Opinii

Cum a scos Marcel Ciolacu „ospătarii” PNL din „mocirlă”. Şi unde i-a băgat

Nu-i un foarte mare secret că alianţa comasată PSD-PNL este mai degrabă o mezalianţă. Deşi li se spune ironic “comasaţii”, avem de fapt un partid (PSD) care comasează, dacă pot să spun aşa, iar altul (PNL) care este comasat. Mai colocvial zis, avem de-a face cu nişte “stăpâni”, cei din PSD, şi “servitorii” lor, PNL-iştii. Sau “ospătari” ca să folosesc un termen al liderului PNL, Vasile Blaga. Şi chiar e de prisos să reamintesc de câte ori aşa-zişii urmaşi ai Brătienilor s-au comportat slugarnic faţă de urmaşii lui Ion Iliescu. Culmea în condiţiile în care, citez din  acelaşi clasic în viaţă, mai nou preşedinte interimar al PNL Timiş: “Negociem cu şoferii PSD-ului de altădată”.

Iar dacă te uiţi la tandemul care conduce azi PNL-ul, Nicolae Ciucă – Lucian Bode, nici nu ştii dacă să râzi sau să plângi, dacă structural eşti un liberal. Un tandem pus la picioarele PSD. Cât despre “stăpân”, există şi aici o problemă. Dacă el ar fi un “lord” nu-i va aminti tot timpul valetului că este valet. Un “stăpân” parvenit o va face. Aşa cum este Marcel Ciolacu, cel care zilele trecute a ţinut să le amintească PNL-iştilor că i-a scos din mocirlă: „Sper să nu-l deranjez pe dl Nicolae Ciucă. Eu împreună cu dl Nicolae Ciucă și cu votul colegilor noștri am decis să avem o coaliție până la finalul anului 2024 și să aducem României stabilitate, într-adevăr într-o situație complicată pentru PNL, cam intrase în mocirlă”.

Cum ar veni, i-a scos din mocirlă, i-a spălat, i-a apretat şi i-a transformat în “ospătari” la masa PSD. Dar în ce “mocirlă” era PNL,  înainte ca fostul gonaş la Omar Hayssam şi vâslaş la Liviu Dragnea să-l scoată? PNL era vioara întâi într-o guvernare alături de USR şi UDMR, partide mult mai compatibile din punct de vedere doctrinar. Asta, aşa, dacă mai contează doctrinele în România. Avea posibilitatea să-şi impună politicile publice liberale, inclusiv să-i facă pe plac lui Rareş Bogdan şi să elimine pensiile speciale tot la 30 de zile. Şi, trebuie spus, un acces mult mai mare la resurse, faţă de acum, când primeşte câteva “oscioare” de la masa PSD.

De ce nu le-a plăcut PNL-iştilor acea situaţie, preferând acum să serveasscă la masa PSD, e greu de spus. Doar Klaus Iohannis zis şi “Fără PE-SE-DE!” ar putea să explice cândva, în pauza dintre două partide de leneveală.

Iar PSD, prin comasarea alegerilor şi lista comună la europarlamentare, nu a salvat PNL, ba dimpotrivă. I-a salvat, cel mult, şi nu pentru foarte mult timp, pe Ciucă şi Bode. Nimic mai mult. Fiindcă PNL se află în cea mai critică situaţe. Şi când spun PNL amintesc că e format din fuziunea vechiului PNL cu PDL, acest din urmă partid bătând de unul singur PSD pe vremuri.

Cât despre “mocirlă” există plante care cresc şi se dezvoltă din acel mediu. “Din bube, mucegaiuri şi noroi/
Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”.
(T Arghezi). Sigur, te mai murdăreşti puţin, dar e dezvolţi. Mai greu este să creşti şi să te dezvolţi într-o latrină. Chiar dacă eşti îmbrăcat frumos în “ospătar”…

P.S. Ca să dau şi un caracter local celor de mai sus. Candidatul comasat PSD-PNL la Primăria Timişoara, Nicolae Robu, a fost scos şi el din “mocirlă”? Şi unde a ajuns?

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

13 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

16 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

17 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

18 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

19 ore ago