Opinii

Jurnal de campanie (12). Mândri de concitadina noastră!? Maria Grapini n-a luat doar Premiul Sputnik, ci şi cel de „trăncănitoare” a PE

Potrivit propriei declaraţii, Maria Grapini a fost olimpică la Limba română. Ori, când ai fost olimpică la română, îţi poţi permite să creezi o nouă limbă (grapineza), să scrii romane cu citate preluate din Wikipedia sau pur şi simplu să descoperi noi ţări (Letiţia). Şi asta doar în timpul liber, când nu eşti la Bruxelles, Strasbourg sau… Antena 3. Obişnuită de mică aşadar cu premiile, Grapini n-a făcut rabat nici ulterior de la ele. Inclusiv în Parlamentul European, acolo unde prestează de zece ani, graţie unui fost turnător la Securitate şi fost puşcăriaş pentru fapte de corupţie, pe numele său Dan Voiculescu.

Astfel, cu cinci ani în urmă, Grapini a primit trofeul „Europarlamentarul anului 2019” din partea Sputnik, oficiosul lui Vladimir Putin. “Prin intervențiile ei în Parlamentul European și prin alte activități și declarații publice, a fost mereu alături de interesele țării chiar și când acest lucru deranja Bruxelles-ul. Pentru activitatea ei susținută în apărarea României, Maria Grapini merită să fie desemnată Parlamentarul anului 2019. Grapini nu a avut nici o ezitare să îi critice pe puternicii zilei, fie că era vorba de Donald Tusk, președintele Consiliului European, de Klaus Iohannis, președintele României, sau comisarii europeni care impuneau Bucureștiului dictate împotriva poporului român”, se arăta în motivarea agenţiei de propagandă a Kremlinului. Înainte luase la Orţişoara şi un premiu pentru… promovarea limbii române.

Dar ea n-a fost mulţumită doar cu trofeele Moscovei şi ale Orţişoarei, tânjind şi după cele ale Bruxelles-ului. Şi… le-a obţinut. Bun, sunt de fapt antipremii, dar tot acolo e. Anul trecut, ea a reușit să obțină două locuri 6 la Antipremiile Politico: la „Trăncănitori” („Chatterbox”) și „Susținători” („Wingman”, ca în echipele de zbor din aviația militară). Mai exact: intervenții oficiale (54.484 de cuvinte rostite) și semnatară a amendamentelor altora (nu mai puțin de 10.344). “Ce înseamnă 50 și ceva de mii de cuvinte spuse? În lipsă de alt termen de comparație mai bun, cam cât „Hamlet” (30,5 mii de cuvinte) și „Regele Lear” (26 și ceva de mii) la un loc”, explică Iulian Comănescu, analist specializat pe probleme europene.

“De ce a pus totuși Politico aceste categorii la „antipremii”? Pare că un politician care vorbește mult și semnează multe amendamente e unul activ. Fizic vorbind, e, dar ce consecințe au vorbele și semnăturile lui? În orice fel de legislativ de pe lumea asta, există parlamentari locvace care se bagă în seamă la interpelări și alte genuri de intervenții pur și simplu ca să se vadă și să se audă, în speranța că vor fi luați în seamă de presă. Iar în cazul co-semnării amendamentelor, e vorba cea mai umilă și lipsită de inițiativă monedă de schimb, un serviciu pe care îl poți face fără idei politice proprii, în speranța că el se va întoarce dacă vei avea vreodată vreo astfel de idée”, a mai scris Comănescu.

Cum nu poţi lăsa deoparte o asemenea premiată, acelaşi Dan Voiculescu şi acelaşi PSD au mai pus-o o dată pe liste pe terorista limbii române. De asemenea, ea va rămâne singurul eurodeputat din Timişoara. Mai fain e că acum trebuie să meargă în campanie electorală braţ la braţ cu ea încercatul Vasile Blaga, care n-a mai prins un loc pe lista PNL, dar şi mai tânărul Alfred Simonis.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

SCM Poli se întăreşte cu un bănăţean… de munte! Şi nu numai/FOTO

Un bănățean în alb-violet. Interul stânga Eduard Belchite a semnat pentru echipa bănăţeană un contract…

9 ore ago

Cei mai importanți specialiști în robotică pe plan mondial, prezenţi la UPT pentru Conferinţa MEDER 2024

Încă un eveniment de marcă, sub egida institutului de învăţământ cu o istorie de peste…

13 ore ago

Boala melanomului ocular, dezbătută la Timișoara. Pacienții sunt în pericol să rămână fără tratament

Pacienții români afectați de melanom ocular, o boală extrem de rară, riscă să rămână fără…

15 ore ago

DRDP Timișoara poate face la Cărpiniș un sens giratoriu de 1,2 milioane de euro

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara poate da ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea…

15 ore ago

Peste 100.000 de arbori au fost incluși în Registrul Verde al Timișoarei

Registrul Verde al Timișoarei a ajuns în acest moment să aibă înscriși peste 100.000 de…

15 ore ago

Claudiu Apro revine în fotbalul timişean

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunță perfectarea unui nou transfer pentru sezonul 2024/2025 din Liga 2…

16 ore ago