Economic

Nicolae Ciucă, la Timișoara: ”Decizia este luată pentru mărirea salariului minim”

Salariul minim va crește din această vară cu 400 de lei, la pachet cu menținerea unei sume neimpozabile de 300 de lei, ca sprijin pentru mediul de afaceri, a declarat, marți, la Timișoara, Nicolae Ciucă. El a spus că a discutat cu liderul partenerului de coaliție, Marcel Ciolacu, de abia luni, după ce mărirea fusese deja anunțată de acesta, dar cu niște coordonate puțin diferite.

Săptămâna precedentă, Marcel Ciolacu vorbea deja despre majorarea salariului minim. De la liberali, nicio veste… Totuși, marți, reprezentantul acestui partid, președintele Nicolae Ciucă a confirmat, în sfârșit, că așa va fi. A discutat, luni, cu Ciolacu.

”Am avut discuţii la nivelul coaliţiei ieri (n.r. luni). Am discutat tot ceea ce ţine de acest subiect care practic a ţinut prima linie pentru o lipsă de comunicare internă la nivelul Coaliţiei. Ieri s-au lămurit toate aceste aspecte şi în acest moment vă pot spune că am discutat cu mediul de afaceri, am discutat cu sindicatele, am discutat ieri cu partenerii de coaliţie. Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu această nevoie de sprijinire a mediului de afaceri. Pentru că nu poţi să vii către mediul de afaceri cu o măsură, sigur, ea fusese discutată, pentru că am discutat cu reprezentanţii patronatelor şi noi ştiam în interiorul coaliţiei că urma ca anul acesta să aibă loc o mărire a salariului minim”, a declarat Ciucă.

El a menționat că majorarea va veni și cu un mic sprijin pentru mediul de afaceri.

”Şi pentru patronate, pentru mediul de afaceri era o chestiune de timp, până când urma să intre în vigoare o astfel de o măsură, iar în aceste condiţii, la discuţiile care au avut loc la Guvern în interiorul Consiliului Tripartit, s-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă, astfel încât patronatul, cei care au responsabilitatea planurilor de afaceri să poată să se adapteze la această nouă schimbare a creşterii salariului minim”, a mai spus Nicolae Ciucă.
El subliniază că mediul de afaceri trebuie să aibă în guvern un partener, nu un adversar. Iar acesta are nevoie de predictibilitate.
„Motorul dinamic al economiei româneşti este mediul privat. De acolo vine tot ceea ce înseamnă venituri pentru bugetul de stat. Ca atare, Guvernul şi orice instituţie a statului nu trebuie să fie altceva decât partenerul mediului de afaceri. Noi nu putem să-l controlăm. Mediul de afaceri are libertatea care este dată de economia de piaţă în care, pe propriii bani, pe propriile resurse, pe propria iniţiativă, pe propriul curaj, derulează şi dezvoltă afaceri în ţara noastră. Vorbesc în mod predilect de oamenii de afaceri români, dar şi de investitorii străini, pentru că împreună au o contribuţie esenţială la tot ce înseamnă dezvoltarea economică. Motiv pentru care dialogul şi relaţia de parteneriat între Guvern şi mediul de afaceri este absolut obligatorie. Mediul de afaceri nu reprezintă adversarul Guvernului. Ştim, adversarii noştri sunt în altă parte, dincolo de graniţă. Nu sunt aici. Ei sunt partenerii noştri şi cu ei trebuie discutat şi cu ei trebuie să acomodăm toate aceste decizii astfel încât să nu impactăm asupra modului în care se derulează planurile de business, care sunt stabilite cu ceva timp în urmă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

O majorare de acest fel trebuie decisă împreună cu mediul de afaceri, cu toți partenerii sociali.

„Din discuţiile cu toţi aceşti actori, în momentul de faţă, există un angajament la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, ca după această decizie de mărire a salariului minim, de acum înainte, să se stabilează şi să se agreeze mecanismul în funcţie cu cele agreate şi la nivelul Uniunii Europene. Încă o dată, mecanismul între Guvern, sindicate şi patronate, ca salariul minim să fie crescut pe baze clare, principiale, oneste, între toţi actorii din acest segment”, a mai subliniat Nicolae Ciucă.

Șeful PNL a mai spus că creșterea economică a României a fost susținută de cota unică de impozitare și că aceasta nu și-a terminat încă ”puterea”. În concluzie, rămâne de actualitate, cel puțin deocamdată.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

SCM Poli se întăreşte cu un bănăţean… de munte! Şi nu numai/FOTO

Un bănățean în alb-violet. Interul stânga Eduard Belchite a semnat pentru echipa bănăţeană un contract…

7 ore ago

Cei mai importanți specialiști în robotică pe plan mondial, prezenţi la UPT pentru Conferinţa MEDER 2024

Încă un eveniment de marcă, sub egida institutului de învăţământ cu o istorie de peste…

12 ore ago

Boala melanomului ocular, dezbătută la Timișoara. Pacienții sunt în pericol să rămână fără tratament

Pacienții români afectați de melanom ocular, o boală extrem de rară, riscă să rămână fără…

13 ore ago

DRDP Timișoara poate face la Cărpiniș un sens giratoriu de 1,2 milioane de euro

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara poate da ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea…

14 ore ago

Peste 100.000 de arbori au fost incluși în Registrul Verde al Timișoarei

Registrul Verde al Timișoarei a ajuns în acest moment să aibă înscriși peste 100.000 de…

14 ore ago

Claudiu Apro revine în fotbalul timişean

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunță perfectarea unui nou transfer pentru sezonul 2024/2025 din Liga 2…

15 ore ago