Administratie

Reabilitarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara Est merge înainte

Constructorul care se ocupă de reabilitarea lotului de cale ferată Lugoj – Timișoara Est lucrează în prezent la defrișarea vegetației și organizarea de drumuri tehnologice, dar și la cele două poduri de pe traseu, peste Timiș și Bega. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat la finalul anului 2022, iar termenul final este jumătatea anului 2026.

La final, de la actualii 54,13 km linie CF simplă se va ajunge la 108 km linie CF simplă desfășurată în 2026. Termenul trebuie respectat pentru a nu se pierde fondurile alocate prin PNRR.

Printre cele mai importante lucrări, ce se execută la ora actuală, sunt lucrările de desfrișare a vegetației și de amenajare a drumurilor tehnologice, lucrările la culeea 1, culeea 2 și pila 1, de la podul de peste râul Timiș, km 523+955 proiectat, lucrările de defrișare la podul de peste râul Bega, km 537+305, lucrările de demontare suprastructură din stații precum și construcții civile în stațiile Lugoj și Topolovăț.

Prin investițiile realizate se dorește creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru cele de marfă, respectiv introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R).

La finalul investiției călătorii vor benefica de reducerea timpului de călătorie, prin creșterea vitezei de circulație pe întregul tronson; creșterea gradului de siguranță feroviară;  îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei, gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactul negativ asupra mediului; atragerea călătorilor și a transportatorilor de mărfuri de pe zona rutieră pe calea ferată.

Constructor este societatea FCC Construccion S.A., iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 28.12.2022. Termenul de execuție a fost de 6 luni proiectare + 36 luni execuție, termenul de finalizare – 28.06.2026. Valoarea contractului, fără TVA, este de 1,916,221,849.14 lei.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cod galben de ploi începând din Banat. La munte, lapoviță și ninsoare

Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din…

33 de minute ago

Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj

Biroul Permanent Național al PNL a aprobat, în această seară, listele de candidați la alegerile…

13 ore ago

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara ediția a noua. Până duminică, în centru avem evenimente și concerte, dar și bucate alese/FOTO

Vineri, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție, cea cu numărul 9, a Zilelor Culturale…

14 ore ago

La Universitatea de Vest s-a deschis noul an universitar/FOTO

Cei mai noi studenți care au început perioada de studenție la Universitatea de Vest Timișoara…

14 ore ago

Casa de Cultură Timișoara confirmă, Ruga Bănățeană ”laică” are loc pe 6 octombrie

Organizatorii Rugii Bănățene a Timișoarei, cel puțin partea artistică revin și confirmă că acțiunile ”amânate”…

18 ore ago