Sănătate

Boala melanomului ocular, dezbătută la Timișoara. Pacienții sunt în pericol să rămână fără tratament

Pacienții români afectați de melanom ocular, o boală extrem de rară, riscă să rămână fără tratament. Deocamdată, cele 22 de persoane care au această boală în stadiu avansat, beneficiază de tratament gratuit, donat de compania farmaceutică ce produce tratamentul care dă rezultate. Perioada de donație e pe cale să se termine, iar tratamentul e extrem de scump.

La Timișoara a avut loc conferința dedicată acestui subiect. La conferință au participat peste 20 de specialiști de la Spitalul Municipal Județean Timișoara, Centrul Oncologic Sf. Nectarie Craiova, Institutul Oncologic București, Institutul Național de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Oncohelp Timișoara și alte câteva clinici private, colaboratori din Norvegia implicați în proiecte de medicină de precizie ca PCM4EU și PRIME-ROSE coordonatoarea proiectului DARE-NL pentru terapiile celulare (ATMPs), specialiști în guvernarea datelor de sănătate din Belgia și alții.

Pacienții cu melanom ocular metastatic din România riscă să rămână fără tratament, o situație alarmantă care pune în pericol viețile persoanelor diagnosticate cu această boală.

În România, sunt aproximativ 22 pacienți cu boala în stadiu avansat. Până acum, accesul lor la terapia imuno-oncologică, singura din lume care a dovedit că dă rezultate, a fost oferit gratuit de compania producătoare printr-un program special.

La finalul anului trecut, pe 5 decembrie 2023, tratamentul a primit din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) decizia de includere în lista de medicamente compensate, însă acest lucru nu s-a concretizat până acum. Având în vedere că programul companiei producătoare a putut acoperi un număr limitat de pacienți pe o perioadă predefinită (un an), pacienții români riscă să rămână fără soluții de tratament, reducându-le astfel semnificativ șansele de supraviețuire.

„Așa ceva este greu de acceptat. Rețineți că imunoterapiile din melanomul cutanat nu funcționează și expun acești pacienți la o toxicitate ridicată, dar fără beneficiu demonstrat: rate de răspuns sub 5%. Este vorba de pacienți cu boală metastatică a căror speranță de viață este mai mică de un an. Cum poate cineva să-i privească în ochi și să le spună că există un tratament care le poate salva viața, dar că nu vor avea acces la el? Această conferință de presă este un apel umanitar către toți cei implicați să găsească o soluție.”, spune Violeta Astratinei, președinta Asociației Melanom România.

Tratamentul oferit a adus speranțe pentru cei afectați de această boală.

„Ca pacient diagnosticat cu melanom uveal, cea mai mare îngrijorare pe care o am este posibilitatea de a dezvolta metastaze. Apariția acestui nou tratament ne-a oferit o rază de speranță. Prin faptul că nu a primit aprobare pentru decontare de la autoritățile române ni se refuză practic șansa la viață.”, spune și Florentina Cenja, pacientă cu melanom ocular.

Până acum, persoanele cu acest tip de cancer nu au beneficiat de terapii specific pentru boala metastatică. În România, dar și în alte țări din Europa, diagnosticarea și tratamentul țintit al bolii sunt dificil de realizat din cauza rarității melanomului ocular și a lipsei centrelor specializate. Această moleculă nouă de imunoterapie, numită Tebentafusp, a fost declarată de FDA (Food and Drug Administration) medicament orfan și este singurul tratament din lume care a fost aprobat și a dovedit că ajută pacienții să trăiască mai mult.

„Melanomul ocular este o boală agresivă. Majoritatea formelor localizate, peste 80%, se vindecă, dar boala e mult mai greu de controlat atunci când devine extinsă, metastatică. Mai puțin de 20% din acești pacienți supraviețuiesc 5 ani. Aceste tratamente sunt foarte scumpe, dar aduc rezultate mult mai bune decât terapiile clasice, de exemplu chimioterapia. Ele pot prelungi viața și uneori pot să ducă la remisiuni de lungă durată, potențial curative în boala metastatică, ceea ce părea de neconceput cu un deceniu în urmă.”, declară Șerban Negru, medic oncolog, U.M.F. Victor Babeș, centrul Oncohelp Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

SCM Poli se întăreşte cu un bănăţean… de munte! Şi nu numai/FOTO

Un bănățean în alb-violet. Interul stânga Eduard Belchite a semnat pentru echipa bănăţeană un contract…

16 ore ago

Cei mai importanți specialiști în robotică pe plan mondial, prezenţi la UPT pentru Conferinţa MEDER 2024

Încă un eveniment de marcă, sub egida institutului de învăţământ cu o istorie de peste…

21 de ore ago

DRDP Timișoara poate face la Cărpiniș un sens giratoriu de 1,2 milioane de euro

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara poate da ordinul de începere a lucrărilor pentru amenajarea…

23 de ore ago

Peste 100.000 de arbori au fost incluși în Registrul Verde al Timișoarei

Registrul Verde al Timișoarei a ajuns în acest moment să aibă înscriși peste 100.000 de…

23 de ore ago

Claudiu Apro revine în fotbalul timişean

Divizionara secundă CSC Dumbrăviţa anunță perfectarea unui nou transfer pentru sezonul 2024/2025 din Liga 2…

23 de ore ago

Tragedie în Timiş! Trei morţi după un teribil accident rutier

Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 04:40, un bărbat, în vârstă de 38 de ani, a…

o zi ago