Administratie

Centrul de Proiecte Timișoara va putea acorda finanțări multianuale pentru cultură, o premieră pentru administrațiile din România

Primăria Timișoara va fi prima din țară care va putea să acorde finanțări multianuale pentru cultură. Proiectul, căzut la vot în ședința de plen a CLT precedentă, a primit, până la urmă vot favorabil, marți seara. Prin intermediul acestei noi regrelementări operatorii culturali vor primi fonduri de la bugetul local pentru evenimente culturale, pe o perioadă de până la 4 ani, până în 2027.

Finanțarea nerambursabilă „Repere în cultură” va fi valabilă pentru perioada 2024 -2027, fiind în valoare de aproximativ 25 de milioane de lei. Finanțările nerambursabile vor fi acordate, prin apeluri pentru proiecte. Rămâne de văzut cum se vor asigura banii necesari pentru viitoarele exerciții financiare, având în vedere că bugetul orașului se asigură anual și nu pe patru ani.

„Este unul din marile câștiguri ale Capitalei Culturale, când a fost clar că anul cultural nu se termină la 31 decembrie ca cel contabil. Printr-o finanțare predictibilă vrem ca publicul să aibă o ofertă culturală mai bună și mai variată. Iar operatorilor culturali le oferim posibilitatea să gândească îndrăzneț proiecte care nu se termină în decembrie, și să atragă nume mari la care nu se ajunge de pe o zi pe alta. Orașul câștigă și prin faptul că o mai bună promovare a evenimentelor, din timp, va atrage mai mulți turiști la Timișoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Acest tip de finanțare multianuală reprezintă o premieră în țară și se bazează pe modelul utilizat pentru programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Finanțarea predictibilă și de durată a permis realizarea unor proiecte culturale de anvergură, care au avut un impact major și au contribuit la promovarea orașului pe plan național și internațional.

Bugetul pentru programul „Repere în cultură” este defalcat pe ani. Pentru anul acesta suma alocată este de 5,5 milioane de lei. Finanțarea va crește anual cu 500.000 de lei, până la 7 milioane de lei în 2027, ultimul an al programului. Aceste sume vor fi incluse în bugetele anuale ale Municipiului Timișoara, iar derularea programului va reveni Centrului de Proiecte.

Recent Posts

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș anunță cea de-a treia campanie de colectare gratuită din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Dacă deșeurile periculoase din menajer sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător!…

3 ore ago

Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi va intra în cursa pentru Palatul Cotroceni

Elena Lasconi a câștigat, încă din primul tur, alegerile interne pentru funcția de președinte al…

5 ore ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

5 ore ago

Maxagro și USVT au lansat un parteneriat pentru susținerea învățământului dual

Compania Maxagro și Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara au anunțat un nou parteneriat privind învățământul…

5 ore ago