Social

Asociațiile de proprietari scapă, temporar, de nebunia e-facturilor

În urma demersurilor întreprinse, organizațiile de specialitate au reușit decalarea termenului până la care asociațiile de proprietari erau obligate să intre în sistemul E-factura. Prin Ordonanța de urgență nr. 69/2024, s-a aprobat decalarea termenului pentru E-factura pentru asociațiile de proprietari până la 01.07.2025. Astfel, operatorii economici nu sunt obligați să transmită facturile către beneficiari (asociații) în sistemul E-factura până la 01.07.2025.

La conferința Națională a Ligii Habitat desfășurată în luna mai la București s-a solicitat sprijinul parlamentarilor și guvernului pentru ca asociațiile de proprietari/locatari să fie exceptate de la E-factura. FALT împreună cu Liga Habitat face în continuare demersuri pentru ca la discutarea ordonanței în Parlament, asociațiile de proprietari să fie excluse de la obligația E-factura şi după data de 01.07.2025.

Ordonanţa de urgenţă nr. 69/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale aduce schimbarea solicitată.

Astfel, asociaţiile şi fundaţiile constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, alte asociaţii fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu au obligaţia utilizării sistemului naţional RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024-30 iunie 2025.

Operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care livrează bunuri/prestează servicii către persoanele prevăzute la alin. (1) nu au obligaţia transmiterii facturilor emise către acestea prin sistemul naţional RO e-Factura, cu excepţia situaţiei în care beneficiarii sunt înscrişi în Registrul RO e-Factura opţional sau, începând cu data de 1 iulie 2025, în Registrul RO e-Factura obligatoriu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primăria Timișoara reușește să obțină distribuția energiei termice

La un an de zile de când a venit cu ideea de a trece distribuția…

10 minute ago

Transfer din Serbia pentru SCM Politehnica Timișoara

Primul transfer la preim-divizionara de handbal a oraşului vine din Serbia. Centrul Đorđe Pisarić, în…

34 de minute ago

Condamnaţii penali şi foştii colaboratori ai Securităţii, afară din Academia Română! Proiect de lege iniţiat de Raoul Trifan

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR de Timiş, Raoul Tifan, foştii colaboratori…

2 ore ago

SCM USV Timişoara şi-a aflat adversarii din Cupa României

Dacă în ultimele sezoane doar 4 şi mai apoi 5 echipe participau în Cupa României,…

2 ore ago

Al treilea magazin Primark din România se va deschide în Iulius Town Timișoara

Primark, retailerul internațional de modă, a anunțat data deschiderii celui de-al treilea magazin din România.…

4 ore ago