Opinii

Duminică, democraţia se joacă din nou pe axa Timişoara – Bucureşti

Doar două zile au mai rămas pănă la alegerile locale şi euraparlamentare, care au căzut din nou, la fel ca pe 20 mai 1990, în Duminica Orbului. În perioada scurtă rămasă nu mai pot avea loc mari mutaţii, totul depinde de modul în care partidele şi candidaţii îşi vor mobiliza propriile electorate. Dar cred că cel mai important lucru care se va decide duminică este însăşi soarta democraţiei din România, una oricum firavă.

În aceste rânduri nu fac pledoarie pentru un partid, ci pentru democraţie. Pentru igiena democraţiei din această ţară. La fel ca în 1990, avem un monstru politic, şi la propriu şi la figurat, care şi-a propus să câştige 92% din primării, adică toate primăriile din ţară cu excepţia celor din Secuime. Apoi să se permanetizeze la putere. Asistăm la un adevărat asediu la adresa democraţiei. Doar faptul că îţi propui să razi totul, fără ca nici măcar să mimezi pluripartitismul, demonstrează că alianţa îşi ia lumina din “manualul de democraţie” al lui Viktor Orban sau chiar Vladimir Putin.

Acest balaur cu două capete este principalul pericol pentru democraţia din România. Culmea ipocriziei, această alianţă cică s-ar fi format ca să se lupte cu extremismul. Când de fapt a fost vorba doar de salvarea “unui” cap al balaurului şi mă refer la Nicoale Ciucă, liderul PNL. La alegerile locale, marea opoziţie la acest monstru sunt primarii din Bucureşti şi Timişoara, Nicuşor Dan şi, respectiv Dominic Fritz. L-aş mai putea adăuga şi pe cel al Braşovului, Allen Coliban, iar atunci axa Timişoara – Bucureşti s-ar transforma într-un triunghi, o barieră sanitară împotriva acestui noui FSN.

Culmea este că toţi cei trei candidaţi ai comasaţilor au fost trimişi acasă de alegători în urmă cu patru ani, dar acum vor înapoi. Toţi fiind susţinuţi, nu doar de “balaur”, ci şi de rechini imobiliari, cărora, în principal Fritz şi Nicuşor Dan le-au cam stricat jocurile în aceşti patru ani. De ce oare toate cele trei televiziuni patronate de infractori aruncă toate mizeriile din lume peste Nicuşor Dan şi Dominic Fritz, în special, dar şi peste Allen Coliban? Televiziuni care altfel au multe puncte divergente, dar aici au acelaşi scop. Toţi cei trei patroni au furat de la români şi au furat mult. Ori nişte tâlhari pe cine pot susţine? Exact, inclusiv “azilele groazei”! Nu mai discut de modul mizerabil de manipulare, aminitind de singura televiziune din 1990, că tot am făcut comparaţii. Uitaţi-vă doar la încercarea de kompromat la adresa lui Nicuşor Dan, care trebuia repetată şi la Timişoara.

Timişoara nu a iubit niciodat Bucureştiul, iar viceversa este valabilă. Dar au fost momente astrale în care au fost fraternizat. Precum în decembrie 1989. Iar dacă am amintit şi de Braşov, să nu uităm marea revoltă din 1987. Acum cele trei oraşe pot din nou să spargă un bloc toxic din toate punctele de vedere. Fiindcă pierderea celor trei municipii va putea duce la spargerea monstrului, “decomasarea” alianţei, implicit la un aer mai respirabil în această ţară. Altfel, puterea absolută corupe absolut…

 

 

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Anca Todoni, la un pas de tabloul principal la Wimbledon. Sânge rece pentru timişoreancă

Anca Todoni s-a calificat în turul trei al calificărilor la Wimbledon, după ce a învins-o…

50 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 27 iunie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 27.06.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago

Egalul necesar! România merge în optimi de pe primul loc

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO…

13 ore ago

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș anunță cea de-a treia campanie de colectare gratuită din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Dacă deșeurile periculoase din menajer sunt abandonate în locuri neamenajate pot polua grav mediul înconjurător!…

19 ore ago