Duminică, democraţia se joacă din nou pe axa Timişoara – Bucureşti

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Doar două zile au mai rămas pănă la alegerile locale şi euraparlamentare, care au căzut din nou, la fel ca pe 20 mai 1990, în Duminica Orbului. În perioada scurtă rămasă nu mai pot avea loc mari mutaţii, totul depinde de modul în care partidele şi candidaţii îşi vor mobiliza propriile electorate. Dar cred că cel mai important lucru care se va decide duminică este însăşi soarta democraţiei din România, una oricum firavă.

În aceste rânduri nu fac pledoarie pentru un partid, ci pentru democraţie. Pentru igiena democraţiei din această ţară. La fel ca în 1990, avem un monstru politic, şi la propriu şi la figurat, care şi-a propus să câştige 92% din primării, adică toate primăriile din ţară cu excepţia celor din Secuime. Apoi să se permanetizeze la putere. Asistăm la un adevărat asediu la adresa democraţiei. Doar faptul că îţi propui să razi totul, fără ca nici măcar să mimezi pluripartitismul, demonstrează că alianţa îşi ia lumina din “manualul de democraţie” al lui Viktor Orban sau chiar Vladimir Putin.

Acest balaur cu două capete este principalul pericol pentru democraţia din România. Culmea ipocriziei, această alianţă cică s-ar fi format ca să se lupte cu extremismul. Când de fapt a fost vorba doar de salvarea “unui” cap al balaurului şi mă refer la Nicoale Ciucă, liderul PNL. La alegerile locale, marea opoziţie la acest monstru sunt primarii din Bucureşti şi Timişoara, Nicuşor Dan şi, respectiv Dominic Fritz. L-aş mai putea adăuga şi pe cel al Braşovului, Allen Coliban, iar atunci axa Timişoara – Bucureşti s-ar transforma într-un triunghi, o barieră sanitară împotriva acestui noui FSN.

Culmea este că toţi cei trei candidaţi ai comasaţilor au fost trimişi acasă de alegători în urmă cu patru ani, dar acum vor înapoi. Toţi fiind susţinuţi, nu doar de “balaur”, ci şi de rechini imobiliari, cărora, în principal Fritz şi Nicuşor Dan le-au cam stricat jocurile în aceşti patru ani. De ce oare toate cele trei televiziuni patronate de infractori aruncă toate mizeriile din lume peste Nicuşor Dan şi Dominic Fritz, în special, dar şi peste Allen Coliban? Televiziuni care altfel au multe puncte divergente, dar aici au acelaşi scop. Toţi cei trei patroni au furat de la români şi au furat mult. Ori nişte tâlhari pe cine pot susţine? Exact, inclusiv “azilele groazei”! Nu mai discut de modul mizerabil de manipulare, aminitind de singura televiziune din 1990, că tot am făcut comparaţii. Uitaţi-vă doar la încercarea de kompromat la adresa lui Nicuşor Dan, care trebuia repetată şi la Timişoara.

Timişoara nu a iubit niciodat Bucureştiul, iar viceversa este valabilă. Dar au fost momente astrale în care au fost fraternizat. Precum în decembrie 1989. Iar dacă am amintit şi de Braşov, să nu uităm marea revoltă din 1987. Acum cele trei oraşe pot din nou să spargă un bloc toxic din toate punctele de vedere. Fiindcă pierderea celor trei municipii va putea duce la spargerea monstrului, “decomasarea” alianţei, implicit la un aer mai respirabil în această ţară. Altfel, puterea absolută corupe absolut…

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (iunie 7th, 2024 at 11:26 )

Nu cred că se poate compara situația din București cu cea din Timișoara mai ales dacă ne uităm la candidați. În timp ce la București ca primar general este o singură opțiune mai răsărită la Timișoara avem 5. Chiar și candidatul AUR este mult peste ceea ce se găsește la București. Dacă la București există o opțiune clară, la noi aceasta nu s-a conturat în campanie astfel că asistăm la o întrecere între doi favoriți în sondaje care nu sunt cei mai potriviți, votul într-un singur tur dăunând unei selecții mai riguroase care să producă rezultate optime.
Altă diferență importantă este legată de rechinii imobiliari cu care au de-a face fiecare. La București este în principal vorba de constructori care prin diverse tertipuri încearcă ba să înghesuie vreun bloc, ba să nu îl facă conform cu proiectul sau să nu respecte diverse reguli specificate în PUG/PUZ. La noi în schimb pentru astfel de lucruri se dau autorizații mai ales după schimbările operate în PUG sub oblăduirea arhitectului șef și a city managerului pentru că nu este normal să se dărâme case și în locul lor să răsară blocuri care schimbă perspectiva imobilelor și reduc spațiul verde disponibil în zonă. Pe de altă parte primarul Fritz a început să susțină moral victimele clanurilor, în principal în campania electorală în timp ce Nicușor Dan a oprit acordarea de autorizații o lungă perioadă de timp pentru a evalua situația și a ajusta ceea ce ține de primărie în scopul stopării abuzurile.
Alta diferență semnificativă este data și de orientarea politică mai spre dreapta a lui Nicușor Dan spre deosebire de Fritz care se înțelege bine cu Simonis de a cărui familie politica de stânga se simte legat prin trecutul său politic de sorginte ecologistă. Acest lucru fiind evident când este vorba de atitudinea față de persoanele cu comportament deviant specific “valorilor UE”, asta dacă tot e luna lor și propaganda acestei religii este împroșcată peste tot, inclusiv în corporațiile străine care domină orașul nostru.

Xxx a spus: (iunie 7th, 2024 at 15:55 )

@daniel Ai uitat ca avem și două corporații locale, Cirpaci și Stanciu, puternic sprijinite de fostele administrații , Robu, Ciuhandru. Nu mai vorbim de atotputernicii frati care au contribuit din plin la raderea pana la firul ierbii a industriei locale. ( bine ca au venit străinii să ne exploateze, altfel pașteam toți vaci si oil pe locurile fostelor fabrici). Din fericire campania electorală se termină peste 2 zile, poți lua liber de luni.

Dan a spus: (iunie 7th, 2024 at 17:03 )

O fi fritz omul mai frecventabil decat robu, dar alianta cu nica il saboteaza. Ca timisorean, m-am saturat sa nu am niciun beneficiu economic de pe irma relatiei reci cu guvernul a admimistratiilor locale. Vreau sa fiu si eu un oras dezvoltat, ca clujul , si care sa profite de pen urma aliantei cu Guvernul. Credeti ca clujenii au o problema cu faptul ca adminiatratia lor e „comasata” ? Nu au, si tocmai de aceea la ei s-au demarat lucrarile la metroul cluj saptamana aceasta. As vrea si eu asa investitii in TM in loc sa ma imbat cu apa rece ca sunt opozitie la comasati si doar sa asfaltez niste drumuribla margine de judet. In ritmul asta ne condamnam la mediocritate in o lume in care singyrul lucru important e dezvoltarea economica si sociala.

@Daniel a spus: (iunie 7th, 2024 at 20:20 )

Interesant: la tine în oraș domină corporațiile străine! Și ce fac? Împachetează sărăcia la conserve și-o vând în Vest pe post de curiozitate? (Că de Coloana infinitului nu cred că le trece prin cap să se lege!).
Dacă ți se pare că Simonis și PSD sunt de stânga, tu ești deviant rău de tot.
Dominic Fritz face parte dintr-un partid care-i în grupul parlamentar al liberalilor europeni, PSD-ul este în grupul progresiștilor, iar PNL-ul în grupul popularilor. Caută pe net dacă nu crezi (există pagini ale PE și-n limba română).
Unde vezi propagandă … deviantă ? Trăiești în WC-ul de la gară doar?
Tu și cei ca tine, care urâți Europa, ar trebui să nu participați la alegerile pentru PE de poimânie. Și nici să participați în vreun fel la proiecte europene. Ați putea, în semn de protest, ca să vă-mbarcați în niște trenuri și să mergeți În Rusia, măcar pentru un weekend.

jojo a spus: (iunie 7th, 2024 at 23:57 )

Tare curios sunt ce fumeaza daniel. Clujul arata in ultimul hal comparat cu timisoara

Nelu a spus: (iunie 8th, 2024 at 13:25 )

@Dan ce beneficiu ai avut in cei 8 ani de Robu cand la guvernare erau tot ai lui? A, nimic? Bun. Lasa conspiratiile si strategiile si voteaza cu aia care n-au probleme penale si care n-au fosti consilieri personali cu probleme penale grave. Ca noi deocamdata aici suntem, sa alegem pe unul care sa nu fure, sau sa fure cat mai putin. Nu suntem inca in stadiul strategiilor, acolo poate peste 50 de ani.

@jojo a spus: (iunie 8th, 2024 at 16:22 )

Clujul arata impecabil in comparatie cu TM. Social, econimic, aeroportuar, infrastructura de evenimente, curatenie. Chiar si oamemii sunt mai bine imbracati pe strada decat la TM. Arunca o privire diar in Gheorgheni, un cartier mediocru in CJ, versus orice zona din TM. Sibastabexokuca si prerurile la imobikiare in cj. Lumea buna, care are un standard de viata ok, graviteaza spre cj al lui bic, nubspre tm ak kui fritz si nuca. nica si fritz in 4 ani nu ne-au aproiat de cj.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire

CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Luni, 24 iunie, în Parcul Central din Dumbrăviţa are loc Festivalul Tocăniței, un eveniment mult așteptat, care reunește iubitori de mâncare și concurenți talentați. Zona comercială – un rai al gusturilor și al mirosurilor! La festival, zona comercianților va fi plină de arome ispititoare, cu o mare varietate de produse la ceaun: tocănițe de vită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul Tocăniței 2024 la Dumbrăviţa, o sărbătoare a gusturilor!
Un tânăr din România este printre cei șase laureați ai concursului internațional de creație artistică The Water We Want, organizat de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei (WAMU-NET), sub patronaj UNESCO. Mihai Casian Drăgoi, elev la Liceul Tehnologic Energetic Dragomir Hurmuzescu Deva, este câștigătorul secțiunii Media, categoria 19-25 de ani, cu fotografia Nemurirea din apă /...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un tânăr român câștigă, cu ajutorul Aquatim, premiul Concursului internațional The Water We Want 2024
Pentru prima dată, în zona din vestul României, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va instala pe o șosea un sistem nou de protecție, un parapete mai special. Pe DN 58 între Reșița și Soceni (CS) a început montarea de parapete pe rulouri. Acest sistem rutier de siguranță va fi amplasat pe circa 300 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parapete pe rulouri, montate în premieră pe o șosea în vestul României. Sistemul de protecție și-a dovedit eficiența/FOTO
Tragerea la sorți a programului Ligii Naționale de handbal, sezonul 2024/2025 a avut loc la sediul FRH. Liga Națională va cuprinde 14 echipe, dar cea de-a paisprezecea participantă urmează a fi desemnată, după anunțul CSM Alexandria, echipă promovată din Divizia A, că ar putea să nu se înscrie în Liga Națională. Alb-violeții vor lua startul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prim-divizionara de handbal a Timişoarei şi-a aflat programul din turul noului sezon. Primul meci, acasă
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024
Gloria Moşniţa Nouă este câştigătoarea surprinzătoare a Cupei României. Echipa din zona periurbană a Timişoarei a învins în ultimul act al competiţiei favorita CSM Lugoj. A fost un meci început pe căldură mare şi încheiat pe nocturnă, într-o partidă organizată excelent de AJF Timiş, cu concursul clubului CSC Ghiroda, acolo unde s-a disputat şi întâlnirea....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gloria e a Moşniţei! Victorie neaşteptată în finala Cupei contra favoritei din Lugoj
Top