La câteva ore după ce a fost aleasă şefa USR, Elena Lasconi, îmbrăcată în tricoul Naţionalei (nu ştiu dacă avea şi acum cruciuliţa de la gât) şi cu un steag tricolor pe umeri a fost în Piaţa Universităţii, bucurându-se împreună cu bucureştenii pentru calificarea României în optimile Euro 2024. Un gest aparent minor, dar care trage o adâncă brazdă între fostul şi viitorul USR. I-aţi fi văzut pe Cătălin Drulă sau Cristian Ghinea într-o asemenea postură? Evident că în gestul Elenei Lasconi, care a ţinut să vorbească şi despre Ziua Tricolorului, există o doză de populism, aşa cum există şi în unele declaraţii ale ei. Nu un populism greţos, şoşonar, precum cel al lui Rareş Bogdan, dar există.
Şi mai este în gestul Elenei Lasconi un fel de dărâmare simbolică a unui zid ridicat de ceva timp între USR şi o largă parte a populaţiei. Fiindcă USR intrase şi se complăcea, alături de deja foştii lideri, într-o bulă pe zi ce trece tot mai îngustă, dovadă fiind rezultatele de la ultimele alegeri. Această izolare putea conduce, poate chiar inevitabil, spre irelevanţă. Ori, primii paşi ai noii şefe a USR au fost îndreptaţi spre spargerea bulei în care se izolase partidul şi deschiderea largă a porţilor. Indiscutabil, Drulă şi Ghinea, dacă tot i-am amintit, sunt nişte oameni supercompetenţi în domeniile lor. Dar asta nu ajută pentru a fi şi politicieni apreciaţi. Cel puţin nu în România de azi, în care personaje soioase, cu biografii cel puţin discutabile şi care te mint frumos sunt mult mai apreciate decât un premiat Nobel care îţi spune adevărul în faţă. „Made in Romania”, nu-i aşa?
În politică nu se lucrează cu adevăruri (care or fi acelea?), ci doar pe bază percepţie, iar cei doi, dar şi alţi lideri ai USR, erau percepuţi cu o doză mare de aroganţă şi lipsă totală de empatie, compasiune. Ori Lasconi emite şi căldură şi empatie şi… un populism acceptabil.
Nu intru în a face analize privind eşecul epic al USR de la alegeri, mai ales dacă faci comparaţii cu europarlamentarele din 2019. Sunt mulţi cumuli de factori. Ideea este dacă USR se mai poate redresa. Nu o cunosc pe Elena Lasconi, am înţeles că sunt puţini cei care o cunosc cu adevărat. Dar ca percepţie este o luptătoare, o femeie cu o carieră în spate, una vizibilă, cunoscută. A fost crunt nedreptăţită de USR, dar nu a plecat, având puterea să reziste şi să revină. Are şi carismă, trece şi sticla televizorului, având abilităţi de comunicare. Da, poate a început cu stângul, cu micul şantaj privind renunţarea la funcţie în cazul în care nu va reuşi să obţină controlul în Biroul Naţional. Aşa ceva nu se face, mai ales când reclami lipsa de democraţie a fostei garnituri. Dar şi în acel gest controversat a arătat că are ceva ce multor bărbaţi le lipseşte.
Sigur, cu Lasconi preşedinte USR nu mai poate fi acel partid al tinerilor, al electoratului reformator, al celor care vor altfel de politică. Dar fost conducere i-a reprezentat cu adevărat? „Oameni noi în politică”, dar în „cvartetul” care confiscase partidul, era un personaj, Vlad Botoş, care s-a şi plictisit prin câte partide a colindat pâna a parca în USR. Cu mult pragmatism, USR are acum marea şansă de-a revendica culoarul de centru-dreapta al eşichierului politic, deocamdată neocupat. Se poate despărţi şi de etichtele de „neomarxişti”, „LGBT-işti” etc. O să spuneţi că e PNL acolo. Dar atâta timp cât cei care îşi spun „liberali” rămân „ospătarii” PSD, iar politicile economice promovate au legătură cu liberalismul câte are Şoşocaă cu bunul simţ, PNL nu poate fi poziţionat acolo. Nu mai discut de General, Bode şi alţi măscărici care au confiscat partidul
De fapt, cu Lasconi USR se poate întoarce într-un fel de unde a plecat. Puţini îşi amintesc, dar fondatorul USR, Nicuşor Dan, a demisionat din partid după decizia de-a fi boicotat referedumul pentru familie. „În construcţia aceasta e o majoritate care vrea să meargă într-o direcţie. Eu nu cred că e bună, dar e dreptul lor să o facă. USR a fost votat şi de oameni care sprijină referendumul şi de oameni care nu-l sprijină. Convingerea mea fermă este că USR trebuie să se adreseze şi unora, şi altora”, îşi argumenta Nicuşor Dan decizia de a demisiona. Exact, în USR erau oameni cu diverse convingeri politice, de la stânga la conservatori, dar care aveau un crez că România poate fi condusă şi pe bază de meritocraţie, că nu toţi politicienii trebuie să fie hoţi, că menirea justiţiei este de-a face justiţie
În fine, sprijinită cu adevărat de partid, atât cât mai este el, Lasconi poate produce mari surprize şi la prezidenţiale. În cazul ei nu trebuie să angajezi detectivi pentru a-i descoperi trecutul precum la Ciolacu, nu trebuie să schimbi/pensionezi judecători şi procurori pentru a escamota plagiatul lui Ciucă şi nici n-a fost garantată de Vanghelie precum Geoană. Asta aşa, din start…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…