Eveniment

Universitatea de Vest Timișoara a lansat platforma CitizenScienceVest, de Ziua Mediului

Universitatea de Vest Timișoara a lansat, de Ziua Mediului, platforma CitizenScienceVest. Acest demers inovator își propune să faciliteze implicarea cetățenilor în cercetarea științifică, oferindu-le posibilitatea de a contribui direct la colectarea și analizarea datelor relevante pentru societate.

Este recunoscută astfel contribuția cetățenilor la cercetare-inovare, în acord cu principiile laboratoarelor vii abordate la nivelul UVT prin Digital & Green Living Lab.

Lansarea platformei CitizenScienceVest are loc în cadrul seriei de evenimente „Luna Verde la UVT”, care a reunit peste 80 de acțiuni variate, de la conferințe și ateliere de lucru internaționale, la sesiuni interactive și de experimentare pentru copii și publicul larg. Astfel, lansarea CitizenScienceVest se aliniază perfect cu obiectivele acestei inițiative, subliniind angajamentul Universității de Vest din Timișoara față de mediu și educație și comunitate.”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

În cadrul platformei CitizenScienceVest, primul chestionar disponibil este dedicat investigării percepțiilor, motivațiilor și barierelor legate de mobilitatea sustenabilă, în special prin ciclism. Acest demers de cercetare aplicativă este rezultatul colaborării dintre Institutul de Cercetări Avansate de Mediu, Decathlon și comunitatea Ro Bike Valley. Chestionarul își propune să colecteze date esențiale care vor fi utilizate pentru a înțelege mai bine factorii ce influențează adoptarea ciclismului ca mod de transport sustenabil în comunitatea noastră.

Platforma CitizenScienceVest a fost dezvoltată prin proiectul „Centrul de consiliere și orientare în cariera de cercetător – regiunea de Vest”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I10. „Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră ca parte a ERA TALENT PLATFORM”. Platforma răspunde la obiectivul proiectului privind promovarea rezultatelor cercetării în rândul tinerilor și al comunităților locale și din regiunea de Vest a României, pentru a ilustra importanța cercetării în dezvoltarea economică a comunității. Platforma nu este numai un vehicul excelent pentru derularea unor proiecte de „citizen science”, ci și un mijloc de informare/comunicare/sondare rapidă a opiniei publice pe teme de interes societal major.

CitizenScienceVest este o platformă dedicată științei deschise, care își propune să aducă cercetarea mai aproape de comunitate. Prin implicarea directă a cetățenilor, platforma facilitează colectarea de date valoroase pentru proiecte de cercetare și oferă oportunități de educație și conștientizare a problemelor actuale de mediu și sustenabilitate. https://citizenscience.uvt.ro/ro

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sâmbătă se redeschide ştrandul STPT de pe strada Renaşterii

Sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 09 00, piscinele Bazei de agrement, aflate în cadrul…

2 ore ago

Din birou, la Iulius Gardens. Outdoor Office Day a transformat o zi obișnuită de lucru în prilej de socializare

Iulius Gardens a devenit locul preferat al celor care lucrează în companiile din Iulius Town.…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 iunie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.06.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Angajat de la „Pieţe”, dat afară după ce a făcut un accident soldat cu o victimă, fiind băut şi cu permisul suspendat

Societatea Piețe S.A. Timișoara rămâne consecventă în demersul de livrare a unor condiții cât mai…

15 ore ago

Încă un copil mort la scăldat. S-a întâmplat la Sânnicolau Mare

Astăzi la Lugoj, în apele Timişului şi-a găsit sfârşitul un tânăr, iar acest caz nu…

15 ore ago

Se prelungesc restricțiile de tonaj impuse pe drumurile naționale și autostrăzi

Restricțiile de trafic rutier impuse pe drumurile naționale și autostrăzi din România se prelungesc, ca…

16 ore ago