Economic

CCIA Timiș se implică activ în educația antreprenorială a elevilor

Joi, 6 iunie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează primul eveniment de promovare a antreprenoriatului în școli în cadrul proiectului “Învață de la antreprenori”. CCIAT est parte activă a Protocolului de Colaborare semnat în data de 9 mai de Camera de Comerț și Industrie a României și Ministerul Educației, la nivel național, și a Protocolului de Colaborare încheiat în data de 27 mai 2024 între CCIAT și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la nivel local.

Protocolul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor din învățământul public preuniversitar educația și competențele antreprenoriale, punându-i în contact direct cu antreprenorii, prin organizarea de evenimente și prezentări ale acestora în unități de învățământ, precum și prin sesiuni de discuții între oamenii de afaceri și elevi.

Proiectul, inițiat de Camera de Comerț și Industrie Maramureș în cursul anului 2023 și implementat deja într-o fază de testare la nivelul județului, s-a dovedit a fi de succes. 

Ca o consecință firească, la nivelul CCIR s-a decis implementarea acestui proiect la nivel național, prin încheierea protocolului de colaborare cu Ministerul Educației, existând, totodată, și un interes sporit din partea celorlalte Camere de Comerț și Industrie Județene de a se implica, alături de companiile locale, în pregătirea elevilor pentru mediul antreprenorial. În mod cert, sistemul de învățământ românesc are mare nevoie de astfel de programe, care să contribuie la stimularea și dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale elevilor în modul cel mai practic cu putință”, a spus Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

În contextul celor două documente-cadru mai sus menționate, după doar două săptămâni, CCIA Timiș în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, sub coordonarea prof. Adriana OPREAN, Inspector școlar pentru învățământul primar, au reușit să înscrie 20 de antreprenori participanți, 20 de unități de învățământ și peste 1500 elevi din Județul Timiș.

Astfel, joi, 6 iunie, între orele 11.00 – 12.00, cei 20 de antreprenori înscriși în program vor avea întâlniri și discuții cu elevi din 20 de unități de învățământ (5 școli gimnaziale, 15 licee teoretice / tehnologice / vocaționale / tehnologic special / alternativ) din Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare și Deta.  

Antreprenoriatul reprezintă motorul inovației și dezvoltării economice. Proiectul “Învață de la antreprenori” va aduce beneficii multiple. În primul rând, sperăm că va ajuta la creșterea competitivității afacerilor locale, inspirând tinerele generații de viitori antreprenori. În al doilea rând, ne dorim creșterea gradului de profesionalizare a angajaților și, implicit, remedierea deficitului de forță de muncă din județ. Doar astfel, putem să ne uităm cu optimism spre viitor”, transmite Florica Chiriță, președintele CCIAT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Angajat de la „Pieţe”, dat afară după ce a făcut un accident soldat cu o victimă, fiind băut şi cu permisul suspendat

Societatea Piețe S.A. Timișoara rămâne consecventă în demersul de livrare a unor condiții cât mai…

6 ore ago

Încă un copil mort la scăldat. S-a întâmplat la Sânnicolau Mare

Astăzi la Lugoj, în apele Timişului şi-a găsit sfârşitul un tânăr, iar acest caz nu…

6 ore ago

Se prelungesc restricțiile de tonaj impuse pe drumurile naționale și autostrăzi

Restricțiile de trafic rutier impuse pe drumurile naționale și autostrăzi din România se prelungesc, ca…

7 ore ago

Poate începe renovarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Recaș

Consiliul Județean Timiș a semnat, joi, contractul de execuție pentru realizarea proiectului „Renovare energetică moderată…

7 ore ago

NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități

Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la…

7 ore ago

Primăria Timișoara ne asigură că se lucrează intens la zonele verzi din oraș/FOTO

Timișoara va beneficia, în perioada următoare, de numeroase intervenții în domeniul spațiilor verzi, realizate de…

11 ore ago