Social

Cazul pestei micilor rumegătoare de la Clopodia. Zona de protecţie rămâne în vigoare

În data de 26 iulie a fost confirmat focarul de pesta micilor rumegătoare într-o exploatație comercială din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, județul Timiș. În urma acestui eveniment, a fost convocat Comitetul Local de Combatere al Bolilor Timiș (CLCB Timiș) pentru a dispune măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii bolii.

Au fost stabilite două zone de protecție și supraveghere de 3 și 10 km în jurul focarului unde, instituțiile abilitate cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația sanitar veterinară. Totodată, în urma hotărârii adoptate de CLCB Timiș, s-a aprobat uciderea imediată, sub control oficial, a unui număr de aproximativ 13.000 de capete de ovine și neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc din cadrul focarului.

În cursul zilei de marţi, 30 iulie, a fost convocată ședința cu membrii CLCB Timiș pentru actualizarea/aprobarea Planului de măsuri cu extinderea zonei de supraveghere de la 3-10 km la 3-25 km.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei micilor rumegătoare, rămâne stabilită zona de protecţie de 0-3 km şi extinderea zonei de supraveghere de la 3-10 km la 3-25 km din jurul focarului de Pesta micilor rumegătoare din localitatea Clopodia, după cum urmează:

Zona de protecție (0-3 km):

Următoarele localități – Clopodia și Jamu Mare – județ Timiș,

Zona de supraveghere (3-25 km):

– Ferendia, Lățunaș, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic, Moravița, Stamora Germană, Dejan, Gaiu Mic, Rovinița Mică, Breștea, Denta, Rovinița Mare, Șemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuța, Opatița, Birda, Gătaia, Sculia din județul Timiș.

– Vrani, Mercina, Vărădia, Greoni, Agadici, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâște, Secășeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Vodnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniș, Ocna De Fier, Fizeș, Măureni, Berzovia, Gherteniș, Șoșdea din județul Caraș-Severin.

De menţionat că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

15 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago