Opinii

Ridicolul la el acasă. Divizat în tot felul de găşti, PNL Timiş vrea să unească dreapta sub umbrela sa

“PNL Timiș susține unitatea dreptei în anul electoral 2024, pentru evitarea fragmentării politice, într-un an crucial pentru viitorul politic și social al societății noastre”. Am citat dintr-un comunicat de presă al PNL Timiş din 4 iulie, respectiv ziua în care coaliţia PSD-PNL s-a hotărât, în sfârşit, asupra datelor alegerilor prezidenţiale: 24 noiembrie şi 8 decembrie. În comunicat PNL Timiş mai preia şi o declaraţie în limbaj de rumeguş a preşedintelui Nicolae Ciucă despre  “campanie constructivă”, dialog, democraţie bla-bla. Dar nu despre “ostaşul în slujba ţării” pus de pe imense panouri să păzească toate lanurile de porumb ale ţării este vorba în aceste rânduri.

Revin la fraza din start, cu PNL Timiş care vrea unitatea dreptei. Evident sub comanda sa. Pentru cei care cunosc cât de cât situaţia din filială, această aserţiune are o doză mare de autoironie şi una mult mai mare de ridicol.  Şi asta fiindcă PNL Timiş a ajuns o adunătură de tot felul de grupuri şi grupuleţe, găşti şi “găşculiţe” care trag ba cea, ba hăis, încercând să preia puterea. Un fel de bâlci al deşertăciunilor. După epicul eşec de la alegerile locale, nici măcar n-a avut loc o şedinţă de evaluare a rezultatelor. Mă rog, se mai fac şedinţe, dar prin cârciumi, la şpriţuri, niciuna oficială, la sediul partidului.

Formal, organizaţia judeţeană este condusă cu titlu de interimat de Vasile Blaga, în timp ce la filiala Timişoara a fost trimis de la Bucureşti ca şef interimar Cristian Buşoi. Ambii şi-au terminat acum aventura în Parlamentul European, iar suspiciunea (destul de întemeiată) a multor membri ai PNL Timiş este că cei doi au venit aici pentru a prinde câte un “coledzi” la parlamentare. Aici ar fi una din dezbinări, locurile pentru “băştinaşi” fiind astfel reduse. De altfel, mulţi primari vor debarcare ambilor, iar cu toţii îl vor plecat pe Buşoi. Cel care a ratat obiectivul câştigării Primăria Timişoara, dar şi-a constituit propria sa găşcuţă în filială, fiind susţinut şi de oameni cu bani din afara partidului. Culmea este că şi acest eşec a fost transformat în victorie, pe motiv că Nicoale Robu ar fi obţinut mai multe voturi decât în urmă cu patru ani. Realizaţi în ce hal s-a ajuns în PNL Timiş, ca un eşec monumental să fie socotit de unii ca o victorie!?

E drept şi transformarea eşecului face parte din bătălia pentru listele de la parlamentare. Ba, chiar unii doresc ca un loc de Senat să îi revină lui Robu. Dar încă nu se ştie exact dacă este chiar pentru el, sau pentru “sponsorul” de la alegeri, Ionuţ Gaiţă, şeful unei alte mici găşti şi care tânjeşte de patru ani la un loc de parlamentar. Oarecum o recoimpensă pentru banii investiţi în proiectul eşuat “Robu primar”. Proiect care l-ar fi reconectat la zecile de milioane de euro pe care le primea de la municipalitate în timpul mandatelor lui lui Roibu. Multe acuze în partid vizează şi faptul că adevăratul şef al filialei este Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş. În fine, fără să fie mandataţi de partid, unii liberali negociază funcţii în dreapta şi stânga, inclusiv cu AUR

Paradoxal, dar în bulibăşeala din PNL Timiş, singurul care a reuşit să adune în jurul său o masă de primari, în jur de 30 dint-un total de 38, este controversatul Alin Popoviciu, fost partener de afaceri al Elenei Udrea. Garantat şi de Simonis, el a primit sprijinul primarilor amintiţi pentru funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş. Culmea, el a fost exclus din partid în urmă cu aproape patru ani, dar a fost readus în PNL Timiş cu o lună şi jumătate înainte de alegeri, devenind şi consilier judeţean.

Ei bine, în condiţiile în care PNL-iştii din Timiş nu se pot uni între ei, vorbesc despre “unitatea dreptei în anul electoral 2024, pentru evitarea fragmentării politice”. Pe acest fond, cum să vină PNL Timiş să le spună, de exemplu, celor din USR Timiş: ”Haideţi să ne unim sub umbrela noastră!”. Cumva îmi aminteşte bancul cu elefantul şi şoricelul trecând un pod, ultimul exclamând: “Vezi ce mai tropăim?!”.

Şi ar mai fi o chestiune foarte serioasă. Să se reunească toată dreapta sub comanda PSD? Fiindcă PNL serveşte acum la masa PSD, cum recunoştea chiar Vasile Blaga, numindu-şi colegii ”ospătari”. Nu ajunge că PNL-iştii îi slugăresc pe PSD-işti, să vină şi ceilalţi din partea dreaptă? Atât a înţeles ridicolul general din democraţia despre care tot vorbeşte?

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean
Tags: pnlunitate

Recent Posts

Tulburare schizoidă la PNL în aşteptarea lui Rareş Bogdan făcând campanie electorală lui Ciolacu.

„Coaliția este ruptă, din punctul meu de vedere, noi administrăm în momentul de față guvernarea,…

24 de minute ago

Dominic Fritz: “Nu poți elimina o candidată pro-rusă din competiție cu instrumente putiniste”

Preşedintele USR Timiş, Dominic Fritz, primar al Timişoarei, a reacţionat imedait după ce Curtea Constituţională…

11 ore ago

Fantasmele lui Cyrano de Bergerac vin în premieră duminică la Teatrul Național

Teatrul Național din Timișoara invită publicul duminică, 6 octombrie 2024, de la ora 19, în…

18 ore ago

Dumbrăvița își îndeplinește obiectivul la Chiajna și vine cu un punct acasă

Mai multe rezultate pozitive afară decât acasă. CSC Dumbrăvița a încheiat la egalitate, 0-0, meciul…

19 ore ago

Garda de Mediu Timiș a dat 90 de amenzi în primele nouă luni ale anului

Garda de Mediu Timiș a acordat, în primele nouă luni ale acestui an, amenzi de…

20 de ore ago

CCIA Timiș, în discuții cu Ambasada Canadei la București

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș dorește să colaboreze cu Canada. Președintele CCIAT, Florica…

21 de ore ago