Primăria Timişoara

Știm cât va costa încălzirea în sistem centralizat în următorii ani, la Timișoara/Doc.

Primăria Timișoara a realizat o estimare a prețurilor care vor fi practicate la furnizarea de energie termică pentru populație, în sistem centralizat. Calculele au fost făcute ca parte a documentației aferente depunerii unei noi solicitări de fonduri nerambursabile, în vederea îmbunătățirii sistemului de termoficare și reprezintă o actualizare a tarifelor deja stabilite în prima parte a acestui an.

Estimarea acoperă perioada dintre anul 2024 până în anul 2044. Cu un prim an 2025 în care prețul va scădea, este evident că în continuare vorbim despre creșteri. Din fericire, primăria a inclus în estimare și importante sume pentru subvenționarea prețului  final practicat pentru populație. Estimarea este făcută și având în vedere o creștere semnificativă a veniturilor clienților, de la un venit disponibil în 2024 pe gospodărie de 4.538 de lei, în 2044 se va ajunge la o sumă de 8.977 de lei pe gospodărie.

Revenind la prețul energiei termice, în acest an se pornește de la 474,44 lei pe megawatt, fără TVA, pentru ca în 2044 să se ajungă la 392,07. Interesant, pentru ultimii cinci ani cuprinși în analiză, actualii specialiști din primărie spun că nu se va mai plăti de la bugetul local niciun leu ca subvenție pentru energia termică. Până la acel moment, subvenția va scădea de la 244,68 lei până la 5,23 de lei pe megawatt, în 2039.

Prețul plătit de populație va avea o scădere în 2025, de la 241,25 de lei pe megawatt, inclusiv TVA, la 214,44 lei în 2025. după care urmează creșteri succesive, ajungându-se la 411,67 de lei în anul 2044.

Pentru fiecare dintre ani, Primăria Timișoara a prevăzut un procent de 7 la sută din venitul mediu pe gospodărie alocat pentru plata energiei termice.

Tarifele erau stabilite prin Planul anual de evoluţie a tarifelor pentru energia termică, componenta transport si distribuție, prevăzut la art. 1 din Hotarârea Consiliului Local al Municipiului Timisoara nr. 87/22.03.2024. Acum aceste tarife au fost actualizate.

Anexa-1
Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

11 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

12 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

15 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

15 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

16 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

17 ore ago