Timișoara merge în direcția bună, nivelul de trai a cam rămas constant față de anii precedenți, chiar dacă mulți se plâng că le merge mai rău, aici intrând mai ales cei peste 45 de ani. Sunt primele concluzii trase în urma realizării celei mai noi ediții a Barometrului Calității Vieții în Municipiul Timișoara, documentul realizat de opt ani de Facultatea de Sociologie din Universitatea de Vest și Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială, cu sprijinul Primăriei Timișoara. Ca și probleme, în continuare lipsa locurilor de parcare domină lista celor ridicate de timișoreni.
Iar sprijinul primăriei, inclusiv financiar, se vede tot mai mult în problematicile chestionate. Conf. univ. Marius Matichescu, coordonatorul lucrării, a explicat faptul că lista întrebărilor are două componente, una fixă, care prezintă principalele problematici ale orașului, la care se adaugă o componentă ”variabilă”, una care se mulează pe descoperirea nevoilor actuale ale orașului, una în care municipalitatea își aduce contribuția în mod decisiv, sugerând o parie din întrebări.
Revenind la concluzii, așa cum spuneam, oamenii din Timișoara consideră că orașul se îndreaptă într-o direcție bună, tinerii, femeile și persoanele cu studii superioare având cel mai mare optimism. Mai puțin optimiști sunt cei peste 45 de ani. Realitatea este confirmată și de opiniile exprimate în sondaj: se găsește ușor un loc de muncă, dar e greu de găsit o locuință la un preț bun. Locuințele sunt o mare problemă nu doar de acum, ci se observă tendința în creștere în ultimii ani. Oamenii se cam plâng de anumite aspecte administrative, de locuri de parcare, spații verzi sau locuri pietonale.
Viceprimarul Ruben Lațcău, prezent la lansarea rezultatelor Barometrului, spune că situația s-a îmbunătățit în ultimii ani, dar că, odată ce acest lucru s-a văzut, oamenii au și solicitări în creștere.
Transportul în interiorul orașului se realizează în continuare, în manieră covârșitoare, cu autovehiculul personal, bicicleta nu tinde să devină vedetă, în ciuda insistențelor prelungite ale administrației, iar transportul în comun, mai precis frecvența de circulație și respectarea orarului, rămân cele mai ridicate probleme în domeniu.
Situația spitalelor este, și în acest an, anunțată ca fiind una dintre marile probleme ale orașului.
Desigur, și în acest an marea problemă a orașului rămâne lipsa locurilor de parcare.
Lațcău spune că nu doar Timișoara suferă, ci toate marile orașe, vorbind despre o ”malformație urbanistică”.
”Nu e o situație caracteristică Timișoarei, se întâlnește în toate orașele din România, mă rog, a celor mari”, spune viceprimarul.
Timișoarenii se mai plâng de lipsa facilităților sportive și a posibilităților de petrecere a timpului liber. Surprinzător, poate, timișorenii spun că au cei mai buni vecini din lume, cu care se înțeleg excelent. De asemenea, se simt în siguranță să umble noaptea pe stradă și sunt mulțumiți de piețele din oraș.
Sunt diferențe semnificative între răspunsurile oferite, pe cartiere. Astfel, cu excepția locurilor de parcare, printre cartierele unde se pare că viața e cea mai stisfăcătoare
sunt Centru și Elisabetin, în timp ce Braytim, apare la cele mai multe capitole ca fiind unul de nemulțumiți.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…