Economic

Timișoara e unul dintre cele mai accesibile orașe pentru cumpărarea unei locuințe, cu credit imobiliar

Prețuri mari, dar accesibile printr-un credit imobiliar, aceasta este concluzia celor de la Imobiliare.ro Finance, despre achiziția unei locuințe în marile orașe. Prețurile relativ stabile din Timișoara fac posibilă cumpărarea unui asemenea apartament.

Veniturile minime necesare pentru accesarea finanțării în cazul locuințelor cu 2 camere, cele mai căutate în rândul cumpărătorilor, se mențin sub valoarea câștigurilor medii nete obținute de angajații din patru județe unde sunt unele dintre cele mai puternice piețe rezidențiale din țară, arată cea mai nouă analiză realizată de societatea citată.

Cumpărarea unui apartament cu 2 camere nu reprezintă o problemă pentru cei din București, Timișoara, Iași sau Constanța. Câștigurile medii nete obținute de angajații din aceste orașe depășesc veniturile minime necesare achiziției unei locuințe. Au cei mai mulți bani în plus cumpărătorii din Capitală și din Timișoara care vor să ia un împrumut, arată concluziile studiului.

Atât veniturile necesare obținerii unui credit ipotecar pentru un apartament cu 2 camere, cât și ratele lunare pe care cumpărătorii le achită sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate sunt achitate de clujeni și de brașoveni.

Ratele plătite pentru un credit ipotecar destinat cumpărării unui apartament cu 2 camere au crescut cel mai puțin pe fondul majorării prețurilor din piața rezidențială în Timișoara și în Constanța.

Apartamentele s-au scumpit cel mai mult față de începutul verii trecute în Brașov și Iași, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%. Un cumpărător plătește cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu 2 camere din Cluj-Napoca și din Brașov față de prețul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziție în luna iunie a anului trecut.

La Iași diferența depășește 10.000 euro.

“Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creșterea prețurilor locuințelor. Creșterea prețurilor nu are impact doar în rata lunară, ci și în suma necesară avansului. Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de către Banca Națională a României prin diminuarea dobânzii cheie – un semnal important pentru piață, însă traiectoria prețurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susținute a ofertei de locuințe în marile orașe, coroborată cu o cerere ridicată și o putere de cumpărare în creștere”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Strict legat de Timișoara, după un avans cu aproape 10% înregistrat la nivelul prețului mediu solicitat luna trecută raportat la perioada similară din 2023, apartamentele din Timișoara au ajuns să fie scoase la vânzare cu 1.616 euro/mp util, conform datelor Imobiliare.ro. Un cumpărător trebuie să achite, astfel, 80.800 de euro pentru un apartament cu 2 camere. Anul trecut o proprietate similară ar fi costat 73.750 de euro.

Venitul minim necesar pentru a face o astfel de achiziție, luând în considerare un împrumut pe 30 de ani cu avans 20%, a crescut cu circa 230 de lei în același interval de timp, potrivit estimărilor realizate de Imobiliare.ro Finance. Rata lunară s-a majorat, totodată, cu 103 lei, acesta fiind cel mai mic avans apărut în rândul celor șase mari orașe analizate.

Mai mult, venitul în valoare de 4.094 de lei necesar unui cumpărător aflat la prima achiziție pentru accesarea împrumutului este cu aproape 1.900 de lei mai mic decât câștigul salarial mediu net încasat de angajații din județul Timiș.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Administrația județeană a lansat licitația pentru demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu

A fost făcut un nou pas mare pentru realizarea proiectului noului stadion al Timișoarei, care…

8 ore ago

Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă

În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă…

9 ore ago

Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni are probleme medicale şi nu a mai putut juca…

10 ore ago

SCM USV va continua să facă performanţă în noroi. Planurile de reabilitare a bazei mai au de aşteptat

SCM Timişoara a câştigat al 7-lea titlu de campioană în urmă cu câteva zile, iar…

10 ore ago

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara continuă cu ediția a noua, în perioada 26 – 29 septembrie

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor avea loc și în acest an, cu un program…

11 ore ago

Darnell Brodie, noul jucător al SCM winsed.swiss Timișoara

Echipa de baschet își completează lotul cu un jucător american aflat la prima experiență în…

11 ore ago