De o rară consecvenţă, la mai puţin de patru ani de la momentul în care era exclus din partid, PNL Timiş l-a desemnat pe Alin Popoviciu drept viitor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în urma unui vot dat de primarii partidului. Dincolo de alte inepţii vânturate în spaţiul public, funcţia de vicepredinte al Consiliului Judeţean va fi singura din administraţia locală pe care o va avea PNL. Sigur, făcând recurs la Nicolae Iorga, liberalii vor spune că doar boii sunt consecvenţi. Şi e adevărat că votul a fost dat doar de primarii partidului, însă destui dintre cei care l-au votat acum pentru poziţia de „vice”, au votat şi excluderea sa. (Da, e o discuţie dacă Popoviciu îi va reprezenta doar pe primari sau trebuia să aibă un cuvânt de spus şi timişorenii, de exemplu.)
Dar ce s-a întâmplat în aceşti ani, astfel ca un personaj mai mult decât controversat, cu un trecut destul de tulbure, fie dacă vorbim doar de asocierea şi afacerile derulate cu Elena Udrea, să ajungă, repet, pe unica poziţie a PNL Timiş în administraţia locală? Ca un amănunt, în momentul în care a fost dat afară din partid, votul în Biroul Politic Judeţean (BPJ) a fost de 33 pentru excludere, nouă împotrivă. Ieri, primarii au votat 26 pentru Popoviciu şi 11 pentru contracandidaţii săi
Ei bine, s-a întâmplat, în primul rând, că Popoviciu a avut susţinerea necondiţionată a preşedintelui ales al CJ Timiş, Alfred Simonis. Care în mod direct sau prin diverse canale le-a transmis liberalilor, fără niciun echivoc, opţiunea sa. Şi i-a ieşit, încă o dovadă certă că liderul PSD are un cuvânt greu de spus în PNL Timiş. Nu am folosit cuvântul determinant, dar s-ar putea utiliza şi acesta. Să nu credeţi însă că Simonis a făcut acest joc de dragul lui Popoviciu sau fiindcă ar avea ceva de împărţit cu acesta. Deşi nu pare genul, spre deosebire de mai toţi PNL-iştii la un loc, Simonis joacă şah în politică. Adică face mutări pe termen lung şi asta spre deosebire de liberali care parcă ar juca doar popa prostu’ şi barbut.
Mai exact, Simonis după patru ani ca preşedinte al CJ Timiş, va dori să-şi reînnoade cariera politică de la Bucureşti. Pentru asta, neapărat va trebui să lase scaunul de preşedinte unui PSD-ist, în speţă Alexandru Iovescu, cel care va fi vicepreşedinte al CJ din partea social-democraţilor. Ori în acest sens, Simonis nu-şi doreşte un vicepreşedinte puternic al Consiliului Judeţean din partea PNL. Sau să nu spun puternic, ci prizabil electoral. Fiindcă Popoviciu nu se încadrează sub nicio formă în categoria politicienilor care stau în faţă, care iau voturi pe persoană fizică. El este bun organizator, poate fi o “eminenţă cenuşie”, se ştie cu sforile trase pe sub mese, cu preşuri trase de sub picioarele celor neatenţi, dar în niciun caz nu e un frontman, ca să preiau un termen din rock.
Sigur că nu doar Simonis l-a făcut pe Popoviciu vicepreşedinte. Un rol important l-a avut şi conducerea interimară a PNL Timiş, instalată după îndepărtarea lui Alin Nica. Şi mă refer în primul rând la Vasile Blaga, preşedinte interimar, şi Marilen Pirtea, lider de facto al filialei în acest moment. Ca să vezi coincidenţă, cei doi sunt originari din acelaşi judeţ, Bihor, precum Popoviciu, formând aşa numitul “clan în al bihorenilor” din PNL Timiş. Şi nu întâmplător, printre primele decizii ale noii conduceri a fost reprimirea lui Popoviciu în partid, iar apoi plasarea lui pe lista de consilieri judeţeni. Aşadar, tandemul Blaga – Pirtea îşi poate revendica, la rândul său, o victorie prin alegerea lui Popoviciu. Nu una foarte elocventă, dar victorie. Aşa cum Cristian Buşoi, preşedinte interimar al PNL Timişoara, bifează o mare înfrângere, favoritul său, Ciprian Bogdan, obţinând doar patru voturi din 37. Mai puţine chiar decât Lucian Blaga (şapte voturi), susţinut, printre alţii, de Ionuţ Gaiţă, zis „Strategul”, finanţatorul campaniei lui Nicolae Robu, doritor de un loc de parlamentar şi care acum încearcă să-şi înfiripeze propria gaşcă în PNL Timiş.
Nu în ultimul rând, Popoviciu are propriile merite în această alegere. Chiar dacă era exclus din partid, a pus umărul din greu la răsturnarea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. Apoi, tot din afara partidului, cu mare perseverenţă a ţinut legătura cu primarii din judeţ, din actualii PNL-işti fiind probabil omul care ştie cel mai bine filiala la firul ierbii. Ca atare, influenţa sa a fost acum validată şi prin vot
Altfel, la Otelec a fost o primă bătălie, un prolog la marile confruntări care vor urma în toamnă şi la începutul anului viitor. Mă refer la alcătuirea listele parlamentare şi apoi la alegerea viitoarei conduceri a PNL Timiş. Dincolo de funcţia pusă la bătaie, votul a contat şi în privinţa poziţionării diverselor tabere din partid în perspectiva viitoarelor dispute. Momentan tandemul Blaga – Pirtea îşi poate scrijeli un punct pe răboj .
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…