Social

Un spațiu multifuncțional al Facultăţii de Arte și Design din cadrul UVT va purta numele lui Nicu Covaci

În onoarea artistului timișorean Nicu Covaci, legendarul lider al formației rock Phoenix și absolvent al Facultății de Arte și Design, Universaiatea de Vest Timişoara va denumi un spațiu al facultății cu numele său.

Născut la Timișoara, în 19 aprilie 1947, Nicu Covaci a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice din Timişoara, actuala Facultate de Arte și Design din UVT.

Pentru a acorda o binemeritată recunoaștere valorii artistice și publice pe care Nicu Covaci o deține în comunitatea universitară, ca absolvent al Facultății de Arte și Design, Consiliul acestei facultăți a decis să propună Senatului UVT ca unul dintre spațiile interioare ale facultății să poarte numele Nicu Covaci, un spațiu multifuncțional, în care să se desfășoare activități didactice iar tinerii studenți să fie astfel impregnați de spiritul și personalitatea sa, dar și unul cu valoare evocatoare pentru memoria artistului timișorean.

Cel mai recent eveniment organizat de UVT împreună cu doi dintre fondatorii Phoenix, Nicu Covaci și Valeriu Sepi, a avut loc în decembrie 2023. Am avut atunci o întâlnire plină de simbolistică și prietenie, în spațiul de la intrarea în Aula Magna UVT, unde se află un cunoscut mozaic parietal realizat acum mai bine de 40 de ani, la care și-au adus aportul Nicolae Covaci și Valeriu Sepi, pe când erau studenți ai Institutului de Desen, cum se numea atunci departamentul de specialitate al UVT. Nicu Covaci face parte din capitalul cultural al acestei comunități, ca un artist impresionant al scenei rock, compozitor al cântecelor rămase în inima generațiilor de ascultători și fani ai trupei Phoenix, iar pentru UVT este modelul și numele de referință aflat în galeria de artiști formați în școala timișoreană de profil. Suntem onorați să propunem ca numele Nicu Covaci să fie purtat de un spațiu al facultății pe care artistul timișorean a absolvit-o. Numele Nicu Covaci își va regăsi aici locul firesc, unde se află acasă, unde rezonanța numelui său este precum un cântec de libertate, în orașul libertății, Timișoara”, a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Regiunea Vest va avea strategie de adaptare la schimbările climaterice, făcută cu fonduri europene

Un număr de 40 de regiuni și comunități vor participa la un program de 18…

10 minute ago

Zona Antenelor se transformă total. Vor fi locuințe, birouri și spații comerciale, dar și școli, grădinițe, drumuri și un centru cultural modern/FOTO

Primăria Timișoara a pregătit o nouă strategie pentru una dintre cele mai interesante noi zone…

29 de minute ago

Primul mare test al tandemului Blaga – Pirtea. Va valida Bucureştiul lista de parlamentare a PNL Timiş aşa cum s-a votat la Timişoara?

La începutul lunii martie, prin vot unanim, Comitetul Director Judeţean (CDJ) al PNL decidea că…

36 de minute ago

Traficul feroviar pe ruta Timișoara Nord – Arad e blocat. Un vagon a deraiat

Un incident petrecut în Halta Șagu, din Arad, a blocat circulația feroviară pe ruta Timișoara…

O oră ago

Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord

Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au…

O oră ago

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

O oră ago