Primăria Timișoara a anunțat că a găsit împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) o soluție pentru colectarea prin Retim a deșeurilor vegetale, dar că această soluție costă. Totul costă pe lumea asta și lucrurile nu se vor așeza până ce nu ne vom debarasa toți dintre noi de ideea că pământul e mare, natura macină tot, iar noi nu trebuie să ne spargem capul cu sacii de frunze, iarbă cosită sau crengi tăiate atâta vreme cât există șanțuri, câmpii, boscheți, păduri în țara asta frumoasă numită România. Ca să nu mai facem așa, intrăm în civilizație și plătim un preț cam mare, 75 de lei, lucru recunoscut și de primarul Fritz cu ocazia anunțării găsirii acestei soluții.

Dacă mai plătim și gunoiul menajer vreo 60-70 de lei lunar, plătim și 75 de lei cam nouă luni pe an frunzele, iarba și crengile, cu o frecvență de ridicare la două săptămâni, în saci de 240 litri, ajungem la un cost total pentru deșeuri în Timișoara. Putem face asta? Cred că putem, întrebarea este dacă și suntem dispuși să o facem, cum ziceam, atâta timp cât trăim cu convingerea că soluția naturală ne este mai la îndemână, chiar dacă este și ilegală. Așa ar fi civilizat: sub 60 de lei pe lună în medie pentru deșeuri vegetale, plus gunoiul cel de toate zilele ar ajunge la vreo 120 lei pe lună, iar treaba asta este doar pentru cei care stau la casă, căci blocul trebuie să fie năprasnic de abandonat ca să-i crească arbustul pe la tocul geamului. 

Nu intrăm în tehnici de reciclare a deșeurilor vegetale. Nu silim administrația municipală să organizeze depozite de compost care să fie folosit pentru agricultură sau chiar pentru biogaz utilizat apoi în sisteme de încălzire centralizată, deși progresismul celor care ne conduc din Primăria Timișoara ar justifica să le cerem să se gândească și la asemenea soluții. Dar dincolo de toate aceste scenarii care nu sunt deloc SF în alte părți, rămâne o întrebare pentru specialiștii ADID și ai municipalității. 

Dacă plătesc acei 75 de lei pe lună din martie până în noiembrie, voi arunca ce deșeuri am prin grădină, dar toamna voi ieși, ca un gospodar ce sunt, pe trotuar și spațiul verde din afara proprietății să mătur frunzele căzute din cei trei nuci de pe stradă, voi aduna și de acolo 10-20 de saci, îi pun și pe ei la stradă să îi ridice Retim pe abonamentul meu, la ce ghișeu voi putea merge să-mi recuperez banii de la municipalitate pentru serviciul ce-l fac primăriei? Și nu mă refer la măturatul propriu zis, ci doar la aruncatul frunzelor de pe domeniul public cu bani plătiți pe un abonament care se referă la domeniul privat, curtea și grădina mea.

Apoi, la ce psiholog trebuie să merg după ce îmi ies din pepeni când văd că doar eu și încă vreo doi de pe stradă plătesc acel abonament pentru uzul propriu și pentru spațiul public din fața proprietății, iar la colț de stradă văd munți de saci cu deșeuri vegetale de la alții care nu plătesc acel abonament? Pot merge la orice psiholog sau este unul acreditat de primărie pentru astfel de ieșiri nervoase, dar eco? Intră și consultația în abonamentul Retim? Mai trebuie să dau bani și pe medicamente?

Cred că și din acest motiv prea puțini se vor gândi la abonamentul propus de Retim și primărie pentru deșeurile vegetale. Cine are chef să se enerveze că regulile nu se aplică egal tuturor, că nu există sancțiune, dar nici premiere măcar pentru faptul că jumătate din deșeurile ce le-aș depune în contul acelui abonament ar fi adunate de pe domeniul public. Iar când mi-ar fi lumea mai dragă, după sărbătorile de iarnă, să mai citesc în ziare că, fiind doar luna ianuarie, aruncatul bradului natural pe stradă se va lăsa cu o frumoasă amendă.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

10 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

10 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

12 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

13 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

14 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

18 ore ago