Abonamentul de gospodar

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Primăria Timișoara a anunțat că a găsit împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) o soluție pentru colectarea prin Retim a deșeurilor vegetale, dar că această soluție costă. Totul costă pe lumea asta și lucrurile nu se vor așeza până ce nu ne vom debarasa toți dintre noi de ideea că pământul e mare, natura macină tot, iar noi nu trebuie să ne spargem capul cu sacii de frunze, iarbă cosită sau crengi tăiate atâta vreme cât există șanțuri, câmpii, boscheți, păduri în țara asta frumoasă numită România. Ca să nu mai facem așa, intrăm în civilizație și plătim un preț cam mare, 75 de lei, lucru recunoscut și de primarul Fritz cu ocazia anunțării găsirii acestei soluții.

Dacă mai plătim și gunoiul menajer vreo 60-70 de lei lunar, plătim și 75 de lei cam nouă luni pe an frunzele, iarba și crengile, cu o frecvență de ridicare la două săptămâni, în saci de 240 litri, ajungem la un cost total pentru deșeuri în Timișoara. Putem face asta? Cred că putem, întrebarea este dacă și suntem dispuși să o facem, cum ziceam, atâta timp cât trăim cu convingerea că soluția naturală ne este mai la îndemână, chiar dacă este și ilegală. Așa ar fi civilizat: sub 60 de lei pe lună în medie pentru deșeuri vegetale, plus gunoiul cel de toate zilele ar ajunge la vreo 120 lei pe lună, iar treaba asta este doar pentru cei care stau la casă, căci blocul trebuie să fie năprasnic de abandonat ca să-i crească arbustul pe la tocul geamului. 

Nu intrăm în tehnici de reciclare a deșeurilor vegetale. Nu silim administrația municipală să organizeze depozite de compost care să fie folosit pentru agricultură sau chiar pentru biogaz utilizat apoi în sisteme de încălzire centralizată, deși progresismul celor care ne conduc din Primăria Timișoara ar justifica să le cerem să se gândească și la asemenea soluții. Dar dincolo de toate aceste scenarii care nu sunt deloc SF în alte părți, rămâne o întrebare pentru specialiștii ADID și ai municipalității. 

Dacă plătesc acei 75 de lei pe lună din martie până în noiembrie, voi arunca ce deșeuri am prin grădină, dar toamna voi ieși, ca un gospodar ce sunt, pe trotuar și spațiul verde din afara proprietății să mătur frunzele căzute din cei trei nuci de pe stradă, voi aduna și de acolo 10-20 de saci, îi pun și pe ei la stradă să îi ridice Retim pe abonamentul meu, la ce ghișeu voi putea merge să-mi recuperez banii de la municipalitate pentru serviciul ce-l fac primăriei? Și nu mă refer la măturatul propriu zis, ci doar la aruncatul frunzelor de pe domeniul public cu bani plătiți pe un abonament care se referă la domeniul privat, curtea și grădina mea.

Apoi, la ce psiholog trebuie să merg după ce îmi ies din pepeni când văd că doar eu și încă vreo doi de pe stradă plătesc acel abonament pentru uzul propriu și pentru spațiul public din fața proprietății, iar la colț de stradă văd munți de saci cu deșeuri vegetale de la alții care nu plătesc acel abonament? Pot merge la orice psiholog sau este unul acreditat de primărie pentru astfel de ieșiri nervoase, dar eco? Intră și consultația în abonamentul Retim? Mai trebuie să dau bani și pe medicamente?

Cred că și din acest motiv prea puțini se vor gândi la abonamentul propus de Retim și primărie pentru deșeurile vegetale. Cine are chef să se enerveze că regulile nu se aplică egal tuturor, că nu există sancțiune, dar nici premiere măcar pentru faptul că jumătate din deșeurile ce le-aș depune în contul acelui abonament ar fi adunate de pe domeniul public. Iar când mi-ar fi lumea mai dragă, după sărbătorile de iarnă, să mai citesc în ziare că, fiind doar luna ianuarie, aruncatul bradului natural pe stradă se va lăsa cu o frumoasă amendă.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (septembrie 15th, 2024 at 08:10 )

Foarte bine punctat că acest abonament este ridicol, de fapt ceea ce se numește un money grab la fel ca și sitemul Timpark în afara zonei centrale dar mai ales în cartierele rezidențiale. Poate acum se mai deșteaptă unii dintre alegătorii naivi care au mers pe fentele acestei administrații și s-au trezit taxați la maxim și cu servicii mai puține. Asta ca să nu mai vorbim de preț care este extrem de piperat având în vedere că aceste deșeuri naturale nu necesită cine știe ce condiții de depozitare sau tratament special, pădurile fiind pline. Practic e o taxă pe prostie sau domnie cu care să se finanțeze anumite cheltuieli ale primăriei că doar s-au cheltuit niște milioane bune pe evenimente încheiate cu parade.

liviu a spus: (septembrie 15th, 2024 at 10:48 )

PRIMARIA =HOTIA.
Primaria a fost creata de locuitorii orasului pentru ei.Primarul blestemat, care o fi fost el, a permis privatizarea transportului, apei, gunoaielor canalelor etc. in scopul imbogatirii peste masura a unor grupuri comunisto-securiste.Hai sa luam ca exemplu APA noatra cea de toate zilele.Aceasta a intrat pe mina mafiotului DINOZAUR comunisto-securist Vlaicu si copilul sau.Desi vinde o mizerie de apa la ce pret vrea el nimen nu se sezizeaza la marea hotie a acestuia care incarca lunar facturile cu mii de litri de apa plina cu nisip mal nitrati azotati si alte substante.. Cum poate sa faca asta , cu grija. Apometrele sunt ale lui, cel care citeste apomatrul este a lui,tot el verifica metrologic apometrele. Calitatea apei este facuta in laboratoarele lui etc.
La fel cu gunoaiele . Retimul face ce vrea muschii lui. Daca cumva iti dai seama de neregularitati imediat te ameninta.
De ce toate astea , Pentru ca avem un primar slab fricos santajabil de catre totii care au pus mana pe bani,pe avocati pe militie pe justitie.
Trebuie luat inapoi(apa,aerul,transportul, gunoiul etc.) de la tagma jefuitorilor si dat locuitorilor . Este falsa ideea ca acestia nu stiu sa gospodareasca pt ei ..

antiVrajeāla a spus: (septembrie 15th, 2024 at 11:55 )

servicii publice? sa constea doar in colectarea de taxe de catre primarie si sifonarea acestora catre prietenii partidului castigator!

privatizarea e solutia! ăăă…
😂🤣😂🤣😂🤪🤪🤪🤪🤪

#idiocracy🤪

Wanda89 a spus: (septembrie 15th, 2024 at 12:21 )

Măicuța Domnului să te ajute pentru vorbele înțelepte! „De ce toate astea , Pentru ca avem un primar slab fricos santajabil de catre totii care au pus mana pe bani,pe avocati pe militie pe justitie.”
Măicuța Domnului ar fi, poate, interesată să ne spui tu, măreț istoric, un nume de primar curajos. Sau, măcar, pe cine ai prefera tu.

Cristi83 a spus: (septembrie 16th, 2024 at 10:49 )

Absolut penibil. Prin aceste abonamente probabil doresc sa justifice personalul politic angajat in Retim. Cred ca au sute de angajati doar la birouri.

Gâga a spus: (septembrie 16th, 2024 at 14:45 )

Probabil se gândește la cel mai măreț primar al urbei de după 1990, cel care a și privatizat serviciile publice, Gheorgheeee Ciuhanduuuuu, cu tot cu „tata țâganilor”™, adică cu Cojocari!
Tot lostopanu’ conspiraționist vrea un oraș ca „afară”, da pă gratis.
Cică Retimul are un patron de prin Germania, care ar fi un „fost” securist de al ălora, a lucrat la BND înainte vreme, prieten cu Ciuhandu, cu Lae după aia, iar acum cu Fritz și cu Tudor Vladimirescu.
BND sau Bundes Nachrichten Dienst, în traducere Serviciul de informații externe al Detschland.
Ăștia ne-au vândut țărișoara noastră și ne-au luat bunurile nouă, boborul muncitor, de sânge degrabă vărsător și de kkt mâncător.
Jawohl herr Liviu!!!

Kyocera a spus: (septembrie 16th, 2024 at 16:22 )

Poate ar fi util să se ia în considerare și soluții de reciclare a deșeurilor vegetale, cum ar fi compostarea, pentru a aduce beneficii suplimentare comunității.

tm a spus: (septembrie 17th, 2024 at 09:39 )

Situatia e de domenuiul absurdului .
In fiecare toamna timp de o luna si jumatate strangean saptamanal cca 10 saci de frunze de la cei 2 nuci de pe domeniul public din fata casei . Mentionez ca nu au fost toaletati de ani de zile .
Acum daca fac la fel , primaria nu va ridica sacii daca nu am acel abonament de 75 lei.
Solutia e simpla , voi lasa frunzele sa putrezeasca , si voi sesiza primaria saptamanal sa vina sa adune ei frunzele , ca doar e domeniu public .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Timișoara a fost din nou un reper important pe harta scrimei mondiale. Cupa Floreta a atras atenţia

Clubul ACS Floreta Timișoara, alături de Federația Română de Scrimă, a organizat în acest weekend cea de-a VIII-a ediție a Cupei Floreta, un circuit European de scrimă, arma floretă, care a adus împreună peste 320 de sportivi din mai mult de 10 țări. Desfășurat la complexul sportiv Banu Sport din Timișoara pe parcursul celor două...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara a fost din nou un reper important pe harta scrimei mondiale. Cupa Floreta a atras atenţia
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a fost preluată de o societate similară din Polonia. Prime Label Group este deținută de fondul de investiții Innova Capital. Acționarul majoritar al Grafoprint era cunoscutul om de afaceri și fost politician, Radu Dimeca, în afacere fiind asociat cu mai mulți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Exilat în ultimii zece ani la Oradea, pe motiv că-i stătea ca un ghimpe în ochi încă preşedintelui Klaus Iohannis, Ilie Bolojan se întoarce acum la vârful politicii. Pe cai mari. Într-o derivă totală, PNL-iştii îl anunţă drept viitor premier, cu condiţia necesară şi suficientă ca Nicolae Ciucă să ajungă preşedinte. O legătură de cauzalitate,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie. Cum vor PNL-iştii să ne vândă la pachet cartea bună (Ilie Bolojan) cu plenarele de partid (Nicolae Ciucă)
Una dintre cele mai vechi societăți românești din domeniul tipăriturilor, societatea Grafoprint din Timișoara, a fost preluată de o societate similară din Polonia. Prime Label Group este deținută de fondul de investiții Innova Capital. Acționarul majoritar al Grafoprint era cunoscutul om de afaceri și fost politician, Radu Dimeca, în afacere fiind asociat cu mai mulți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania timișoreană Grafoprint a fost achiziționată de o societate din Polonia
În dimineața de 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară în municipiul Lugoj, orașul Făget și mai multe comune din județul Timiș, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai mulţi traficanţi de droguri din Timiş s-au trezit dis-de-dimineaţă cu „mascaţii” la uşă
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, afirmă că a acceptat poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis fiindcă nu are ifose, iar CV-ul îi este plin de realizări. La puţine minute după ce deBanat a anunţat că Nicolae Robu este primul consilier personal al noului preşedinte al CJ Timiş, Alfred Simonis, fostul primar al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nicolae Robu, despre poziţia de consilier personal al lui Alfred Simonis: “La mine nu e loc de ifose, nu fac lucrurile pentru funcții și titluri”
Unul dintre cele mai interesante proiecte care au ajutat la promovarea Timișoarei a ajuns la final. Asociația CDPP – Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională a desfășurat proiectul „Treasure of Timișoara”. Evenimentele principale au presupus 8 de activități de treasure hunt în cartierele Elisabetin, Iosefin și Fabric și 2 evenimente de tip history box. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Treasure of Timișoara a ajuns la final/FOTO
Chiar a doua zi după învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, explodează prima bombă privind oamenii cu care va lucra. Astfel, primul său consilier personal va fi Nicolae Robu, fost primar al Timişoarei timp de două mandate. Un al doilea consilier va fi Cristian Moş, fost vicepreşedinte al CJ Timiş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză de proporţii! Nicolae Robu, primul consilier personal al lui Alfred Simonis. Al doilea consilier va fi Cristian Moş
  Noul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, spune că nu a reușit încă să se familiarizeze cu actuala organigramă a instituției, dar că în zilele viitoare o va face. Totuși, consideră că este una prea stufoasă, cu prea mulți angajați, dar prioritatea nu este să demareze concedierile. Cei incompetenți vor pleca, indiferent cine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis se gândește la o nouă organigramă la CJT. O parte din servicii, asistența socială sau paza, ar putea fi externalizate
Succes garantat! Ca urmare a interesului publicului pentru evenimentul teatral care îl are ca protagonist pe actorul american John Malkovich, Teatrul Național din Timișoara suplimentează numărul de reprezentații ale spectacolului THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN. „Așadar, avem plăcerea să anunțăm că marți, 5 noiembrie 2024, se pun în vânzare biletele pentru cea de-a treia reprezentație a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu două, ci trei reprezentaţii pe scena Naţionalului timişorean cu John Malkovich în luna noiembrie
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România
Echipa Festivalului Rod s-a întors după gratii la începutul toamnei, cu proiecția filmului „Crulic. Drumul spre dincolo”, care prezintă povestea cetățeanului român Claudiu Crulic, decedat după ce a intrat în greva foamei, într-o închisoare din Polonia. Proiecția a fost însoțită de o sesiune foto realizată de Soltesz Theophil, cu imagini ce explorează viața de zi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Festivalului Rod a ajuns din nou la Penitenciarul de pe Popa Șapcă/Foto
Top