Abonamentul de gospodar

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Primăria Timișoara a anunțat că a găsit împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID) o soluție pentru colectarea prin Retim a deșeurilor vegetale, dar că această soluție costă. Totul costă pe lumea asta și lucrurile nu se vor așeza până ce nu ne vom debarasa toți dintre noi de ideea că pământul e mare, natura macină tot, iar noi nu trebuie să ne spargem capul cu sacii de frunze, iarbă cosită sau crengi tăiate atâta vreme cât există șanțuri, câmpii, boscheți, păduri în țara asta frumoasă numită România. Ca să nu mai facem așa, intrăm în civilizație și plătim un preț cam mare, 75 de lei, lucru recunoscut și de primarul Fritz cu ocazia anunțării găsirii acestei soluții.

Dacă mai plătim și gunoiul menajer vreo 60-70 de lei lunar, plătim și 75 de lei cam nouă luni pe an frunzele, iarba și crengile, cu o frecvență de ridicare la două săptămâni, în saci de 240 litri, ajungem la un cost total pentru deșeuri în Timișoara. Putem face asta? Cred că putem, întrebarea este dacă și suntem dispuși să o facem, cum ziceam, atâta timp cât trăim cu convingerea că soluția naturală ne este mai la îndemână, chiar dacă este și ilegală. Așa ar fi civilizat: sub 60 de lei pe lună în medie pentru deșeuri vegetale, plus gunoiul cel de toate zilele ar ajunge la vreo 120 lei pe lună, iar treaba asta este doar pentru cei care stau la casă, căci blocul trebuie să fie năprasnic de abandonat ca să-i crească arbustul pe la tocul geamului. 

Nu intrăm în tehnici de reciclare a deșeurilor vegetale. Nu silim administrația municipală să organizeze depozite de compost care să fie folosit pentru agricultură sau chiar pentru biogaz utilizat apoi în sisteme de încălzire centralizată, deși progresismul celor care ne conduc din Primăria Timișoara ar justifica să le cerem să se gândească și la asemenea soluții. Dar dincolo de toate aceste scenarii care nu sunt deloc SF în alte părți, rămâne o întrebare pentru specialiștii ADID și ai municipalității. 

Dacă plătesc acei 75 de lei pe lună din martie până în noiembrie, voi arunca ce deșeuri am prin grădină, dar toamna voi ieși, ca un gospodar ce sunt, pe trotuar și spațiul verde din afara proprietății să mătur frunzele căzute din cei trei nuci de pe stradă, voi aduna și de acolo 10-20 de saci, îi pun și pe ei la stradă să îi ridice Retim pe abonamentul meu, la ce ghișeu voi putea merge să-mi recuperez banii de la municipalitate pentru serviciul ce-l fac primăriei? Și nu mă refer la măturatul propriu zis, ci doar la aruncatul frunzelor de pe domeniul public cu bani plătiți pe un abonament care se referă la domeniul privat, curtea și grădina mea.

Apoi, la ce psiholog trebuie să merg după ce îmi ies din pepeni când văd că doar eu și încă vreo doi de pe stradă plătesc acel abonament pentru uzul propriu și pentru spațiul public din fața proprietății, iar la colț de stradă văd munți de saci cu deșeuri vegetale de la alții care nu plătesc acel abonament? Pot merge la orice psiholog sau este unul acreditat de primărie pentru astfel de ieșiri nervoase, dar eco? Intră și consultația în abonamentul Retim? Mai trebuie să dau bani și pe medicamente?

Cred că și din acest motiv prea puțini se vor gândi la abonamentul propus de Retim și primărie pentru deșeurile vegetale. Cine are chef să se enerveze că regulile nu se aplică egal tuturor, că nu există sancțiune, dar nici premiere măcar pentru faptul că jumătate din deșeurile ce le-aș depune în contul acelui abonament ar fi adunate de pe domeniul public. Iar când mi-ar fi lumea mai dragă, după sărbătorile de iarnă, să mai citesc în ziare că, fiind doar luna ianuarie, aruncatul bradului natural pe stradă se va lăsa cu o frumoasă amendă.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (septembrie 15th, 2024 at 08:10 )

Foarte bine punctat că acest abonament este ridicol, de fapt ceea ce se numește un money grab la fel ca și sitemul Timpark în afara zonei centrale dar mai ales în cartierele rezidențiale. Poate acum se mai deșteaptă unii dintre alegătorii naivi care au mers pe fentele acestei administrații și s-au trezit taxați la maxim și cu servicii mai puține. Asta ca să nu mai vorbim de preț care este extrem de piperat având în vedere că aceste deșeuri naturale nu necesită cine știe ce condiții de depozitare sau tratament special, pădurile fiind pline. Practic e o taxă pe prostie sau domnie cu care să se finanțeze anumite cheltuieli ale primăriei că doar s-au cheltuit niște milioane bune pe evenimente încheiate cu parade.

liviu a spus: (septembrie 15th, 2024 at 10:48 )

PRIMARIA =HOTIA.
Primaria a fost creata de locuitorii orasului pentru ei.Primarul blestemat, care o fi fost el, a permis privatizarea transportului, apei, gunoaielor canalelor etc. in scopul imbogatirii peste masura a unor grupuri comunisto-securiste.Hai sa luam ca exemplu APA noatra cea de toate zilele.Aceasta a intrat pe mina mafiotului DINOZAUR comunisto-securist Vlaicu si copilul sau.Desi vinde o mizerie de apa la ce pret vrea el nimen nu se sezizeaza la marea hotie a acestuia care incarca lunar facturile cu mii de litri de apa plina cu nisip mal nitrati azotati si alte substante.. Cum poate sa faca asta , cu grija. Apometrele sunt ale lui, cel care citeste apomatrul este a lui,tot el verifica metrologic apometrele. Calitatea apei este facuta in laboratoarele lui etc.
La fel cu gunoaiele . Retimul face ce vrea muschii lui. Daca cumva iti dai seama de neregularitati imediat te ameninta.
De ce toate astea , Pentru ca avem un primar slab fricos santajabil de catre totii care au pus mana pe bani,pe avocati pe militie pe justitie.
Trebuie luat inapoi(apa,aerul,transportul, gunoiul etc.) de la tagma jefuitorilor si dat locuitorilor . Este falsa ideea ca acestia nu stiu sa gospodareasca pt ei ..

antiVrajeāla a spus: (septembrie 15th, 2024 at 11:55 )

servicii publice? sa constea doar in colectarea de taxe de catre primarie si sifonarea acestora catre prietenii partidului castigator!

privatizarea e solutia! ăăă…
😂🤣😂🤣😂🤪🤪🤪🤪🤪

#idiocracy🤪

Wanda89 a spus: (septembrie 15th, 2024 at 12:21 )

Măicuța Domnului să te ajute pentru vorbele înțelepte! „De ce toate astea , Pentru ca avem un primar slab fricos santajabil de catre totii care au pus mana pe bani,pe avocati pe militie pe justitie.”
Măicuța Domnului ar fi, poate, interesată să ne spui tu, măreț istoric, un nume de primar curajos. Sau, măcar, pe cine ai prefera tu.

Cristi83 a spus: (septembrie 16th, 2024 at 10:49 )

Absolut penibil. Prin aceste abonamente probabil doresc sa justifice personalul politic angajat in Retim. Cred ca au sute de angajati doar la birouri.

Gâga a spus: (septembrie 16th, 2024 at 14:45 )

Probabil se gândește la cel mai măreț primar al urbei de după 1990, cel care a și privatizat serviciile publice, Gheorgheeee Ciuhanduuuuu, cu tot cu „tata țâganilor”™, adică cu Cojocari!
Tot lostopanu’ conspiraționist vrea un oraș ca „afară”, da pă gratis.
Cică Retimul are un patron de prin Germania, care ar fi un „fost” securist de al ălora, a lucrat la BND înainte vreme, prieten cu Ciuhandu, cu Lae după aia, iar acum cu Fritz și cu Tudor Vladimirescu.
BND sau Bundes Nachrichten Dienst, în traducere Serviciul de informații externe al Detschland.
Ăștia ne-au vândut țărișoara noastră și ne-au luat bunurile nouă, boborul muncitor, de sânge degrabă vărsător și de kkt mâncător.
Jawohl herr Liviu!!!

Kyocera a spus: (septembrie 16th, 2024 at 16:22 )

Poate ar fi util să se ia în considerare și soluții de reciclare a deșeurilor vegetale, cum ar fi compostarea, pentru a aduce beneficii suplimentare comunității.

tm a spus: (septembrie 17th, 2024 at 09:39 )

Situatia e de domenuiul absurdului .
In fiecare toamna timp de o luna si jumatate strangean saptamanal cca 10 saci de frunze de la cei 2 nuci de pe domeniul public din fata casei . Mentionez ca nu au fost toaletati de ani de zile .
Acum daca fac la fel , primaria nu va ridica sacii daca nu am acel abonament de 75 lei.
Solutia e simpla , voi lasa frunzele sa putrezeasca , si voi sesiza primaria saptamanal sa vina sa adune ei frunzele , ca doar e domeniu public .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă a generației interbelice de artiști din Timișoara, prin deschiderea expoziției temporare „Kraus-Expresii ale modernismului”. Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Arcada. În epoca interbelică căreia i-a aparținut, adesea uitată sau ignorată voit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna Moşniţa Nouă. Aceasta va deservi 110 copii, costul fiind de 16,7 milioane de lei. Marţi, 17 decembrie, a fost emisă Hotărârea Consiliului Tehnico-Economic al 𝐂𝐍𝐈 pentru proiectul “Construire creșă mare – PROIECT TIP”, sat 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Comuna Moșnița Nouă, Județ Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Top