Primăria Timişoara

Casa de Cultură Timișoara anunță că se amână… Ruga Timișoarei

Plouă în weekend, deci amânăm aproape o lună… Ruga Timișoarei, este anunțul ciudat transmis de cei care organizează sărbătoarea Hramului Catedralei! Desigur, la pachet se amână și Ziua Minorităților, evenimentul ”lipit” de una dintre cele mai importante sărbători ale orașului, cea mai importantă sărbători a unei localități din Banat.

”Având în vedere că prognoza meteo se anunță nefavorabilă pentru weekendul viitor, reprogramăm Ziua Minorităților și Ruga Timișoarei pe 5-6 octombrie”, este anunțul simplu, fără alte explicații, trimis de Casa de Cultură Timișoara către presă.

Nu ne dăm seama dacă amânarea Rugii presupune și amânarea celebrărilor religioase, nu se precizează ceva în acest sens, dar e greu de crezut că așa ceva e posibil. Posibil e că cei care au emis un asemenea anunț nu au habar că Ruga unei localități e, în primul rând, un eveniment religios. Dacă aceștia nu cunosc, ”Ruga este Serbarea patronului unei biserici sau mănăstiri”, conform DEX. 

Sâmbătă, 15 septembrie, este programată, de la 9:30, Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie Arhierească. În 15 septembrie e hramul Catedralei Mitropolitane, ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Iosif cel Nou de la Partoș (n. circa 1568, Raguza Dalmația – d. 1656, Mănăstirea Partoș) este un sfânt român din calendarul creștin-ortodox, sărbătorit pe data de 15 septembrie. El a fost mitropolit al Banatului. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș pe data de 7 octombrie 1956 când moaștele sale au fost aduse din mănăstirea Partoș și așezarea în catedrala mitropolitană din Timișoara. El este considerat acum protectorul Timișoarei. 

Programul religios al Hramului Catedralei se întinde pe trei zile, începe sâmbătă, când de la ora 20.30 are loc și procesiunea cu Sfintele Moaște, manifestările continuând cu mai multe servicii religioase, duminică și luni.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

1 minut ago

Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 - 29 septembrie, Săptămâna de…

11 minute ago

SCM Poli, meci accesibil pe terenul unei nou-promovate

SCM Politehnica Timișoara joacă vineri (21 septembrie), în etapa a IV-a a Ligii Naționale. Alb-violeții…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM pentru ziua de 19 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

17 ore ago