Cultura

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe malul Begăi, vizavi de Universitatea Politehnica, în urma procesului de demolare a restului clădirilor care existau acolo, se va deschide pentru public, odată cu organizarea aici a premiilor Beta 2024.

Evenimentul transformă clădirea de pe mal în spațiu socio-cultural pentru expoziția “10 ani de Beta”, parte a Bienalei de Arhitectură Timișoara 2024. Pe termen lung, clădirea de pe bulevardul Pârvan, nr. 1-3 va fi spațiu pentru evenimente și pentru comunitate, este viziunea Primăriei. 

 “Sunt încrezător că în scurt timp Vila mal va deveni un punct fierbinte pe harta culturală a Timișoarei și va clădi în jurul ei o comunitate vibrantă. Mă bucur că o deschidem în cadrul BETA, unul din proiectele emblematice pe care Municipiul Timișoara le susține și care se află și pe lista proiectelor cărora le acordăm finanțare multianuală”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Zona vizată și care include clădirea amintită, a devenit, în noiembrie 2023, parte a une acțiuni “de eliberare a terenurilor de pe malul Begăi”, așa cum transmite Primăria Timișoara. Primele terenuri pe care instituția a intervenit erau exact cele care include au și clădirea respectivă, unde în urmă cu mai mulți ani funcționa fosta Terasă Boss. Tot conform Primăriei, terenul vizat avea suprafața de 6.425 mp din domeniul public, cu o valoare estimată la 2,6 milioane euro. 

În total, peste 5 hectare de teren din proprietatea municipiului au fost ocupate ilegal de clădiri și terase pentru care nu au existat autorizații de construire, contracte de închiriere sau concesiune. Pe locul clădirilor șubrede sau folosite pentru cluburi fără drept și desființate prin dispoziția primarului Dominic Fritz, a fost amenajat un culoar verde, cu zone pentru picnicuri, plimbări sau contemplare. Totodată, Primăria a amenajat o zonă de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong care adună zeci de amatori de sport și susținători. Pe toată suprafața, municipalitatea a plantat peste 1.000 de plante perene și arbuști și aproximativ 150 de arbori”, ne mai transmite Primăria, despre acea zonă. 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Adi Bărar are acum statuie în Parcul Alpinet. Aceasta deschide Aleea Muzicienilor

După trei ani de așteptare, în Parcul Alpinet din Timișoara a fost dezvelită statuia cunoscutului…

2 ore ago

Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor

Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin…

4 ore ago

Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați

Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și…

5 ore ago

Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană

După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea…

8 ore ago

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului…

10 ore ago

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

12 ore ago