Politica

Dominic Fritz așteaptă constituirea noului Consiliu Local pentru realizarea unei noi majorități politice

Chiar dacă mai avem la dispoziție doar puțin timp, USR Timiș nu a început negocieri directe, oficiale, pentru constituirea unei noi majorități în Consiliul Local Timișoara, spune Dominic Fritz, primarul ales pentru al doilea mandat. Cum opțiunile sunt doar două, PSD și PNL, situația e una grea. Cu primii nu te cerți pentru că oferă președintele administrației județene, în timp ce alternativa liberală e atât de subțire momentan din cauza incertitudinii ce planează în filială şi se mai pune întrebarea dacă PNL poate oferi constanță, atunci când un vot în CLT o cere, mai subliniază Fritz.

Cu un singur vot în minus pentru o majoritate, USR trebuie să se orienteze spre o alianță politică în Consiliul Local Timișoara. Am discutat, așa… la o cafea, au fost abordări, dar nimic oficial, spune șeful filialei, Dominic Fritz. Deși, teoretic, PNL ar fi prima opțiune, USR lasă impresia că s-ar îndrepta spre PSD. La liberali e deranj mare, nu se știe nimic sigur, dar mai e destul timp de discutat, speră Fritz. Nici PSD nu e exclus, la nivel local poate fi o variantă.

”Când am spus că la PNL nu am momentan cu cine să vorbesc, era ca răspuns la întrebarea de ce nu am bătut palma. Nu este ceva ce se va decide acum, tocmai pentru că este incertă situația în PNL, dar voi avea discuții serioase cu PNL. Am lucrat cu un viceprimar PNL până în urmă cu un an, care nu mai are atribuții, pentru că s-a dovedit a fi un partid foarte volatil și nu mai vreau să pățesc așa. De aceea nu pot să exclud o colaborare cu PSD, presimt că din asta se putea crea o contradicție. Eu cred foarte mult în autonomia locală și, așa cum am spus în campanie, PSD este un partid extrem de periculos atunci când deține toată puterea, dar PSD la nivel local poate fi o variantă. Este un partid democratic, ales de timișoreni, și poate fi un partid constructiv. Peste tot în România, USR nu poate fi prizonierul PNL, brelocul PNL. Negociem cu partidele alese în consiliile locale și care pot livra rezultate către cetățeni. Ducem negocieri serioase, pe baza votului livrat de cetățeni”, a declarat, sâmbătă, Dominic Fritz.

Deocamdată sunt discuții prietenoase și atât. În plus, primarul spune că nu crede că la constituirea noului CLT va exista deja o majoritate.

”Nici n-am început negocierile. Am purtat discuții informale cu mai multe partide. Nu a început un proces normal de negociere. Până la sfârșitul lunii noiembrie trebuie constituite consiliile locale. Eu nu mă aștept ca din prima zi să avem deja constituită o majoritate. Când va începe noul mandat vor începe și negocierile oficiale.”, a mai declarat Fritz.

Un lucru e sigur, discuții vor fi și cu PSD.

”Vă dați seama că nu sunt idiot, să mă cert cu partidul care dă președintele Consiliului Județean”, spune liderul USR Timiș.

Pentru locul lipsă pentru majoritate ar mai exista și opțiunea ”Ambruș”, pe modelul racolării unui consilier local de la alt partid, cel puțin cu votul. Deși oficial nu se spune, această variantă nu mai este dorită la USR.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord

Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au…

2 minute ago

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

4 minute ago

Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 - 29 septembrie, Săptămâna de…

14 minute ago

SCM Poli, meci accesibil pe terenul unei nou-promovate

SCM Politehnica Timișoara joacă vineri (21 septembrie), în etapa a IV-a a Ligii Naționale. Alb-violeții…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM pentru ziua de 19 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago