Administratie

Municipalitatea poate pregăti peste cinci milioane de lei pentru despăgubirile ce se vor realiza la viitorul pod Solventul

Primăria poate pregăti peste cinci milioane de lei, după ce consilierii locali au aprobat realizarea ”culoarului Solventul”. Adică aproximativ 2200 de metri pătrați de teren intravilan, dar și case construite pe acest teren care trebuie expropriate pentru a permite continuarea podului Solventul.

Coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică „C9 b Inelul IV Vest: conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița” a trecut de votul consilierilor locali în ședința de marți a CLT. Exproprierea terenurilor necesare pentru construirea podului Solventul este realizată în baza Legii nr. 255/2010, iar procedura include o suprafață de 2.214 mp și construcțiile aferente, care au o suprafață totală de 550 mp. Acestea se află în proprietatea a opt persoane fizice și a unei persoane juridice, mai precis Cerealcom, societatea deținută de Mioara Simcelescu.

Suma pe care o va primi fiecare proprietar a fost stabilită de un expert independent, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România, prin raportare la grilele notariale, la care s-a adăugat un prejudiciu, potrivit legii. Valoarea totală a despăgubirilor pentru terenul intravilan se ridică la 1.426.663,96 lei, iar valoarea totală a despăgubirilor pentru construcții este de 4.403.516,20 lei.

Viceprimarul Ruben Lațcău vorbește despre dezvoltarea ulterioară a orașului, una armonioasă.

Pentru Timișoara, acest proiect este unul istoric, deoarece nu avem doar construcția primului pod după Revoluție, ci și prima expropriere pe care administrația locală o face de când trăim în democrație. Deși aceste proceduri sunt extrem de sensibile, sunt imperios necesare. Vedem în fiecare zi malformații ale modului în care orașul a fost construit în timp, iar dacă dorim ca Timișoara să se dezvolte ca o metropolă prosperă și sustenabilă, atunci acest instrument al exproprierii pentru utilitate publică va trebui să fie folosit cât mai des. Deja lucrăm la următoarele proiecte, care vor conține, de asemenea, exproprieri. Nu mai vreau să vedem în Timișoara, peste zece ani, case construite în drum sau zone blocate de dezvoltarea haotică”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Potrivit legii, exproprierea se realizează pe baza sumelor aprobate de Consiliul Local, iar investiția poate demara, astfel că eventualele procese generate de nemulțumirea privind despăgubirile nu vor afecta derularea lucrărilor.

Podul Solventul este primul pod rutier construit peste Bega după mai bine de 30 de ani, iar valoarea investiției Primăriei Timișoara este estimată la aproximativ 220 de milioane de lei. Conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița este parte a inelului IV și, alături de alte investiții ale municipalității, respectiv modernizarea Căii Bogdăneștilor, pasajul Solventul și drumul peste platforma industrială, asigură o nouă rută de legătură pe direcția Nord-Sud.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 26 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 26.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

55 de minute ago

A început licitația pentru lotul 1 din autostrada Timișoara – Moravița

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a fost lansată licitația…

12 ore ago

La Prefectura Timiș s-a discutat despre Planul de acțiune împotriva violenței şcolare

La Palatul Administrativ din Timișoara la sediul Prefecturii Timiș a avut loc ședința, condusă de…

12 ore ago

Fruncea într-un domeniu foarte important. UPT, cea mai bună dintre universitățile tehnice din România, în 2023, după numărul de autori citați

Performanță și recunoaștere! În Anul Alumni, când Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește 100 de ani de…

13 ore ago

Primăria vrea să modernizeze mai multe străzi din zona Blașcovici, cu peste 21 de milioane de lei

Suma de 21,5 milioane de lei va fi alocată de Primăria Timișoara pentru reabilitarea și…

14 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela, a județului Timiș, a patra campanie trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș în 2024

RETIM împreună cu ADID Timiș organizează cea de-a patra campanie trimestrială de colectare a deșeurile…

14 ore ago