Politica

PNL a demarat inițiativa de legiferare pentru emiterea gratuită a adeverințelor necesare recalculării pensiilor

PNL susține calcularea corectă a pensiilor contributive și vine în sprijinul pensionarilor cu pensii mici. Astfel, proiectul de lege care prevede emiterea gratuită a adeverințelor pentru recalcularea pensiilor a fost depus de PNL la Senat.

În perioada 1 Septembrie 2024 – 1 Martie 2025 se desfășoară activitatea de recalculare a pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente și a acordului global – așa numita mică recalculare. Pensionarii care au realizat venituri din acordul global și sporuri nepermanente sau prime pot să ceară recalcularea dacă fac dovada realizării acestor venituri cu adeverințe. Însă, din păcate, majoritatea pensionarilor se plâng ca firmele care dețin arhivele practică tarife ridicate nejustificat pentru emiterea adeverințelor, uneori costul acestora ridicându-se la mii de lei, pentru câțiva ani.

PNL vine în sprijinul pensionarilor și prin propunerea legislativă înregistrată acum, care propune ca în cazul pensionarilor cu pensii de până la 3000 lei, costul adeverințelor să fie achitat de AJPIS-uri, astfel încât costurile percepute pentru adeverințe să nu fie o piedică pentru pensionari. De o facilitate, respectiv suportarea de AJPIS-uri a 1/2 din costul adeverințelor, ar urma să beneficieze și pensionarii cu pensii între 3000 și 6000 de lei.

Cum în județul Timiș se află un număr foarte mare de pensionari beneficiari ai procesului de recalculare a pensiilor, cu peste o sută de mii de beneficiari, gratuitatea prevăzută de PNL ca inițiativă legislativă este așteptată cu mult interes de mulți dintre aceștia. PNL Timiș consideră acest subiect al recalculării pensiilor ca unul de primă importanță pe agenda publică actuală, urmând ca o parte dintre costurile ridicate percepute pentru eliberarea adeverințelor să fie susținute de către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, conform inițiativei legislative liberale. Cei care au muncit și vor să beneficieze de o pensie contributivă calculată corect nu trebuie să fie în imposibilitatea obținerii adeverințelor doveditoare.

Share
Published by
Advertorial
Tags: pensiipnl

Recent Posts

A sărit de la etajul 2 sperând să scape de polițiști însă a ajuns… la spital

Fuga are picioare scurte, spune un vechi proverb care se aplică perfect și în acest…

28 de minute ago

Județul Timiș vrea să ia un credit de 257 de milioane de lei. Banii, folosiți pentru demolare stadion, Muzeul Banatului, drumuri

Consilierii județeni au primit, joi, pe lista proiectelor de votat în ședința de plen, un…

38 de minute ago

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu…

2 ore ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, îşi depune candidatura pentru preşedinţia Asociația Comunelor din Timiş

Flavius Roşu, primarul comunei Şag, a anunţat că vrea să candideze pentru preşedinţia Asociației Comunelor…

3 ore ago

În centrul Timişoarei, astăzi încep Zilele Culturii Maghiare

Zilele Culturii Maghiare a ajuns la ediția cu numărul nouă și  programează activități diverse, de…

3 ore ago

Toamna vrajbei lor. Cum se îndârjeşte PNL să calce în toate străchinele puse în drum

Cică se duce naibii prea mărita stabilitate a preşedintelui Klaus Iohannis. Culmea, chiar din cauza…

3 ore ago