Economic

Primăriile din Regiunea Vest au la dispoziție 52 de milioane de lei pentru investiții în școli și licee

Agenția pentru Dezvoltare Regională are la dispoziție peste 52 de milioane de euro pentru modernizarea școlilor și liceelor de stat, prin Programul Regional Vest. Acum, ghidul de finanțare este în consultare publică.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului de finanțare pentru modernizarea școlilor și liceelor.

Primăriile din mediul urban și rural pot obține fonduri europene nerambursabile de până la 2,5 milioane de euro, individual sau în parteneriat, inclusiv cu instituții de învățământ superior de stat, prin Programului Regional Vest, pentru investiții în școli și licee. Prin finanțările europene, acestea pot fi dotate cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale și multimedia. Proiectele pot include și lucrări de modernizare, iar în cazuri justificate de supraaglomerare, inclusiv extinderi sau construcții de noi unități de învățământ. Contribuția proprie a beneficiarului la finanțarea investiției este de cel puțin 2%.

Investițiile urmăresc îmbunătățirea condițiilor de educație și reducerea abandonului școlar, în special în rândul elevilor din medii defavorizate, izolate sau cu cerințe educaționale speciale.

Educația este o prioritate pentru noi toți – copii, părinți și întreaga societate. Prin Programul Regional Vest avem șansa să modernizăm școlile și liceele de stat din regiunea noastră. Astfel, putem oferi elevilor condiții de învățare mai bune: săli de clasă dotate la standarde europene, laboratoare moderne pentru experimente și proiecte practice, săli de sport, săli multimedia și biblioteci. Cu facilități moderne și un mediu favorabil dezvoltării, elevii vor fi mai motivați să învețe, iar profesorii își vor putea desfășura activitatea mai eficient. Vrem să înlocuim metodele învechite – cum ar fi creta, buretele, tabla neagră și mobilierul uzat – cu echipamente moderne: table interactive, videoproiectoare, tehnologii digitale și mobilier ergonomic, toate adaptate nevoilor secolului XXI și cerințelor actuale ale pieței muncii”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Peste 220 de unități de învățământ au fost deja modernizate în Regiunea Vest, prin Programele Operaționale Regionale 2007-2013 și 2014-2020. Aproximativ 11% din școlile din regiune au fost modernizate și aproape 90.000 de elevi se bucură de aceste investiții.

Cei interesați pot parcurge Ghidul de finanțare pentru școli și licee aflat în consultare publică pe site-ul www.vest.ro, aici, și să transmită eventualele sugestii și observații până în data de 4 octombrie, la adresa de e-mail consultare@adrvest.ro . Pentru informaţii suplimentare, cei interesați pot contacta Biroul de HelpDesk al ADR Vest: telefon 0256-491.923, e-mail helpdesk@adrvest.ro.

Regiunea Vest beneficiază de 1,18 miliarde euro, fonduri europene, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM pentru ziua de 16 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Trofeul rămâne în România. Miriam Bulgaru, primul titlu WTA

Miriam Bulgaru a câștigat finala turneului Țiriac Foundation Trophy (WTA 125K) după victoria în fața…

17 ore ago

Primăria Deta montează în oraș pubele inteligente cu GPS, bănci inteligente cu WiFi și face platformă de monitorizare a consumului de curent

Primăria Deta a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea unui furnizor în cadrul proiectului „Sisteme…

19 ore ago

Mii de credincioși au fost prezenți la procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, de la Catedrala din Timișoara

În ciuda vremii capricioase și reci, mii de credincioși au participat, sâmbătă seara, la procesiunea,…

19 ore ago

O nouă trecere la nivel peste calea ferată din Timiș a beneficiat de modernizare/FOTO

Regionala CFR Timișoara a realizat înlocuirea dalelor din beton aflate la una dintre trecerile la…

20 de ore ago

Pericol de inundații inclusiv în Banat

Dacă în zona Moldovei este dezastru, un cod galben de inundații a fost anunțat și…

20 de ore ago