Opinii

CCR, o mizerie mai mare decât ideologia duduii Șoșoacă

Duduia Diana Șoșoacă a fost scoasă de pe listele electorale, din calculele partidelor și de pe la toate casele de pariuri, nu și din mintea oamenilor care au reacționat la aflarea veștii că Curtea Constițuțională a României (CCR) a blocat această candidatură. Ceilalți candidați la Cotroceni au opinat după cum le era bucuria. Cei care aveau interes să rupă în două pachetul de voturi suveranist între Șoșoacă și Simion au spus că democrația a primit o nouă lovitură de la argații PSD plantați în CCR. Cei care beneficiază de efectul acestei decizii, AUR și PSD, n-au fost, firește, deloc vehemenți. Problema însă rămâne.

Diana Șoșoacă nu poate fi plânsă de un om normal, dar democrația, da. Când scriu aceste rânduri nu era clară motivația acestei decizii, dar această doamnă politician putea fi scoasă din cursă dacă dosarul ei nu era unul legal. Asta înseamnă număr de semnături sau alte chestiuni birocratice. Mai putea fi blocată candidatura lui Șoșoacă dacă exista o lege împtriva putinismului, cum probabil că există împotriva hitlerismului, regimului Antonescu sau a legionarilor. Atunci poți spune că acest candidat nebun, excetric, extremist sau om al Moscovei nu poate bate la porțile Cotrocenilor.

Altfel, să spui că Diana Șoșoacă nu respectă Constituția la modul bunei cuvințe față de întâia carte pare o aroganță de tipul PSD, ca atâtea altele de alungul istoriei. Partidul ăsta a încercat să se modernizeze și parțial a reușit, dar atâta timp cât există instituții precum CCR, care colcăie de cozi de topor trimise acolo de partide, nu poți spera ca PSD să exceleze în democratizare, modernizare, europenizare. Curtea trebuie desființată în forma în care este astăzi pentru ca partidele să-și ia gândul de la instrumentul acesta de influențare a deciziilor în societate după interesul lor, în ciuda democrației. De la tentația de a face astfel de măgării.

Căci despre înlăturarea Dianei Șoșoacă n-ar fi multe regrete de spus, dincolo de cel al alterării democrației. Toate regimurile autoritare știu și se bucură de faptul că dușmanii lor din democrație au mari probleme să-și coreleze legea, strategiile conducătorilor cu dorințele societății. Regimul Putin răspunde mai repede la situațile de criză tocmai pentru că deține puterea în mâna unui singur om, ceea ce în democrația nord-atlantică nu vei găsi. Vom găsi oameni care nu vor să se facă rabat de la democrație nici măcar pentru a sancționa o Diana Șoșoacă, iar unor astfel de idealiști nu le poți închide gura cum o face miliția la Moscova.

Dominic Fritz spunea că nu poți elimina un candidat pro rus cu metode putiniste. Elegant ar fi să nu poți, dar cum i-aș ține pe nostalgicii ceaușiști de acuma măcar câteva zile seara în frig, fără curent, fără televizor, așa aș ține-o și pe duduia Șoșoacă să vadă puțin cum sunt alegerile cu un Putin, cu un regim totalitar. I-aș mai trimite pe nostalgic să-și facă concediile în Belarus, nu în Grecia și abia apoi să vorbească despre cât de bine a fost pe vremea lui nea Nicu. Și celor care vor să ieșim din UE i-aș pune să iasă din casă până la WC-ul din fundul curții, apoi să ragă cât de greu ne este fără banii și proiectele de dezvoltare ale celor de la Bruxelles.

Unii cer mobilizare anti-PSD pentru manipularea alegerilor prin adunarea voturilor patrioților la George Simion, pentru un tur doi facil lui Marcel Ciolacu. Poate nici nu se va ajunge la asta, poate alegătorii Dianei Șoșoacă vor asculta îndemnul ex-candidatei de a nu vor vota cu Simion. Poate că Simion va fi doar o gogoașă umflată degeaba spre beneficiul PSD, nici nu mai contează. Ar fi însă un lucru formidabil ca societatea să mai poată așa ceva, să respingă astfel de mizerii.

Nu cred să se întâmple asta, plictisul de politică va domina și runda asta de alegeri, dar dacă alegătorii lui Șoșoacă ar avea conștiință și capacitate de analiză, chiar n-ar vota cu Simion, nu la comanda cuiva, ci pentru a nu face jocul PSD și al lui Marcel Ciolacu. Măcar atât discernământ să aibă. E prea mult?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Mai sărbătorim revoluția în decembrie 2025?

Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…

O oră ago

S-a semnat contractul de lucrări pentru stațiile electrice din Ghiroda

Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…

O oră ago

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

12 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

15 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

17 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

19 ore ago