Cultura

Expoziția DesFacerea Lumii a duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán, are vernisajul la Fundația Art Encounters

Expoziția DesFacerea Lumii a duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán aduce în prim-plan probleme ecologice stringente care i-au preocupat pe artiști în ultimii ani. Ei abordează criza ecologică globală țesând narațiunile unor subiecți non-umani și creează legături interdependente între oameni, minerale, plante și animale.

„În ultimii ani, ne-a preocupat profund relația noastră paradoxală cu Pământul. Deși considerată un echilibru fragil, această relație este exploatată în continuare ca un rezervor infinit, sub influența unui sistem de gândire perpetuat de secole, care ne-a condus la criza ecologică actuală. Schimbările climatice, deși adesea privite ca un fenomen uniform, își manifestă impactul în mod diferit, în funcție de comunități, regiuni și culturi. Prin lucrările noastre, dorim să transmitem că relația cu ceea ce numim ‘natură’ trebuie regândită fundamental. DesFacerea acestei perspective unice implică recunoașterea și înțelegerea acestor diferențe.”, au anunțat Anca Benera și Arnold Estefán.

Lucrările lor au fost prezentate recent la Manifesta 15, Barcelona (2024), CreativeTime Summit, New York (2024), 1st Klima Biennale, Viena (2024), 5th Kyiv Biennial (2023), Museum Tinguely, Basel (2022), Whitechapel Gallery, Londra (2022), Galleria Trafo, Budapesta (2022), Migros Museum, Zurich (2021), Muzeul MUCEM, Marsilia (2019) și mumok, Viena (2017), printre altele.

Expoziția DesFacerea Lumii dezvoltă subiecte precum ecologia și politica resurselor, care i-au precupat pe artiști în ultimii ani, dar aduce în discuție și o nouă temă, a relației dintre natură și cultură. Noua instalație video DesFacerea Lumii explorează rolul artei în imaginarea unor lumi posibile. Inspirați din mitologia nordică, în special de povestea lui Auðumbla, o vacă primordială, care modelează lumea lingând blocuri cosmice de sare din vidul primordial, artiștii reimaginează sculptura iconică Cumințenia Pământului (1907) a lui Constantin Brâncuși sub forma unei replici de sare în mărime naturală. Amplasată în diferite locuri din România, apoape de ferme într-un peisaj montan și o pășune subcarpatică, invită animalele să interacționeze cu ea. Obiectul sculptural este astfel remodelat, dar și animalele, la rândul lor, integrează părți ale lucrării de artă. Acest schimb dezvăluie ecologia relațiilor ca un continuum, în care teritoriul artei și cel al naturii nu mai sunt separate, ci se completează reciproc. Unul dintre punctele de plecare ale acestei lucrări noi este filosofia gânditorului și activistului Günther Anders, care a scris despre umanitate ca fiind „dez-lumită”, înstrăinată de natură și lipsindu-i o conexiune stabilă cu lumea. Această așa-numită „antropologie negativă” a lui Anders explică de ce oamenii tind să construiască o lume artificială peste lumea existentă, din cauza acestei înstrăinări. Titlul trimite de asemenea și la cartea poetei Nina Cassian, care a publicat în 1997 antologia DesFacerea Lumii, cu poeme scrise după emigrarea în America, sugerând un alt tip de alinare.

Fundația Art Encounters își continuă misiunea pe termen lung de a aduce publicul mai aproape de arta contemporană și va organiza în relație cu expoziția o serie de tururi ghidate și evenimente surpriză, în măsură să medieze contactul cu toate straturile vizuale și de cercetare ale expoziției.

Expoziția „DesFacerea Lumii” este organizată în cooperare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), Berlin și este produsă de către Fundația Art Encounters, finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, co-finanțată de AFCN.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Chestiuni procedurale. USR Timiş explică de ce Roberto David nu a fost validat din prima

USR nu va pierde niciun mandat de consilier local, anunţă reprezentanţii acestui partid, Roberto David…

4 minute ago

Se lucrează cu spor pe noua legătură a Timișoarei cu autostrada A1/VIDEO

Societatea care a preluat contractul de execuție al drumului de legătură DN 69 – A1,…

47 de minute ago

Medalii obținute de floretiștii Politehnicii Timișoara la Cupa României de cadeți și juniori

Viitorul sună bine pentru floreta CSU Poli. Floretiștii Politehnicii Timișoara s-au remarcat în weekend, la…

53 de minute ago

La Timișoara s-au instalat deja 42 de noi adăposturi în stațiile mijloacelor de transport în comun/FOTO

Călătorii care folosesc transportul în comun  din Timișoara vor beneficia, până la finalul anului, de…

O oră ago

CFR Timișoara, din nou pe „șine”

Feroviarii au legat două victorii, ambele în deplasare. CFR Timișoara a obținut al doilea succes…

4 ore ago

A fost stabilită lista finală a consilierilor locali din Timișoara. Un ales USR trebuie să mai aștepte validarea

Prin intermediul unei încheieri civile, Judecătoria Timișoara a comunicat lista finală a consilierilor locali care…

5 ore ago