“Cred că etapa în care funcționarii taie frunze la câini s-a încheiat.”; “Nu cred că cea mai mare firmă de pază din Timiș trebuie să fie a Consiliului Județean”; “Nu doresc ca la Consiliul Județean să facem concurenţă la companiile private din Timiș.”; “200 de milioane este nivelul salarizării în Consiliul Judeţean, ceea ce este imens. Ne propunem o reducere de peste 10% a acestor sume.”; “Vom desființa posturi de conducere, pentru că nu are sens să ai atât de multe posturi de conducere.”; “Sunt structuri stufoase, pe sistem piramidal care blochează foarte mult, prin birocrație.”; “Consiliul Județean nu trebuie să se ocupe cu paza, iertați-mă, sau cu curățenia.”; “Pilele n-au ce căuta într-o instituție condusă de mine.”,
Am spicuit mai sus doar câteva dintre afirmaţiile făcute de preşedintele ales al Consiliului Judeţean, Alfred Simonis, într-un interviu pentru deBanat. (Au mai fost multe alte declaraţii de acest gen în interviu.) Acestea sunt unele dintre cele mai liberale angajamente făcute de un politician care – atenţie! – nu e în campanie electorală, ci se pregăteşte să preia funcţia. De menţionat, actualul star administrativ şi politic al PNL, Ilie Bolojan, nu şi-a câştigat notorietatea pozitivă atât prin proiectele europene atrase, cât prin faptul că a făcut prăpăd în rândul sinecuriştilor din subordine. În aplauzele românilor.
Sigur, mulţi vor interpreta aceste ziceri tot în cheie electorală, fiindcă mai urmează nişte alegeri, dar în care Simonis nu este implicat direct, ci doar ca preşedinte de filială. Plus că toate spusele nu sunt adresate electoratului PSD-ist, ci mai mult celui de liberal şi de dreapta. La o scară mult mai mică, a unui consiliu judeţean, Simonis pune degetul pe cea mai supurantă rană a statului român. Şi anume, un aparat funcţionăresc mega-supra-dimensionat care cocoşează un atreprenoriat încovoiat de taxe. Raportat la numărul de locuitori, avem cei mai mulţi funcţionari publici din întreaga Europă şi, poate, din întreaga lume. Iar acest lucru se reflectă negativ asupra deficitului bugetar şi a economiei în general.
Sigur că Simonis poate fi acuzat şi de ipocrizie. El promite exact ceea ce nu face PSD la nivel naţional. Acolo unde social-democraţii susţin acest nelimitat aparat birocratic. Mai mult, îl gonflează zi de zi cu sinecurişti de partid, dar şi tot felul de amante, dansatoare din buric, nepoţi, cumnaţi, cuscri sau mai ştiu eu ce. În general total nepregătiţi, fără nici cea mai mică legătură cu funcţiile ocupate. Şi sunt destule exemple în acest sens. Pardon, sunt mult mai greu de căutat exemplele cu oameni potriviţi la locurile potrivite. De altfel, PSD-ului nu i se mai spune “partidul pensionarilor”, ci “partidul bugetarilor”.
Şi mai pot să dau un exemplu de aparentă ipocrizie la Simonis. “Cred că orice primar, președinte de consiliu județean, în momentul în care își preia mandatul are dreptul şi chiar obligația de a-și face o structură organizatorică așa cum consideră el”, a mai spus Simonis. În momentul în care însă primarul Dominic Fritz propunea organigramă după organigramă la Primăria Timişoara, ghici cine vota contra, fâcând şi scandal? Exact, consilierii PSD, în frunte cu Radu Ţoancă, erau vocea sindicatului imobiliar din primărie. Păi, Fritz avea “dreptul şi obligaţia” de a-şi face propria organigramă sau nu? (În spiritul adevărului, ulterior PSD-iştii nu s-au mai opus, se pare în urma unei discuţii între Fritz şi Simonis.)
De ce face astfel de angajamente liberale Simonis? Important, el vorbeşte de o reformare profundă a unei instituţii conduse de un liberal, mă rog, PNL-ist, fiindcă e o diferenţă de la cer la pământ între cei doi termeni. Cel mai probabil, el continuă pe calea, începută mai demult, de a-i cuceri pe timişoreni. Fiindcă astfel de mesaje – sigur, trebuie transformate şi în fapte – au o imens de mare deschidere într-o Timişoară care a refuzat dintodeauna PSD-ul. Simonis joacă din nou politic pe termen lung. Marea problemă a lui, balastul legat de picioare, este însă chiar partidul său şi acţiunile acestuia, aşa cum am arătat mai sus. Balast care va inspira multă neîncredere în acste angajamente. Făcând o glumă, un motiv ar fi şi că Simonis le arată PNL-iştilor ce înseamnă măsuri liberale într-o instituţie. Că tot se spune că el este şi liderul informal al PNL Timiş.
Cât desptre transformarea vorbelor în fapte, există o vorbă la români “degeaba voinţă, dacă nema putirinţă”. La Simonis nu se pune problema “putirinţei”. Se află într-o conjuctură mai mult decât favorabilă. Din punct de vedere politic, PSD este şi va fi la guvernare şi, probabil, va avea şi preşedinte. La CJ Timiş, după câte ştiu, nu există un sindicat de caviar ca în Primăria Timişoara. Acolo unde sindicatul lui Tiberiu Negrei deţine blocuri pe Litoral, un sindicalist (Adrian Bere) are un PUZ de două milioane de euro, iar un altul (Culiţă Chiş) învârte cu judecători afaceri imobiliare de milioane. Aşadar, dincolo de vorbe, lui Simonis îi trebuie doar puţină voinţă pentru a fi politicianul cel mai mare liberal din Timiş. Lucru care l-ar întoarce pe Ion Iliescu… pe canapea. Era să scriu altceva
Halloween Kids Party are loc în acest weekend și îi invită pe cei mici la…
Fundația Art Encounters anunță publicarea cărții If A Story Is Present. An Attempt to Decentralize…
Deșeurile periculoase din menajer, abandonate în locuri neamenajate, pot polua grav mediul înconjurător! Păstrați-le în…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 31.10.2024, unde se vor executa reparaţii…
Introducerea noii legislații în domeniul pensiilor a creat o anumită întârziere în rezolvarea noilor dosare…
După două înfrângeri cu două echipe bune ale campionatului, Dinamo și Corona Brașov, ambele în…