Declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu, candidat surpriză la alegerile prezidențiale, continuă să stârnească reacții. Într-un podcast, Georgescu a susținut că Revoluția, evenimentul care a marcat începutul sfârșitului regimului comunist din România, „nu a existat”.
„În primul rând apropo de Revoluția de care spuneți nu a fost niciodată o revoluție reală. Singura revoluție în istoria omenirii, singură, este venirea lui Iisus Hristos. Restul au fost lupte sau lovituri de stat, pentru preluarea puterii cum spunea Petre Țuțea”, a declarat Călin Georgescu într-un podcast.
„Eu am fost în Timișoara la Revoluție și da, a existat. Călin Georgescu să vină să le spună supraviețuitorilor din decembrie ’89 că nu a existat, dacă are curaj.” a declarat Sorin Șipoș candidat USR la alegerile parlamentare.
Indignare și respect pentru memoria revoluționarilor
Timișoara este considerată orașul-simbol al Revoluției din 1989, locul unde mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva regimului Ceaușescu, înfruntând violențele forțelor de ordine. Sorin Șipos subliniază că astfel de declarații nu doar că neagă adevărul istoric, dar reprezintă o lipsă de respect față de cei care și-au pierdut viața sau au fost răniți pentru libertate.
„Călin Georgescu ar trebui să aibă curajul să vină la Timișoara și să le spună familiilor celor uciși în decembrie 1989 că Revoluția nu a existat. Să înfrunte privirile celor care au fost acolo și au văzut cu ochii lor ce s-a întâmplat”, a continuat Șipos.
De ce aceste afirmații sunt periculoase?
Declarațiile care contestă evenimentele din 1989 sunt considerate de istorici și activiști drept tentative de rescriere a istoriei și subminare a valorilor democratice. Revoluția din Timișoara a fost certificată prin numeroase mărturii, imagini și documente istorice, fiind recunoscută internațional ca un moment-cheie în prăbușirea comunismului în Europa de Est.
Cine neagă Revoluția neagă libertatea
Deși este un candidat relativ nou în peisajul electoral, Georgescu s-a remarcat prin declarații controversate. Rămâne de văzut cum va răspunde reacțiilor generate de această afirmație și dacă va fi dispus să clarifice sau să își retragă declarațiile.
Pentru Timișoara și întreaga țară, Revoluția din 1989 rămâne o parte vitală a identității naționale. După cum a concluzionat Sorin Șipos, „Cine încearcă să nege Revoluția încearcă, de fapt, să nege libertatea și dreptatea pentru care s-a murit în 1989”.
Cod unic MFC 11240015
De pe străzile Timișoarei au fost adunate anul trecut, în perioada ianuarie - noiembrie, aproximativ…
Seria evenimentelor muzicale susținute pe scena amenajată la Târgul de Crăciun, în Piața Operei din…
Dacă s-ar face un sondaj privind cel mai influent politician al anului 2024 din judeţul…
Baschetbaliștii de la SCM winsed.swiss Timișoara sunt primii sportivi ai clubului bănăţean care joacă un…
Societatea Aquatim a reușit anul trecut, cu fonduri europene, să reabiliteze 40 de kilometri de…
Trei consilieri județeni aleși de oamenii din Timiș au renunțat la funcția pentru care au…