Administratie

Proiectul reabilitării Pieței Traian a trecut la vot. Primăria va da 96 de milioane de lei

Noii aleși locali timișoreni și-au dat, în plenul de marți, acordul ca Primăria Timișoara să cheltuie 96 de milioane de lei pentru buna derulare a proiectului „Regenerare urbană – Zona Piața Traian”. Vorbim despre 60% din valoarea totală a proiectului care a fost deja aprobat pentru finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1.A – Revitalizare și regenerare urbană.

Deși a fost aprobat de plen, au fost și întrebări legate de nivelul ridicat al finanțării din partea municipalității. La întrebarea lansată de Dan Diaconu, viceprimarul Ruben Lațcău a motivat prin a spune că ADR Vest a luat unele decizii fără să discute și cu municipalitatea, ceea ce ar fi dus la această situație.

„Sunt două motive pentru care contul este foarte mare. Primul motiv este că, fără o consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a introdus o limită foarte mică pentru aceste proiecte de regenerare urbană, limita fiind de 12,5 milioane de euro. Adică o sumă de 60 de milioane de lei. Dat fiind modul în care au crescut prețurile în construcții în ultimii cinci ani, această sumă este extrem de mică și nu permite reabilitarea nici măcar a unei suprafețe de jumătate din zona de intervenție din Traian. De aici e prima problemă cu diferența mare între deviz și parte eligibilă. A doua problemă majoră este că, iarăși, fără consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a decis ca cheltuielile ce țin de utilitățile subterane să fie neeligibile. În mod evident, nu putem, într-un astfel de proiect, unde intervenim într-o zonă istorică, spargem toate străzile, coborâm la cota -2, să nu intervenim și să nu schimbăm macazuri de tramvai, gaz, apă-canal și așa mai departe”, a declarat Lațcău.

În final, valoarea totală a proiectului a fost stabilită la 171,05 milioane de lei, cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 74,6 milioane de lei. Dar, și pentru susținerea finanțării, Lațcău vorbește despre o soluție deja existentă.

„Diferența, cel mai probabil, va fi contractată de Primăria Timișoara printr-un împrumut de la BERD sau de la BEI. Avem discuții cu amândoi partenerii, un împrumut care probabil va avea o dobândă de 1% sau sub 1%. Raportat la costul inflației, vom da mai puțini bani decât luăm, în realitate. Deci și partea de cofinanțare este asigurată și discutată”, a mai spus Lațcău.

Proiect ambițios, lucrări mari

Piața Traian va fi transformată, în mare parte, în zonă pietonală, traficul de transit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna, iar cel dinspre Badea Cârțan pe axa Piața Petru Rareș – str. Ecaterina Teodoroiu. Piața Traian și Piața Romanilor, zona Bisericii Millenium, devin parțial pietonale. În Piața Traian, pe două laturi va fi eliberat carosabilul pentru a completa spațiul pentru arbori și terase. În Piața Romanilor, una din străzile laterale catedralei va avea acces controlat. În locul carosabilului va fi făcută o zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare.

Traficul auto se va închide și pe o parte din străzile Academician Corneliu Miklosi, I.L. Caragiale și Episcop Joseph Lonovici. Riveranii și cei care își desfășoară activitatea comercială, confesională sau de altă natură în clădirile adiacente vor avea acces controlat prin bolarzi. Scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare, iar zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă.

Transformarea include bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Lațcău își dorește ca semnarea contractului de finanțare să aibă loc în această lună.

„Mă aștept până de Crăciun să semnăm contractul de finanțare și undeva în prima parte a anului viitor să avem și contract de execuție”, este dorința lui Ruben Lațcău.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sfântul Ioan Botezătorul, ultima zi a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…

2 ore ago

În Banat, mai avem parte de câteva zile de primăvară! Când revine frigul

Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…

18 ore ago

Zonele verzi din Timișoara au, din 2024, mai mult cu 20.000 de metri pătrați

Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…

19 ore ago

Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…

22 de ore ago

La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya

Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…

23 de ore ago

Ortodocșii pe rit vechi primesc încă două zile la Târgul de Crăciun

Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…

23 de ore ago