Proiectul reabilitării Pieței Traian a trecut la vot. Primăria va da 96 de milioane de lei

Noii aleși locali timișoreni și-au dat, în plenul de marți, acordul ca Primăria Timișoara să cheltuie 96 de milioane de lei pentru buna derulare a proiectului „Regenerare urbană – Zona Piața Traian”. Vorbim despre 60% din valoarea totală a proiectului care a fost deja aprobat pentru finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1.A – Revitalizare și regenerare urbană.

Deși a fost aprobat de plen, au fost și întrebări legate de nivelul ridicat al finanțării din partea municipalității. La întrebarea lansată de Dan Diaconu, viceprimarul Ruben Lațcău a motivat prin a spune că ADR Vest a luat unele decizii fără să discute și cu municipalitatea, ceea ce ar fi dus la această situație.

„Sunt două motive pentru care contul este foarte mare. Primul motiv este că, fără o consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a introdus o limită foarte mică pentru aceste proiecte de regenerare urbană, limita fiind de 12,5 milioane de euro. Adică o sumă de 60 de milioane de lei. Dat fiind modul în care au crescut prețurile în construcții în ultimii cinci ani, această sumă este extrem de mică și nu permite reabilitarea nici măcar a unei suprafețe de jumătate din zona de intervenție din Traian. De aici e prima problemă cu diferența mare între deviz și parte eligibilă. A doua problemă majoră este că, iarăși, fără consultare cu Primăria Timișoara, ADR Vest a decis ca cheltuielile ce țin de utilitățile subterane să fie neeligibile. În mod evident, nu putem, într-un astfel de proiect, unde intervenim într-o zonă istorică, spargem toate străzile, coborâm la cota -2, să nu intervenim și să nu schimbăm macazuri de tramvai, gaz, apă-canal și așa mai departe”, a declarat Lațcău.

În final, valoarea totală a proiectului a fost stabilită la 171,05 milioane de lei, cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 74,6 milioane de lei. Dar, și pentru susținerea finanțării, Lațcău vorbește despre o soluție deja existentă.

„Diferența, cel mai probabil, va fi contractată de Primăria Timișoara printr-un împrumut de la BERD sau de la BEI. Avem discuții cu amândoi partenerii, un împrumut care probabil va avea o dobândă de 1% sau sub 1%. Raportat la costul inflației, vom da mai puțini bani decât luăm, în realitate. Deci și partea de cofinanțare este asigurată și discutată”, a mai spus Lațcău.

Proiect ambițios, lucrări mari

Piața Traian va fi transformată, în mare parte, în zonă pietonală, traficul de transit dinspre centru va fi deviat pe str. Zlatna, iar cel dinspre Badea Cârțan pe axa Piața Petru Rareș – str. Ecaterina Teodoroiu. Piața Traian și Piața Romanilor, zona Bisericii Millenium, devin parțial pietonale. În Piața Traian, pe două laturi va fi eliberat carosabilul pentru a completa spațiul pentru arbori și terase. În Piața Romanilor, una din străzile laterale catedralei va avea acces controlat. În locul carosabilului va fi făcută o zonă de sport pentru elevii de la Liceul Shakespeare.

Traficul auto se va închide și pe o parte din străzile Academician Corneliu Miklosi, I.L. Caragiale și Episcop Joseph Lonovici. Riveranii și cei care își desfășoară activitatea comercială, confesională sau de altă natură în clădirile adiacente vor avea acces controlat prin bolarzi. Scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare, iar zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă.

Transformarea include bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi, Piața Petru Rareș.

Lațcău își dorește ca semnarea contractului de finanțare să aibă loc în această lună.

„Mă aștept până de Crăciun să semnăm contractul de finanțare și undeva în prima parte a anului viitor să avem și contract de execuție”, este dorința lui Ruben Lațcău.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (decembrie 3rd, 2024 at 21:58 )

Nu sunt bani pentru o grămadă de obiective dar se investește în lucruri de fațadă de sorginte eco-marxistă. Probabil că sunt ceva decidenți care au interese acolo, altfel nu s-ar arunca 100 de milioane pe așa un moft. După care ne mirăm că se votează cum se votează.

cetatean a spus: (decembrie 4th, 2024 at 00:11 )

@daniel ce îți place să mergi prin moftul din centrul orașului. Toate terasele sunt pline și plin de autocare sârbești. Investițiile în zonele cu potențial turistic se recuperează altfel. E o chestiune care se numește calitatea vieții.

JAF de 20 milioane euro= MINIM 2 milioane ȘPAGA a spus: (decembrie 4th, 2024 at 00:41 )

Asta e practica. In cazul FERICIT. Uneori e chiar dublu, adică 20 %, adică 4 milioane ..Euro😡
Așa se joacă la contractele publice de vreo 15 ani încoace. Așa au ajuns milionari, Piedone, Vanghelie, Mazăre, Falcă (Arad), Boc, Negoiță de la sect.3 , Firea Pandele din Voluntari, etc
De aceea mulți renunță la postul de Parlamentar si se înghesuie toți să ajungă Primari ori Șefi la Cons Județean. ori Casa de Sănătate, ori Miniștri. Adică instituții cu BUGETE MARI.

Darko a spus: (decembrie 4th, 2024 at 10:34 )

@Daniel : de fiecare dată când te citesc mă întristez. Tu ai nume de înțelept și totuși ești plin de o răutate rece și inutilă.

Daniel a spus: (decembrie 4th, 2024 at 10:40 )

@catatean
Că s-a făcut ceva în centru deși chiar și acolo e prea mult, e una. Acum că se aruncă inutil cu bani când cad plafoanele în spitalele administrate de primărie, când sunt probleme cu infrastructura și o sumedenie de alte priorități, e cu totul altceva. Pe ce bază a decis, numai el știe, că transparent nu a fost ci mai degrabă ca în fieful unui baron PSD care știe el ce e mai bine. Oricum eu mi-am dat seama de mult că ideologia bate simțul practic când vine vorba de actualul primar iar astfel de lucruri se văd și nasc monștri. Se pare că era prea greu să reformeze aparatul administrativ, să reducă corupția și să aibă mai mulți bani pentru investiți utile.

dan a spus: (decembrie 4th, 2024 at 12:50 )

e bun, dar cam scump.
Hai dati-i bataie cu implementarea…. Rezultatul final conteaza.

Propunere pt Primaria TM: extinderea Caii Torontalului la 4 benzi pana la PITT. Ar contribui enorm la dezvoltarea zonei, alaturi de Centura vest.

1 Trackbacks pentru acest articol

Revista presei – 04.12.2024 – Info Timișoara Says:

[…] Proiectul reabilitării Pieței Traian a trecut la vot. Primăria va da 96 de milioane de lei […]

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”

Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou cel mai greu încercat este mediul antreprenorial, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, într-o analiză la sânge privind aşa-zisa “ordonanţă trenuleţ”. Printre efectele negative ale ordonanţei ar putea fi inclusiv emigrarea tinerilor specialişti, spune Drăgan. Florin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi doar pe rutele dintre localitatea lor de domiciliu și localitatea unde este facultatea unde studiază. CF Călători, principalul operator feroviar din România, a anunțat cum se va acorda reducerea, care, cel puțin deocamdată, poate fi obținută doar în varianta …...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă zi a noului an nu a lipsit nici în acest an. Așadar, prețurile la benzină și la motorină au fost majorate semnificativ, cu câteva zeci de bani, nu pentru că e război prin vreo țară din deșert, ci pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

2024 a fost anul în care Art Encounters a redefinit granițele dialogului cultural, arată reprezentanţii fundaţiei. Evenimentele Art Encounters au atras peste 10.000 de vizitatori, oferind o experiență artistică completă și diversă. Anul 2024 a însemnat la Art Encounters:  5 expoziții 8 evenimente dedicate expozițiilor Peste 000 de vizitatori Peste 30 de tururi ghidate susținute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Art Encounters a redefinit granițele dialogului cultural în 2024
Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi doar pe rutele dintre localitatea lor de domiciliu și localitatea unde este facultatea unde studiază. CF Călători, principalul operator feroviar din România, a anunțat cum se va acorda reducerea, care, cel puțin deocamdată, poate fi obținută doar în varianta …...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”
22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat primul tur al Cupei României. S-au înscris pentru această fază echipe din Municipiu (Liga 6), Promoţie (Liga 6) şi Campionatul Judeţean (Liga 5). Iată şi programul turului 1, aşa cum a fost întocmit de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş: AS...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României
După două victorii în calificări şi încă una pe tabloul principal, pentru timişoreanca Anca Todoni a venit şi momentul primei înfrângeri. Aşadar, în turul 2, sportiva din Banat a pierdut în faţa cehoaicei Linda Noskova, favorita 12 a turneului WTA Brisbane 500. Prima manşă nu a avut isoric, Noskova dominând categoric şi impunându-se în mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Final de drum la Brisbane pentru Anca Todoni. Aventura australiană însă va continua
La ora zero a noului an, barierele din punctul de trecere a frontierei de la Cenad, singurul pe care Timișul îl are cu Ungaria, deci cu spațul de liberă trecere Schengen, au fost ridicate, iar orice șofer poate trece liber spre Europa de Vest. Imediat după momentul important, printr-o ceremonie scurtă, polițiștii de frontieră din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Barierele la granița cu Ungaria au fost ridicate. Cenadul nu mai apare pe harta traficului de frontieră
Naționala de rugby a României se va reuni pe 2 ianuarie, la București pentru a pregăti participarea la Campionatul European de Rugby ce va debuta la sfârșitul lunii ianuarie. Stejarii se vor deplasa apoi, pe 3 ianuarie, în Franța, pentru un cantonament de două săptămâni care va avea la Soustons. Pentru această perioadă de pregătire...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara dă aproape o echipă întreagă la naţională! 14 jucători merg în primul cantonament al Stejarilor
Top