“Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite

Dominic Fritz

Dominic Fritz

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de impozitare rămân exact cele stabilite de administrația Robu în 2018.

E trist că unii manipulează în mod voit opinia publică

 Domnule primar, impozitele locale trebuie să scadă sau să crească? 

Pentru stabilitatea bugetului, trebuie să rămână la același nivel ca și în anii trecuți. Propunerea mea este să menținem cotele de impozitare pe imobile la nivelul stabilit de administrația Robu în 2018. Doar ajustarea la rata inflației la anumite taxe nominale este stabilită prin lege. În ultimii patru ani mi s-a tot reproșat că impozitele pentru clădiri nerezidențiale – adică hoteluri, firme, birouri – sunt la maximul prevăzut de lege. În același timp s-au răspândit în mod organizat știri false că aș vrea să le cresc cu 50%. Cele două reproșuri se contrazic. Adevărat este că pentru categoria de nerezidențiale sunt la cotă maximă din 2018, deci nu mai au cum să crească!

Atunci de unde apare cifra de 50%? Nu cred că au inventat așa o cifră.

Cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale conține o parte de bază (1,3%) și o parte variabilă, care poate să fie maxim jumătate (50%!) din partea de bază, deci încă 0,65%. Așa se ajunge la cota de 1,95%. Asta nu înseamnă că taxele cresc cu 50% comparat cu anul trecut, că tot aceeași cotă a fost și atunci. Este doar modul de calcul al cotei. E trist că unii manipulează în mod voit opinia publică cu aceste cifre.

Ca să fie mai clar, impozitele vor creşte strict cu rata inflaţiei de 10,4%?

Unele dintre ele, adică cele nominale. Acolo unde oricum e doar o cotă, nu o cifră fixă, cota rămâne aceași

Bun, deci nu e adevărată asta cu creșterea impozitelor. Dar de ce nu le scădeți? 

Orice politician ar vrea să câștige puncte electorale reducând taxele. Înțeleg pe deplin că există mulți antreprenori pentru care nivelul actual este la limita posibilităților și sper ca noul guvern să găsească căi de a micșora presiunea pe sectorul privat. Dar am o responsabilitate pentru întregul oraș. Din impozitele locale plătim curățenia din oraș, îngrijirea parcurilor, transportul în comun, subvenția pentru termoficare, servicii sociale pentru seniorii orașului sau copiii cu dizabilități. Mai mult decât atât, finanțăm investițiile pentru care nu avem fonduri europene – stadionul de exemplu, sau Pasajul Solventul. Politicienii care propun o micșorare a veniturilor pentru oraș, trebuie să spună de unde vor să taie cheltuielile. Orice altceva e iresponsabil.

PSD trebuie să spună timișorenilor de unde vrea să taie acești bani

Despre ce sume vorbim? 

Propunerea PSD, de care ar profita exclusiv proprietarii de clădiri nerezidențiale, ar face o gaură anuală de peste 70 milioane de lei în buget. Iar anul acesta veniturile noastre din impozitele pe venit oricum au fost cu 50 milioane sub suma bugetată. Deci gaura cu care am intra în anul 2025 ar fi de cel puțin 120 milioane de lei.

Deci pierdeți cam 10% din bugetul orașului. 

Da, este o sumă enormă și ar fi un șoc brutal pentru buget. PSD trebuie să spună timișorenilor de unde vrea să taie acești bani. Probabil va trebui să oprim cel puțin unul dintre șantierele mari la anul, de exemplu să nu finalizăm stadionul deja început. El costă 115 milioane de lei. În plus, va trebui probabil să micșorăm una din subvenții, pentru transport în comun sau pentru termie. Deci, scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând. Asta este politica social-democraților?

Nu cred că PNL ar pune în pericol dezvoltarea orașului

Atacați PSD, dar mai există și PNL în consiliul local. 

PNL nu vrea să crească taxele, lucru cu care sunt de acord. Propunerea mea este fix nivelul votat de administrația PNL în 2018, deci nu ar trebui să fie o problemă. PNL are consilieri locali experimentați, doi foști viceprimari. Ei înțeleg ce înseamnă finanțele orașului și au susținut puternic proiectele de investiții, cum e stadionul. Nu cred că PNL ar pune în pericol dezvoltarea orașului doar pentru a puncta politic. Sunt oameni rezonabili și responsabili.

Dacă nu găsiți o majoritate, ce se întâmplă? 

Dacă nu trece niciun HCL de stabilire a impozitelor, intră în vigoare niște cote standard. Pentru nerezidențial, ar fi mai mici decât sunt acum, dar pentru clădirile rezidențiale, adică casele și apartamentele oamenilor, cotele standard sunt mai mari decât ce avem acum. Asta înseamnă că majoritatea timișorenilor va trebui să plătească impozite duble. Nu putem permite așa ceva și mă voi lupta în consiliul local să găsim un compromis.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Jack a spus: (decembrie 18th, 2024 at 12:44 )

Ar insemna ca trebuie sa mai tai tu din cheltuieli, sa inchizi Centrul de Proiecte care organizeaza evenimente lgbt

Jack a spus: (decembrie 18th, 2024 at 12:46 )

1,95% impozit pe proprietste este enorm. Inseamna ca iti pierzi ptoprietatea in 50 de ani!

Poli 21 a spus: (decembrie 18th, 2024 at 12:56 )

Pentru fritzulica noi, cetatenii Timisoarei, suntem oameni de rand.

dan a spus: (decembrie 18th, 2024 at 13:28 )

fritz, cu discursul acesta, saboteaza mediul economic local. Incompetentul asta ne condamna la subdezvoltare in un mediu profund cocncurential cum este in Romania acum. Dominic, axeaza-te pe a crea un mediu prietenos cu investitorii, nu pe impovararea lor…. Baga-ti mintile in cap si fa ce trebuie pt a dezvolta econonia locala. Focusul la Primarie trebuie sa fie pe o relatie buna cu mediul econoic.

Daniel a spus: (decembrie 18th, 2024 at 13:36 )

De unde să se taie? Păi pentru asta avem ca un exemplu foarte bun ceea ce s-a întâmplat la Oradea și județul Bihor în timpul mandatelor lui Bolojan și anume s-a redus birocrația și numărul de funcționari ai primăriei. Astfel, dacă numărul lor s-ar reduce cu 10% pe an în câțiva ani am avea 30 de milioane de euro disponibilizați pentru investiții. Apoi se mai poate tăia din proiectele inutile și foarte costisitoare cum este stadionul pe care nimeni nu l-a cerut și arată ca nuca în perete în locația respectivă deși mai degrabă putea fi reabilitata o bază existentă din oraș la același standard. Urmează pasarele care nu sunt strict utile ci trebuie să fie niște proiecte fanion cu care primarul să se poată lăuda deși costă de câteva ori mai mult decât ar fi necesar iar construcția este întârziată cu lunile. Pe listă ar mai fi și proiectul faraonic din zona Traian, complet inutil și costisitor. Nu în ultimul timpul rând pe listă ar trebui să încapă tot felul de evenimente culturale și pentru minorități pe care primăria le sponsorizează generos, proiectele acordate pe bază de caiete de sarcini cu dedicație firmelor prietenoase care produce desene și cireașa de pe tort reprezentată de onorariile de succes.

Ion a spus: (decembrie 18th, 2024 at 13:46 )

Cresterea impozitelor la 1,95% din valoarea cladirii nerezidentiale e jaf! In 50 de ani ne pierdem proprietatile pentru ca ne impozitati astfel. Iar in Constitutia Romaniei scrie clar ca „proprietatea e sfanta”!

Timisoara are cele mai mari impozite de felul asta si administratia voastra nu ne livreaza nici pe departe conditii de prim oras.

Mai desfiintati posturile frecatorilor de menta. Desfiintati Centrul de Proiecte care organizeaza evenimente lgbt. Cautati alte surse de finantare, nu ne cocosati tot pe noi cu impozitele ca si asa inflatia ne doboara!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Dominic Fritz

“Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă a generației interbelice de artiști din Timișoara, prin deschiderea expoziției temporare „Kraus-Expresii ale modernismului”. Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie 2024, la ora 18:00, în Galeria Arcada. În epoca interbelică căreia i-a aparținut, adesea uitată sau ignorată voit în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, la categoria Orașe care Inspiră. De asemenea, la categoria Sate care Inspiră concurează Altringen, iar la categoria Tărâmuri Fermecate este candidată regiunea Banatul Montan. În total, sunt 167 de destinații calificate în ediția 2025. Cu reprezentanți din 38 de județe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna Moşniţa Nouă. Aceasta va deservi 110 copii, costul fiind de 16,7 milioane de lei. Marţi, 17 decembrie, a fost emisă Hotărârea Consiliului Tehnico-Economic al 𝐂𝐍𝐈 pentru proiectul “Construire creșă mare – PROIECT TIP”, sat 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Comuna Moșnița Nouă, Județ Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
Top