Economic

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă zi a noului an nu a lipsit nici în acest an. Așadar, prețurile la benzină și la motorină au fost majorate semnificativ, cu câteva zeci de bani, nu pentru că e război prin vreo țară din deșert, ci pentru că au crescut accize aplicate carburantului.

Drumurile de zi cu zi ale românilor sunt mai scumpe de la 1 ianuarie. Prețurile la toate sortimentele de benzină și motorină au crescut, odată cu majorarea accizelor percepute. Desigur, acum urmează scumpiri în lanț pentru toate produsele, scumpiri mai ”trenuleț” decât ordonanța celebră care a dat atacul în buzunarul românilor tot în acest început de an.

Astfel, acciza pentru benzina fără plumb creşte la 2.528 lei pentru 1.000 de litri (de la 2.019 lei în 2024), iar pentru motorină la 2.317 lei pentru 1.000 de litri (de la 1.850 lei). După cum se vede creșterile sunt chiar importante, iar aceasta se vede deja la stațiile de alimentare cu carburant.

La Timișoara, la benzina standard se plătea între 7,21 lei, la Socar, 7,23 lei la Lukoil, 7,24 la Petrom, până la 7,33 de lei la Mol, Rompetrol, Gazprom sau OMV. Benzina superioară a ajuns la 7,80 de lei la Petrom, 7,93 la Lukoil, 8,03, chiar și 8,04 lei pe litru la OMV și Mol, respectiv Rompetrol.

La motorină plusul e și mai important, s-a ajuns la 7,41 de lei pe litru la motorina standard de la Lukoil, 7,42 de lei la Petrom, și între 7,49 și 7,53 de lei pe litru la Rompetrol, OMV sau Gazprom. La motorina superioară se pornește de la 7,77 de lei la Lukoil, 7,83 lei la Petrom, până la 8,05 până la 8,05 – 8,09 lei la litru la unitățile Mol, OMV și Gazprom.

Într-o singură noapte, prețurile au crescut cu aproximativ 15 – 20 de bani la litru, la cele mai ieftine sortimente de benzină.

Potrivit datelor Uniunii Europene, România se afla pe locul al 7-lea în Uniunea Europeană in topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Lituania, Malta, Polonia. În cazul motorinei, România este situată pe locul 7 între statele Uniunii Europene in ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cehia, Lituania, Malta, Polonia, Spania.

Și ”pileala” e mai scumpă din acest an

Și cei care ”alimentează” cu bere vor scoate mai mulți bani din buzumar. Pentru anul 2025, acciza la bere a fost stabilită la un nivel de 4,82 lei/hl/1 grad Plato, în creştere de la un nivel de 4,62 lei/hl/1 grad Plato în 2024. Totodată acciza la vinuri spumoase creşte la 69,26 lei în 2025, de la 66,34 lei în 2024.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Se schimbă vremea: va urma o perioadă cu ninsori, lapoviţă şi ploi

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în…

4 ore ago

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat…

5 ore ago

Brazii rămași după Crăciun vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie

Societatea de salubrizare cu care Primăria Timișoara are contract va ridica din oraș brazii care…

7 ore ago

2025, un an foarte interesant

Mi-ar plăcea să cred că din tot necazul ăsta cu tik-tokul suveranist în timpul campaniei…

8 ore ago

Acțiune de colectare a brazilor utilizați, la Moşniţa Nouă

Primăria Moşniţa Nouă anunţă că, începând cu data de 𝟖 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓, cetățenii de pe…

9 ore ago

Primul accident cu victimă din noul an, între Ghilad și Gad

O femeie de 48 de ani a condus un autoturism pe DJ195 dinspre Ghilad spre…

o zi ago