Cultura

Gili Mocanu prezentat la Pavilionul ISHO, în cadrul primei expoziții Arsmonitor la Timișoara

La pavilionul ISHO din Timișoara, începând cu 27 martie, în parteneriat cu Fundația Art Encounters, galeria bucureșteană Arsmonitor va prezenta expoziția personală a lui Gili Mocanu, intitulată „Deal cu craniu”, curatoriată de Mihnea Mircan. Expoziția va fi deschisă publicului timișorean până pe 10 mai și va putea fi vizitată după următorul program: miercuri – sâmbătă în intervalul orar 12 – 18.

Gili Mocanu, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai generației lui, prezintă în expoziția „Deal cu craniu” o selecție curatoriată de lucrări reprezentative care acoperă peste două decenii de creație până în prezent.

”«Deal cu craniu», lucrarea din 2007 de la care expoziția își împrumută titlul, funcționează ca un studiu de caz pentru câteva trăsături formale și conceptuale ale practicii lui Gili Mocanu. Luând drept model această pictură, expoziția urmărește două traiectorii în practica lui Gili Mocanu: prezența vizuală a textului, sau reprezentarea picturală a reprezentării verbale, și tensiunea pe care multe dintre picturile sale o creează între figură și fundal, polii constitutivi ai experienței noastre vizuale, a căror interacțiune indică adâncimea și scara imaginii. Lucrările pun în scenă colapsul acestei reciprocități, înfățișând figuri care sunt înghițite de fondul lor și fundaluri ale căror excrescențe uzurpă întregul câmp vizual, transformat într-un spațiu de vertij static.”, aflăm din textul curatorial semnat de Mihnea Mircan.

Gili Mocanu (n. 1971, Constanța) trăiește și lucrează în București. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București (BA 1999, MA 2000). Artist important al generației 2000, a fost membru al grupului deInterese, care a anticipat apariția galeriei Posibila. Practica sa combină desenul, pictura, sunetul și poezia într-o abordare post-conceptuală, redefinind limbajul vizual abstract. Lucrările sale explorează teme existențiale și filosofice, integrate prin simbolism criptat și experiențe mistice. A expus în instituții relevante din România și internaționale, inclusiv MNAC, H’art Gallery, Posibila, Suprainfinit, Muzeul Brukenthal, Muzeul de Artă din Timișoara și Constanța, ICR Paris și MKM Duisburg.

Mihnea Mircan este curatorul Fundației Plan B, al cărei spațiu de expoziții se va deschide la Cluj în 2025. Cele mai recente proiecte ale sale sunt expozițiile „Landscape in a Convex Mirror”, pentru ediția din 2021 a Bienalei Art Encounters din Timișoara și „A Biography of Daphne”, prezentată la ACCA Melbourne, un proiect ale cărui publicații vor apărea la editura Spector, Leipzig.

Mircan a curatoriat expoziții pentru instituții precum Extra City Kunsthal, Anvers, unde a fost director artistic între 2011-2015; Museion, Bolzano; Stroom, Haga; David Roberts Art Foundation, Londra; Fondation Pernod Ricard, Paris; Project Art Center, Dublin; și Pavilionul României la Bienala de la Veneția în 2007.

A fost editorul cărților „Miklos Onucsan”, „Hans van Houwelingen: Undone”, „Cross-examinations” și „Allegory of the Cave Painting” și a contribuit cu eseuri la numeroase cataloage de expoziție, monografii dedicate artiștilor Pavel Büchler, Laure Prouvost, Jean-Luc Moulène și Tom Nicholson, precum și la reviste precum Manifesta Journal, Stedelijk Studies, Parkett, Mousse și Afterall.

Galeria Arsmonitor este o inițiativă privată susținută de Mia Munteanu, antreprenor, și Silviu Pădurariu, curator independent, fiind prima galerie de artă deschisă în Casa Presei Libere din București, în 2023. În cele 10 expoziții organizate până în prezent, colaborează cu câțiva dintre cei mai importanți artiști contemporani, precum Gili Mocanu, Dumitru Gorzo, Nicu Ilfoveanu, Răzvan Neagoe, Bogdan Pelmuș, Magda Pelmuș, Ioana Gorzo, și cu două estate-uri ale unor artiști semnificativi: Florin Mitroi și Pavel Ilie.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Turul doi nu mai vine înapoi! Curtea Supremă a suspendat decizia de la Ploieşti de anulare a alegerilor prezidențiale

Curtea Supremă a admis recursul împotriva deciziei Curții de Apel Ploiești, care a suspendat hotărârea…

5 ore ago

A intrat pe contrasens și a făcut prăpăd: accident cu multe victime la Iosifalău

Vineri, în jurul orei 15:20, un tânăr în vârstă de 20 de ani a condus…

6 ore ago

Un om a dus tricolorul pe cele mai înalte podiumuri ale lumii. Ne respectăm valorile?

Pentru prima dată în istoria României, un olimpic internaţional, care a adus medalii de aur,…

6 ore ago

Ziua Europei și Ziua Independenței Naționale vor fi sărbătorite la Timișoara

Timp de două zile, pe 9 și 10 mai, la Timișoara va fi sărbătoare. În…

9 ore ago

A fost depistat un nou focar de pestă porcină africană, în localitatea Izvin

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș anunță că în 24 aprilie a…

9 ore ago

Adio cosit mozaic la Timișoara. Biodiversitatea a fost prost înțeleasă de ”grădinari”/UPDATE

Ideea cel puțin atipică de cosire mozaic a spațiului verde din Timișoara devine istorie! Modelul…

12 ore ago