Categories: Ultima ora

Bugetarii, o categorie pe cale de dispariţie

Posturile din administraţie vor rămâne blocate şi anul viitor. Guvernul admite totuşi ca, la şapte locuri eliberate, o instituţie de stat să poată angaja o persoană, asta după ce, anul trecut, a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante.

În Timişoara, în ultimii doi ani, numai din trei instituţii au ajuns şomeri aproape 700 de persoane: 142 de la primărie, 437 de la RATT şi  120 de la  Colterm. Acestora li se adaugă alte 50 de persoane care au renunţat, pur şi simplu, la locurile de muncă de la stat sau au ieşit la pensie, la cerere. Sindicatele din administraţie încearcă să afle numărul exact de disponibilizaţi, dar este foarte greu. „Nu mă hazardez să spun un număr. Legislaţia prevede că primăriile trebuie să ne trimită notificări doar dacă numărul de disponibilizaţi este mai mare de 10. Au făcut asta doar instituţiile mari, Timişoara, Buziaş, Făget sau Dumbrăviţa, , dar sunt nenumărate altele unde numărul a fost mai mic şi nu s-au mai obosit să ne trimită notificări. Din cei 270 de disponibilizaţi până acum, la noi, la sindicat, au venit mai puţin de 50, ca să-i reprezentăm”, spune Tiberiu Negrei, preşedintele sindicatului din Primăria Timişoara, care îi reprezintă şi pe funcţionarii din majoritatea primăriilor timişene.

Vestea proastă este că în aproape o lună, până la sfârşitul anului, încă 26.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă, pentru că guvernul continuă disponibilizările, iar premierul Emil Boc a emis deja actele necesare pentru acest lucru. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, de pe piaţa muncii din România au dispărut peste o jumătate de milion de angajaţi. Peste 80.000 dintre aceştia sunt foşti angajaţi la stat.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

13 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

16 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

17 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

18 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

19 ore ago