Posturile din administraţie vor rămâne blocate şi anul viitor. Guvernul admite totuşi ca, la şapte locuri eliberate, o instituţie de stat să poată angaja o persoană, asta după ce, anul trecut, a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante.
În Timişoara, în ultimii doi ani, numai din trei instituţii au ajuns şomeri aproape 700 de persoane: 142 de la primărie, 437 de la RATT şi 120 de la Colterm. Acestora li se adaugă alte 50 de persoane care au renunţat, pur şi simplu, la locurile de muncă de la stat sau au ieşit la pensie, la cerere. Sindicatele din administraţie încearcă să afle numărul exact de disponibilizaţi, dar este foarte greu. „Nu mă hazardez să spun un număr. Legislaţia prevede că primăriile trebuie să ne trimită notificări doar dacă numărul de disponibilizaţi este mai mare de 10. Au făcut asta doar instituţiile mari, Timişoara, Buziaş, Făget sau Dumbrăviţa, , dar sunt nenumărate altele unde numărul a fost mai mic şi nu s-au mai obosit să ne trimită notificări. Din cei 270 de disponibilizaţi până acum, la noi, la sindicat, au venit mai puţin de 50, ca să-i reprezentăm”, spune Tiberiu Negrei, preşedintele sindicatului din Primăria Timişoara, care îi reprezintă şi pe funcţionarii din majoritatea primăriilor timişene.
Vestea proastă este că în aproape o lună, până la sfârşitul anului, încă 26.000 de bugetari îşi vor pierde locurile de muncă, pentru că guvernul continuă disponibilizările, iar premierul Emil Boc a emis deja actele necesare pentru acest lucru. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, de pe piaţa muncii din România au dispărut peste o jumătate de milion de angajaţi. Peste 80.000 dintre aceştia sunt foşti angajaţi la stat.
Comentarii prin facebook