Categories: Administratie

Nori negri deasupra Colterm

Timişorenii au aflat, săptămâna trecută, cum e să îngheţi în casă, cu facturile plătite. Colterm a primit păsuire de la furnizorul de gaz după câteva ore de negocieri, dar trebuie să găsească rapid bani pentru plata integrală a datoriei. În aceste condiţii, investiţile anunţate de societatea de termoficare nu sunt decât praf în ochi.

Colterm are o datorie de 13 milioane de lei la OMV Petrom Gas, aşa că, săptămâna trecută, societatea furnizoare de gaz a închis robinetul. Câteva ore, timişorenii au dârdâit în case, deşi, culmea, sunt la zi cu plata facturilor. Situaţia s-a rezolvat parţial, primarul şi prefectul s-au certat în public, iar căldura a revenit în calorifere. În aceste zile, au loc negocieri între Colterm şi OMV Petrom Gas, robinetul rămânând deschis.

La începutul toamnei, Colterm anunţa că are de plătit 70 de milioane de lei către furnizorul de gaz. Societatea de termoficare a contractat un credit de 50 de milioane de lei, a mai primit o parte din banii de subvenţii de la Primăria Timişoara şi, una peste alta, a achitat aproape 90% din datorie. Colterm are însă de recuperat o sumă mult mai importantă, reprezentând alt tip de subvenţii, de această dată de la Guvernul României.

Furnizorul de energie termică anunţă însă un ambiţios program de investiţii. Colterm se lăuda, la finele anului trecut, cu lucrări în valoare de 12 milioane de lei, bani proveniţi, în proporţii egale, din alocaţii bugetare şi resurse proprii. În 2010, Colterm a demarat mai multe investiţii, printre care modernizarea a două centrale termice, program care continuă şi anul viitor, reabilitarea, retehnologizarea, modernizarea şi dezvoltarea reţelelor termice primare şi secundare de transport şi distribuţie. Tot în 2010 a început şi valorificarea energetică a deşeurilor municipale, prin conceperea unei instalaţii adecvate, proiectul urmând să fie încheiat în 2013. Cea mai importantă lucrare propusă se referă la retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, pentru respectarea normele de protecţie a mediului privind emisiile poluante în aer şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană. Acest proiect, cu termen de finalizare 2013, beneficiază de finanţare UE, în valoare de 58 milioane de euro.

În momentul de faţă însă, proiectele nu ţin de cald timişorenilor ameninţaţi cu îngheţarea caloriferelor. În condiţiile în care Colterm nu este în stare să furnizeze căldură şi apă caldă celor cu care a semnat contracte, investiţiile nu-şi au rostul. Pentru că, dacă lucrurile vor merge la fel de prost, numărul clienţilor societăţii va continua să scadă.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago