Categories: Ultima ora

Producători agricoli, când vor şi cât vor

Vând roşii, ardei, cartofi sau banane pe tot parcursul anului. Au certificate de producător, deşi terenurile pe care le deţin nu au cum să asigure o astfel de producţie-mamut, din ianuarie în decembrie. Sunt comercianţii din pieţe, pe care nu-i verifică nimeni.

Comercianţii din pieţe deţin, în marea lor majoritate, certificate de producător, astfel că îşi vând liniştiţi marfa pe tarabe, siguri că nu vor fi chestionaţi asupra capacităţii de producţie. Nimeni nu pare să se întrebe de unde atâta potop de legume şi fructe de pe terenul din spatele casei, de ajung aceşti oameni să facă vânzări din ianuarie până în decembrie.

„La noi în pieţe, conform actelor, vin cel mult 25% dintre marii producători cu produsele lor. Nu putem să îi controlăm pe ceilalţi şi în niciun caz nu le putem contesta certificatele de producător. Dacă te uiţi pe acte, îţi dai seama imediat că au foarte puţin teren cultivat şi nu pot să aibă atâtea produse, încât să vândă tot anul. Cei de la primării trebuie să-i verifice pe teren. Or, cei mai mulţi dintre producătorii care vin în piaţă sunt din alte judeţe, inspectorii sunt puţini, procedura durează şi, uite aşa, ăştia sunt comercianţii noştri”, spune Victor Ştefan, directorul SC Pieţe SA.

Îi mai pot lua la rost pe producătorii agricoli care îşi expun marfa prin pieţe inspectorii de la Garda Financiară. Controalele, indiferent cine le face, sunt însă rare, verificările necesită mult timp şi presupun colaborare între judeţe, dar şu anchete la terenul cultivat, aşa că vânzătorii stau calmi, au în buzunar certificatul de producător şi nu-şi bat capul cu verificările.

În aceste condiţii, în care nimeni nu-i verifică „pe bune” pe deţinătorii de certificate de producător, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că una dintre cele mai mari probleme în domeniul său este evaziunea fiscală, manifestată mai ales în domeniul „valorificării produselor primare” şi al neplăţii TVA pentru produsele din import. „Pe legume-fructe, evaziunea fiscală s-ar ridica undeva la 250 de milioane de euro anual. Este enorm. Dacă aş avea banii aceştia la dispoziţie, nu aş avea probleme cu bugetul. În această vară, per total, evaziunea s-a dus undeva spre aproape un miliard de euro. Chiar dacă s-au confiscat produse, fenomenul este la scară mai mare”, a declarat, în această toamnă, Tabără.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

37 de minute ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

O oră ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

O oră ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

3 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

3 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

4 ore ago