Categories: Zâmbete amare

Şcoala lu’ Dos de Palmă

Începe un nou an şcolar! Parcă mai pe şest decât în anii precedenţi. Poate din cauza Vântului care bate fără încetare pestea întreaga ţară şi nu face loc altor subiecte. Sau poate ca să nu se trezească Marele Mahmur de la Palat. Ca să le zică el câteva „puturoşilor” de dascăli. Cum beau ei într-o săptămână cât bea EL într-o singură oră. Pardon, cum muncesc ei într-o săptămână cât munceşte EL în 24 de ore. Să le spună cum îi învaţă pe copii doar chestii inutile: literatură, gramatică, istorie, geografie, limbi străine etc. În loc să-i înveţe treburi serioase: cum se toarnă în pahar; câte cubuleţe de gheaţă se pune într-un pahar de whisky, în funcţie de anotimp; cum să dai un dos de palmă; cum să şofezi şpriţuit şi să nu te prindă „gaborii”. Şi multe alte lucruri absolut necesare pentru dezvoltarea ulterioară a unui copil care să aibă în viaţă numai „succesuri”.

Începe şcoala! Sub cele mai proaste auspicii din ultimii 20 de ani. Cu profesori umiliţi, aflaţi sub sabia lui Damocles. Cu dascăli care şi-au luat concediu fără plată pentru a merge la cules de căpşuni în Spania. Cu salarii lunare în învăţământ comparabile cu suma pe care o pune Bercea Mondialu’ o dată pe fruntea lui Adi Minune (ca să luăm ca exemplu doi prieteni ai Matrozului). Cu şcoli care se dărâmă, iar altele recent renovate care se închid. Cu un ministru care face experimente pe un întreg sistem şi pe viitorul unei ţări ca în laboratorul său de fizică.

Începe şcoala! Cu copii înfometaţi şi zgribuliţi din cauza „reformelor” de mare succes ale guvernării Băsescu-Udrea. (Cornurile livrate de firmele de partid sunt mai degrabă arme albe, numai bune să spargi capul colegilor.) Cu părinţi care-şi rup de la gură pentru a cumpăra un creion copilului. Altădată un moment de bucurie, începerea anului şcolar a ajuns astăzi un moment de reculegere la mormântul învăţământului românesc. Al şcolii lui Dos de Palmă.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago