Sunt foarte tineri, dar sunt printre primii din lume în ceea priveşte măiestria gastronomică! Bucătarul Alin Drăgoescu şi cofetarul Frida Toth au câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de Gastronomie, secţiunea juniori.
La 21 de ani, Alin Drăgoescu lucrează în domeniu de şase ani. Acum, îşi dovedeşte talentul în bucătăria unui hotel de patru stele din Timişoara. Concursul din Luxemburg i-a plăcut foarte mult, mai ales că a putut să-şi pună în practică fanteziile gastronomice. Singura regula impusă de juriu a fost ca ingredientele folosite să se regăsească şi în ţara de origine. Alin a ales petalele de panseluţe şi de trandafiri, care, spre regretul tânărului bucătar, nu sunt utilizate prea mult în bucătăriile din România. „Panseluţele şi trandafirii nu conţin nimic dăunător. Panselele au un gust foarte special şi se potrivesc foarte bine cu file-ul de somon, dar şi cu, să zicem, sparanghelul”, povesteşte bucătarul. În Luxemburg a preparat piure de cartofi albaştri, garnituri din dovlecel cu petale de trandafiri şi panseluţe, servite cu sos balsamic şi ruccola, apoi mille-feuille din şalău, somon şi dovlecei, cu mozzarella şi sos din cozi de raci, piept de raţă umplut cu gutui în crustă de ciocolată aromatizată cu coriandru şi cimbru, servit cu mămăligă şi trufe, aromatizat cu sos de castane şi sufle de dovleac cu ciocolată. Sunt lucruri pe care nu le prea poate prepara acasă, pentru că, în general, clienţii români preferă friptura şi cartofii prăjiţi.
Un vultur de ciocolată
Competiţia din Luxemburg a impus şi prepararea a trei deserturi, dar şi a unei piese de rezistenţă din ciocolată, de minimum 60 de centimetri. Timişoreanca Frida Toth i-a uimit pe toţi, public şi juriu deopotrivă, cu „lucrarea” ei: un vultur înalt de un metru şi jumătate, făcut din 30 de kilograme de ciocolată şi desăvârşit din punct de vedere al detaliilor. Frida are 22 de ani şi a învăţat de mică, acasă, să facă prăjituri. Astă-vară a câştigat Cupa Banatului, la secţiunea cofetari. Silvian Miron, cel mai cunoscut ciocolatier din România, i-a remarcat atunci talentul şi a decis să o încurajeze în a pratica o artă culinară mai puţin cunoscută aici, şi anume sculptura în ciocolată. Apoi, Frida Toth a fost selecţionată în echipa României la Campionatul Mondial din Luxemburg. Vulturul prezentat acolo a însemnat o muncă uriaşă. „Am lucrat la el aproape două luni. În fiecare zi, câte cinci-şase ore. E nevoie de multă răbdare şi mult timp, dar mie îmi place. De fiecare dată fac ceva deosebit”, spune tânăra.
Concursul desfăşurat în Luxemburg este al doilea din lume ca importanţă, după Olimpiada de Gastronomie. La ediţia din acest an au participat echipe din 57 de ţări.
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…
Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…