Categories: SocialUltima ora

Continental e bună de plată

Producătorul de anvelope, a cărui fabrică a fost reclamată în repetate rânduri de timişorenii care locuiesc în apropierea acesteia, trebuie să plătească două amenzi încasate acum doi, respectiv trei ani. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

Garda de Mediu a amendat, în 2007, societatea Continental Automotive Products SRL, deoarece funcţiona fără autorizaţie de mediu. Societatea a contestat în instanţă această amendă. Au fost nevoie de trei ani, pentru ca justiţia să decidă că sancţiunea este legală şi trebuie achitată. Acelaşi „traseu” l-a parcurs şi o altă amendă, încasată, în 2008, pentru încălcarea protecţiei atmosferei.

Povestea acesteia este lungă. În urma reclamaţiilor repetate ale locuitorilor din apropierea fabricii, comisarii de la Garda de Mediu şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş au prelevat probe de aer din zona ariei de vulcanizare. Acestea au fost recoltate între orele 14 şi 18, respectiv 20 – 24. Studiul a fost efectuat de Intergeo Umweldtttehnologie u. Abfallwirtschaft GmbH, o societate din Salzburg. Concluziile au fost pozitive: concentraţia de miros este mai scăzută decât cele întâlnite în cazul instalaţiilor din Austria, Elveţia şi Germania şi nu produce efecte deranjante.

Şase luni mai târziu,la insistenţele timişorenilor care locuiesc în zona respectivă, care continuau să susţină că această eliberează emisiile în cursul nopţii, când sunt atât de puternice, încât nu pot ţine geamurile deschise, Garda de Mediu a luat alte probe, între orele 23 şi 3. Acestea au fost trimise la un alt laborator şi plătite din propriul buget. Rezultatele au fost surprinzătoare: raportul de analiză evidenţia depăşiri ale limitelor admise în cazul indicatorilor n-butanol, acetat de butil şi metil-etilcetonă.

Instanţa a decis, definitiv şi irevocabil, că SC Continental Automotive Products trebuie să plătească şi această amendă. Prima amendă, pentru funcţionare fără autorizaţie de medie, este în valoare de 60.000 de lei, iar cea de-a doua, pentru mirosul deranjant, nu depăşeşte 10.000 de lei.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

6 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

7 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

8 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

10 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

15 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

15 ore ago