Categories: Zâmbete amare

De profesie revoluţionar

În nomenclatorul de meserii, profesia de revoluţionar nu există. (Poate va intra odată cu noua lege a salarizării, unde va fi extinsă lista de meserii remunerate de la buget.) Există însă în realitate. De câte ori nu vi s-a întâmplat să întrebi de cineva cu ce se ocupă şi să vi se răspundă: „E revoluţionar”? Acum, la 21 de ani de la evenimentele din 1989, mulţi dintre (ne)participanţii de atunci încă poartă această calificare. Doar familia lui Agamiţă Dandanache, „care de la 48 încoace şi dă-i, şi luptă”, avea un stagiu revoluţionar mai îndelungat. În zilele premergătoare comemorării a 21 de ani de la „evenimente”, revoluţionarii îşi dau, ca de obicei, în petec. S-a întâmplat la Bucureşti zilele trecute, se va întâmpla peste tot. Dezbateri, scandaluri, ameninţări etc. Toate aceste discuţii se învârt însă în jurul aceleiaşi chestiuni: privilegii. Care a luat mai mult, care mai puţin. Care a fost mai revoluţionar decât altul. Mase de manevră pentru forţele politice de după 1990, mulţi dintre aşa-zişii revoluţionari au avut parte de toate privilegiile din lume: terenuri, case, spaţii comerciale, scutiri de taxe şi impozite etc. În lupta pentru privilegii au câştigat cei care au avut gura mai mare. Din păcate, au existat răniţi sau urmaşi ai celor decedaţi care nu au primit nimic. În schimb, îmbuibaţii Revoluţiei au ajuns astăzi mari latifundiari, adevăraţi ciocoi ai vremurilor de tranziţie. Pentru unii, legătura cu Revoluţia a fost ca intersecţia dintre două drepte paralele, adică 0. Unii şi-au prins degetul la lift (vă aduceţi aminte de Bebe Ivanovici?) şi au ajuns să conducă mari asociaţii de revoluţionari. Alţii au fost prinşi cu televizoare în braţe şi haine de blană în spate, iar acum dau lecţii de democraţie. Un singur lucru pare să nu-i intereseze pe aceşti „revoluţionari”, sau îl discută doar în subsidiar: adevărul despre Revoluţie (sau ce a fost atunci). E prea minor subiectul când e vorba de sute de hectare, case, bani, influenţă. Şi ce adevăr mai vrei când primul revoluţionar al ţării (sau ultimul, cu voia dumneavoastră) este tocmai Ion Iliescu? Din păcate, niciun guvern n-a avut curajul să spună: Ajunge! Să se desfiinţeze Secretariatul pentru Revoluţionari, să se desfiinţeze toate privilegiile şi aşa mai departe. Şi mai e o chestiune: titlul de revoluţionar se poate moşteni din tată în fiu? Nu de alta, dar peste câţiva ani, numărul „revoluţionarilor” se va reduce biologic. De ce să nu existe şi în România, aşa cum erau pe vremuri titlurile de nobil, titlul de de revoluţionar?

P.S. Printre participanţii la evenimente, iar în Timişoara au fost peste 100.000 în stradă înainte de căderea lui Ceauşescu, au fost şi mulţi oameni de calitate. Cele de mai sus nu se referă şi la ei. Oricum, aceştia nu au ieşit în faţă pentru privilegii.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

O oră ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

17 ore ago