Categories: CulturaUltima ora

Belle Epoque redivivus, la Timișoara

Ca pe vremuri! Așa s-au distrat câteva sute de oameni care au ales să-și petreacă seara la un bal cum n-a mai văzut Timișoara de foarte mult timp. A fost, din nou, Belle Epoque, iar organizatorii promit că nu se opresc aici.


La etajul I al Casei Armatei, în Piața Libertății, balul a fost deschis puțin după ora 19, când 16 perechi au intrat pe parchet. Toți dansatorii purtau costume de epocă, bărbații frac sau smoking și chiar pantaloni treisferturi. Inedita reprezentație a fost deschisă de Arnaud Degioanni, coordonatorul artiştilor francezi veniți special la Timișoara pentru acest eveniment. Acesta i-a invitat pe participanți la un “ simplu marş”, cel din “Voievodul Ţiganilor”. Pe marginea sălii, publicul aplauda în ritmul muzicii. Francezii fac parte din asociația “Carnet de bals” și, de peste două decenii, încearcă să păstreze vie pasiunea pentru dansul de societate. Atenți, ei îi învață pe timișoreni cum să se miște, cum să pășească. Directorul CCF, Eric Baude, străbate sala la braţul unei doamne, amândoi respectând rigorile Belle Epoque. Dansul se încinge, pe parchetul sălii intră tineri în blugi, fete în haine la modă acum, dar și domni cu papion și doamne purtând corsete. Se schimbă muzica, nu și maestrul de ceremonii. “Vom începe prin opt paşi înainte, în cerc, alături de partener. La opt, domnul se întoarce şi urmează alţi opt paşi”, explică Arnaud Degioanni.

Au fost peste 200 de persoane care au ales acest inedit fel de a-și petrece seara. N-a contat c unii au luat foarte în serios invitația și au purtat costume de epoca, iar alții au venit direct din cluburi. “Noi am vrut să amestecăm oamenii, să le creăm un spațiu de comunicare. De-a lungul anilor, balul a făcut minuni în Europa şi în lume. Balul este important pentru legătura socială. A fost o primă ediţie reușită și nu ne vom opri aici”, a spus Eric Baude, directorul Centrului Cultural Francez Timişoara.


Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: eric baude

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago