A murit Mitropolitul Bartolomeu Anania

Mitropolitul Clujului, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, a murit luni seară la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Chirurgie I din Cluj-Napoca. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Data înmormântării va fi comunicată marţi de Preafericitul Patriarh Daniel.

Prelatul avea 89 de ani şi suferea de câţiva ani de mai multe afecţiuni. Mitropolitul a fost internat săptămâna trecută la Clinica AKH din Viena, însă medicii austrieci au decis că nu poate fi supus unei intervenţii pe cord. Bartolomeu Anania a fost adus înapoi în ţară, fiind internat în secţia de terapie intensivă a unui spital din Cluj. Mitropolitul Clujului a murit luni seară, cauza fiind o insuficienţă respiratorie.

„Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că în ziua de 31 ianuarie 2011, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor. (…) Înconjurat de medici, prieteni, ucenici şi colaboratori apropiaţi, trupul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu a cedat multiplelor afecţiuni care i-au marcat ultima perioadă de viaţă. În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu,”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului.

Trupul celui care a fost timp de 18 ani arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. „Sicriul va rămâne deschis. În catedrală se va putea intra la orice oră, călugăriţe şi preoţi vor cânta psalmi şi vor ţine slujbe speciale, timp în care clujenii pot veni să-şi ia adio şi să aducă un ultim omagiu mitropolitului”, a spus Preasfinţitul Irineu Bistriţeanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. El a adăugat că data înmormântării va fi comunicată marţi de Preafericitul Patriarh Daniel, care în prezent este şi conducătorul Mitropoliei Clujului, conform legii bisericeşti. IPS Bartolomeu Anania va fi înmormântat sub Catedrala ortodoxă din Cluj-Napoca în cripa ierarhilor, PS Irineu Bistriţeanu spunând că înaltul prelat a lăsat un testament care va fi dat publicităţii cel mai probabil marţi. (sursa foto: apologeticum.wordpress.com)

Share
Published by
observator@debanat.ro

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

9 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

11 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

12 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

13 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

18 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

19 ore ago