Categories: EconomicUltima ora

Anvelopele de iarna, in dezbatere publica

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a lansat în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă care prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece. Acesta estimează că statul va încasa TVA de 445 milioane euro, din vânzările de cauciucuri.

Ministrul Anca Boagiu a prezentat, în luna noiembrie, un proiect potrivit căruia posesorii de vehicule vor fi obligaţi să echipeze maşinile cu anvelope de iarnă. Ulterior, s-a renunţat la această prevedere, care a rămas să se aplice doar în cazul transportatorilor. Conform proiectului actual, conducătorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţi cu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare al maşinii. În nota de fundamentare a proiectului se precizează statul ar putea încasa 445 milioane de euro, reprezentând TVA din vânzarea anvelopelor. „În România este înmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ 1,1 milioane nu necesită echiparea cu anvelope speciale. Prevederile ordonanţei urmează să fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezintă parcul aflat în dotarea instituţiilor publice. Diferenţa de 4,21 milioane autovehicule care aparţin diverselor persoane fizice şi juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA încasat suma de 445 milioane euro, ceea ce înseamnă venituri suplimentare”, se arată în nota de fundamentare. Suma necesară echipării parcului auto care aparţine instituţiilor statului a fost evaluată la 28 de milioane de euro.
O altă prevedere stabileşte că, în cazul utilizării unui vehicul care prezintă defecţiuni tehnice majore, se suspendă dreptul de utilizare a maşinii, prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare şi prin anularea inspecţiei tehnice periodice, aplicându-se şi sancţiunea contravenţională. Actele şi plăcuţele de înmatriculare se restituie după prezentarea dovezii privind efectuarea unei noi inspecţii tehnice. În cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe degradarea şi/sau distrugerea elementelor care fac parte integrantă din drum, asiguratorul vehiculului şi proprietarul vor suporta costurile intervenţiei de reparare. „Şoferii nu sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă, dar dacă vor provoca un accident, vor derapa sau vor bloca drumul vor plăti amenzi, precum şi cheltuielile de degajare a drumului. Amenzile sunt cuprinse între 400 şi 2.000 de lei. În cazul deteriorării maşinii într-un accident, proprietarii nu vor mai fi despăgubiţi de companiile de asigurare dacă nu au maşinile echipate corespunzător”, a declarat ministrul Anca Boagiu.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

5 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

5 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

12 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

12 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

12 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

15 ore ago