Managerii spitalelor din Timişoara nu sunt deloc încântaţi de ideea comasării unităţilor sanitare. Nici cei care preiau şi, cu atît mai puţin, cei care ar urma să rămână fără fotoliul directorial.
Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” ar trebui să intre, împreună cu maternitatea Odobescu, sub „umbrela” Spitalului Municipal. „Am discutat la Direcţia de Sănătate, să transmită la Bucureşti punctul nostru de vedere asupra acestei chestiuni. Părerea noastră este că nu e binevenită comasarea. Numai faptul că aici tratăm afecţiuni cu potenţial foarte mare de transmitere sau chiar contagioase e suficient ca argument. Altul este că, din punct de vedere economic, spitalul merge bine în această formulă”, a declarat dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al spitalului de boli infecţioase. Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal Timişoara, nici nu vrea să audă de comasare. „Nu doresc să mă pronunţ, în afara unei analize a tuturor factorilor implicaţi”, s-a limitat să spună Mazilu.
A doua mişcare majoră pe plan sanitar în Timş ar comasa Spitalul de Psihiastrie Gătaia cu Spitalul Judeţean Timişoara. Gheorghe Nodiţi, managerul Judeţeanului, a transmis deja un memoriu către ministrul Sănătăţii, solicitând renunţarea la această idee. Se pare însă că memoriul n-a avut niciun succes. „Noi am adresat Ministerului Sănătăţii un memoriu în care explicăm că nu este binevenită comasarea unităţii noastre cu Spitalul de Psihiatrie Gătaia. Am explicat faptul că distanţa între cele două unităţi e foarte mare, practic nu putem supraveghea şi administra spitalul. În plus, fiind un spital de psihiatrie, care ţinea de Ministerul Sănătăţii, nu ştiu dacă ne putem împăca cu supravegherea şi finanţarea. Am prefara să preluăm un spital pe care ministerul vrea să-l desfiinţeze, acolo am putea să amenajăm o secţie exterioară pentru cronici”, explică Nodiţi.
Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc, urmând ca, din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent, atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Din cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul vor fi reprofilate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. „Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante”, a declarat ministrul Cseke Attila.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…