Guvernul da satelor milioane pentru parcuri, primarii vor asfalt

În acest an, guvernul dă 30 de milioane de euro pentru înfiinţarea de spaţii verzi în mediul rural. Suma, care va fi împărţită între 200 de localităţi, provine din taxa de primă înmatriculare. Primarii timişeni nu sunt prea încântaţi de iniţiativă, pentru că nevoile comunităţilor lor sunt altele.

Cei mai mulţi dintre primarii timişeni care au auzit în ce bagă guvernul banii s-au crucit, pentru că ei se zbat să obţină fonduri pentru asfaltarea drumurilor, pentru introducerea canalizării şi a apei. La cât praf se strânge de pe drumurile neasfaltate, un petic de verdeaţă nu are nici un rol în îmbunătăţirea calităţii aerului, scopul pentru care sunt alocaţi aceşti bani. „Eu, din câte ştiu, din surse neoficiale, banii ăştia sunt deja împărţiţi, s-au dus la destinaţii precise. Cine credeţi că s-a obosit să ne anunţe şi pe noi? Nu mai spun nimic, se vede clar că ceea ce fac o fac numai ca să se afle în treabă. Mai multe nu mai spun, că numai mă enervez…De asta avem noi nevoie? De parcuri?”, şi-a vărsat oful Cornel Guran, primarul din Ghilad. „Ideea e bună dar pentru viitor, noi avem nevoie de apă, de utilităţi, de asfalt, abia apoi de lux. Asfaltul e strict necesar, dar noi încă nu avem apă şi canalizare într-un sat. Am un teren de 40 – 50 de metri pătraţi, aş face acolo un părculeţ, ceva frumos, dar cum să facem întâi parc şi apoi asfalt? Lucrurile au o rânduială”, spune Ioan Unguraş, primarul comunei Curtea. „Există grade de dezvoltare a satelor şi comunelor, cele periurbane sunt cu câţiva paşi înaintea celorlalte. Părerea mea e că acolo unde nu sunt asfaltate drumurile, arunci banii cu spaţiile verzi, că praful de pe drum ucide tot ce e verde. La noi, când nu aveam asfalt şi se cosea iarba, aveam nevoie de măşti e faţă, ca să respirăm din cauza prafului. Banii aceştia sunt bineveniţi numai în localităţile mai dezvoltate, în rest e risipă”, consideră Ionel Toma, primarul din Giroc.
Banii vor fi alocaţi prin Ministerul Mediului. Cele mai mari sume pentru proiectele comunale de îmbunătăţire a calităţii aerului prin amenajarea de spaţii verzi ajung la 250.000 de euro pentru fiecare proiect. Guvernul îşi motivează hotărârea prin faptul că România trebuie să asigure 26 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor în fiecare localitate, până la sfârşitul anului 2013, conform directivelor Uniunii Europene.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: nemultumiri

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

11 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

12 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

12 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

12 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

12 ore ago