Categories: SănătateUltima ora

Medicii de familie, obligati sa lucreze în centre de permanenta

Casele de asigurări reduc veniturile medicilor de familie care nu au activitate în centrele de permanenţă. Cei care nu vor să lucreze în aceste centre vor fi sancţionaţi în fiecare lună.

Medicii de familie vor fi obligaţi să asigure asistenţă în centrele de permanenţă, iar dacă refuză, le vor fi reduse veniturile. Medicii de familie trebuie să lucreze în aceste centre de luni până vineri, între orele 15 şi 8. În zilele de sâmbătă, duminică şi orice sărbătoare legală, serviciul de permanenţă trebuie asigurat 24 de ore din 24. Medicii de familie vor fi plătiţi pentru munca din aceste centre, dar şi arşi la buzunare în caz contrar. Venitul suplimentar va fi prevăzut într-un contract separat şi va avea valoarea unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. Dacă medicul de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală îi va diminua, lunar, cu 10 procente, valoarea minimă garantată a punctului per capita.
„Nu sunt de acord cu aceste puncte de permanenţă. Acestea au funcţionat până în urmă cu doi ani, dar şi-au dovedit ineficacitatea. Mie mi-a convenit la vre,ea respectivă, pentru că am primit nişte bani, dar nu este corect, că tot din sistem se iau şi pacienţii au de suferit”, spune Maria Găvruţă, secretarul Societăţii Medicilor de Familie din Timişoara.
În 2005, în România existau 300 de centre de permanenţă. Trei ani mai târziu, numărul acestora ajunsese la 63. Acum, Ministerul Sănătăţii a venit cu ideea să înfiinţeze şi centre care să funcţioneze ca nişte call-center, iar medicii să fie instruiţi să utilizeze în comunicarea cu pacienţii protocoale standard, aşa cum se întâmplă în Anglia, Portugalia, Suedia şi Danemarca. În 2011, Ministerul Sănătăţii a alocat pentru centrele de permanenţă un buget de 26 de milioane de lei. De acestea urmează să răspundă direcţiile de sănătate publică.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

7 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

8 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

13 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

14 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

14 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

16 ore ago